Hlavní obsah

Buzková obhájila předsednictví v pražské ČSSD

PRAHA

Ministryně školství Petra Buzková obhájila předsednické křeslo v pražské organizaci ČSSD. Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů pro ni hlasovalo 80 ze 154 účastníků sobotní pražské krajské konference.

Foto: Dana Ehlová

nové Společenské centrum v Dobrušce

Článek

Její protikandidát, letňanský starosta Josef Dobrý, získal podporu 58 přítomných delegátů. Očekávalo se, že Buzková nebude mít své vítězství jisté. Podle některých členů pražské ČSSD jí mohl prvenství překazit páteční výsledek druhé prezidentské volby, v němž se nejsilnější vládní straně nepodařilo prosadit svého kandidáta Miloše Zemana. Někteří delegáti soudí, že tento výsledek mohl přispět k semknutí těch frakcí v pražském sdružení, které kritizují stranické špičky za nejednotný postoj v otázce prezidentských kandidátů.

Protikandidát oblíbencem Zemana

Protikandidát Buzkové Dobrý se v minulosti těšil přízni bývalého předsedy ČSSD Miloše Zemana, jehož vztahy s Buzkovou jsou naopak již několik let napjaté. Zeman loni na podzim neváhal přerušit pobyt na chalupě na Vysočině, kam se po odchodu z vysoké politiky uchýlil, a osobně přijel do Prahy podpořit Dobrého, který v Praze 9 kandidoval do Senátu. Zemanova podpora ale Dobrému nepomohla, neboť ve druhém kole senátních voleb prohrál s kandidátem ODS Josefem Pavlatou. Dnešní konference pražských sociálních demokratů pokračuje volbou místopředsedů.

Nominace do vedení strany

Předpokládá se, že sdružení také navrhne kandidáty na předsedu a místopředsedy strany, které bude volit březnový sjezd ČSSD. Závěry předchozích krajských konferencí napověděly, že sociální demokraté budou do předsednického křesla znovu navrhovat Vladimíra Špidlu. Ten již dříve oznámil, že bude funkci obhajovat. Někteří delegáti však takové závěry zpochybňují s tím, že delegáti sjezdu pak mohou hlasovat úplně odlišně.

Reklama

Související články

Zlínská soc. dem. podpořila Špidlu

Sociální demokracie v sobotu vybírala na krajských konferencích kandidáty do vedení strany, které budou volit na březnovém sjezdu v Kongresovém centru v Praze....

Výběr článků

Načítám