Hlavní obsah

Čas se vrátil o 75 let zpátky, v Praze se znovu odehrál atentát na Heydricha

Právo, Radek Plavecký
Praha

V jedné z pražských zatáček u tramvajové zastávky projíždí mercedes s říšským protektorem Reinhardem Heydrichem. Na lavičce nervózně posedávají dva mladí muži ukrývající zbraně. Sotva zahlédnou černý vůz, vbíhají do ulice. Historici v sobotu dopoledne zrekonstruovali minutu po minutě atentát na Heydricha, od něhož 27.května uplynulo přesně 75 let.

Rekonstrukce atentátu na HeydrichaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Historici atentát na Heydricha označují za jeden ze zlomových okamžiků českých dějin. Parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík vběhli do ulice. Gabčík se samopalem přímo před vůz, zkoušel pálit, jenže zbraň selhala. Kubiš hodil granát, sedl na připravené kolo a ujížděl pryč. Gabčíka pronásledoval Heydrichův řidič.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výročí 75 let od atentátu na Heydricha. Herec představující Jozefa Gabčíka se pokouší při rekonstrukci v Praze vystřelit na vůz, ve kterém jel Reinhard Heydrich.

„Gabčík po něm střílel a trefil ho, takže se mu podařilo řidiče se zbavit,“ komentoval celou událost historik a odborník na československý odboj za druhé světové války Jiří Padevět.

Krvavá odveta

Oba parašutisté unikli, ale ne na dlouho. Nacisté je brzy vypátrali a v kostele svatých Cyrila a Metoděje. Muži v boji s gestapem zemřeli. Následovala krutá odveta za atentát na říšského protektora. Ten po pár dnech podlehl následkům zranění. Následovali kruté represe a popravy stovek lidí a vypálení obcí Lidice a Ležáky.

Foto: Radek Plavecký

Rekonstrukce atentátu na Heydricha, 75 let od jeho spáchání. Exploze granátu, který smrtelně zranil Reinharda Heydricha.

Rekonstrukce atentátu se uskutečnila sice na minutu přesně, ale místo museli organizátoři posunout. Původní zatáčka v Libni už neexistuje kvůli výstavbě mimoúrovňové křižovatky, proto se sobotní atentát uskutečnil v zatáčce u tramvajové zastávky U Kříže v Zenklově ulici.

Foto: Radek Plavecký

Rekonstrukce atentátu na Heydricha v den 75. výročí. Herec přestavující Jana Kubiše prchá z místa na kole.

Události spojené s atentátem a s obdobím Heydrichiády připomínaly i další akce poblíž radnice Prahy 8. Připravené tady byly prohlídky vojenského tábora československé jednotky britského letectva RAF a scénky ze života v Protektorátu. Součástí budou i historická vozidla a model stíhačky Spitfire.

Reklama

Výběr článků

Načítám