Hlavní obsah

Bendl volá po možnosti zastavit dovoz potravin z Polska

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) bude chtít v rámci EU prosadit, aby ČR mohla zastavit dovoz potravin z Polska. Podle ministra by země k takovémuto opatření mohla sáhnout v okamžiku, kdy by existovalo nebezpečí "ohrožení bezpečnosti obyvatel". Ministr to v neděli řekl v pořadu Otázky Václava Moravce České televize.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS)

Článek

Bendl tak chce reagovat na pochybnou kvalitu některých polských potravin. Nyní by ČR při zákazu dovozu potravin hrozily podle ministra tvrdé sankce. Problém chce vznést na příštím jednání ministrů zemědělství EU.

Česko v posledních dnech kritizuje polské úřady za to, že vůbec neinformují o podrobnostech aféry s používáním technické soli v tamním potravinářském průmyslu. Nedostatek informací totiž českým dozorovým orgánům výrazně komplikuje pátrání po polských potravinách, u kterých je riziko, že obsahují technickou sůl.

Poláci neposkytují informace

Bendl uvedl, že je nutné podobným případům předcházet. Informační tok z polské strany se podle něj musí zlepšit. Podezřelou kvalitu musí české úřady pečlivě zkoumat, což někdy bývá zdlouhavé, řekl ministr. Možnost zastavení dovozu by ochránila spotřebitele.

Firmy zapletené v Polsku do takzvané solné aféry prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí. Hygienici z Poznaně začátkem března uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví. Tamní úřady však odmítají zveřejnit detailní informace.

Nejde o ojedinělé případy

Problémy jsou také u dalších polských potravin. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nyní nařídila řetězci Makro stáhnout z trhu polské kvašené okurky a kysané zelí. Oba výrobky obsahovaly kyselinu mravenčí, která je v ČR v potravinářství zakázána. [celá zpráva]

Také podle ředitele SZPI Jakuba Šebesty nejsou informace o potravinách z Polska dostatečné. Evropské instituce by podle něj měly na Polsko více tlačit, aby informace sdělovalo. "Polský výrobek je pro nás vysoce rizikový, proto se nyní na polské výrobky více zaměřujeme," dodal Šebesta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám