Hlavní obsah

Bělobrádek se po celodenním kličkování omluvil

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek se v pondělí odpoledne omluvil za svůj výrok, jímž samoživitelkám doporučil, aby si našly jiného chlapa. Šlo prý o „nevhodnou nadsázku”. Slova o samoživitelkách padla v rozhovoru pro E15.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„Omlouvám se všem ženám, matkám a rodičům za svůj výrok v rozhovoru se studentským časopisem. Byla to nemístně použitá nadsázka, které lituji, nemyslel jsem to tak,” uvedl vicepremiér na Facebooku.

„Pro KDU-ČSL je vždy principiálně důležitý zájem dítěte, což jsem řekl i ve zmiňovaném článku, v němž jsem vyjadřoval podporu úplným i neúplným rodinám. KDU-ČSL dlouhodobě svými opatřeními podporuje každého pracujícího rodiče,” dodal Bělobrádek, který dopoledne tvrdil, že slova byla vytržena z kontextu a byla myšlena v nadsázce, což však nepostřehli ani autoři rozhovoru.

„Mrzí mě to a každé mamince – ať sezdané, nesezdané, či samoživitelce – to rád vysvětlím,” uzavřel. Původní rozhovor si můžete přečíst ZDE.

Na soukromém profilu Bělobrádek dodal, že si dělá „s kamennou tváří legraci i ze svojí choroby” (vicepremiér trpí roztroušenou sklerózou; pozn. red.). „Pro jistotu už dávám kromě smajlíku do statusu i upozornění na vtip. Příště si dám lepší pozor. Tady se to nepovedlo,” uznal.

Zálohované výživné a samoživitelky

V rozhovoru Bělobrádek vysvětloval své rozporuplné pocity vůči zálohovanému výživnému, tedy nástroji, který umožňuje matkám získat výživné, ačkoliv otec neplatí. Primárně mu prý vadí, že tím stát přiznává neschopnost vybírat od lidí peníze. Ale také se obává toho, že by zálohované výživné motivovalo lidi k rozchodům.

„Musíme si však také nalít čistého vína – rozpad rodin je z velké části dán i tím, že je tu poměrně robustní sociální systém,” uvedl šéf lidovců.

Na výtku, že ženy samoživitelky jsou jednou ze skupin, která je nejvíce ohrožená chudobou, pak reagoval radou: „No tak si musí najít jiného chlapa.” [celá zpráva]

Ženy, která se jeho doporučením cítila dotčena, se neváhal na Twitteru dotázat, zda jí někdo brání v tom, aby si našla partnera. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám