Hlavní obsah

AUDIO: Šéfredaktor Práva se ohradil proti nátlaku ve prospěch ČSSD

• Aktualizováno

Šéfredaktor Práva Zdeněk Porybný se v dnešním vydání tohoto deníku ohradil proti nátlaku, který podle jeho slov má za cíl změnit údajně nepříznivé psaní Práva vůči sociální demokracii.

Článek

„V posledních týdnech jsem byl z různých míst opakovaně varován, že pokud bude Právo pokračovat v dosavadním, údajně nepříznivém způsobu psaní o sociální demokracii, může přijít o inzerci firem, jejichž management je jmenován nebo ovlivňován státem,“ napsal šéfredaktor na komentářové stránce listu.

Na dotaz Novinek, zda může někoho jmenovat, odpověděl, že v této chvíli mu šlo hlavně o veřejné pojmenování problému, který se stává s blížícími se volbami akutním. Na dotaz, zda je v těchto aktivitách angažován například volební manažer soc. dem. Jaroslav Tvrdík, uvedl: „No comment.“

Glosu šéfredaktora Práva přetiskujeme v plném znění:

Mrzačení svobody slova?
Nemám ve zvyku využívat své pozice šéfredaktora k publikování svých názorů v listu, který řídím. Mlčet však nemohu v záležitosti, která se dotýká nezávislosti médií a svobody slova. O co jde. V posledních týdnech jsem byl z různých míst opakovaně varován, že pokud bude Právo pokračovat v dosavadním, údajně nepříznivém způsobu psaní o sociální demokracii, může přijít o inzerci firem, jejichž management je jmenován nebo ovlivňován státem.Jak je něco takového v době, kdy je ČSSD v opozici, vůbec možné? Nechci si hrát na detektiva, ale někdo zjevně sází na to, že část současných podnikatelských či politických „elit“ už najisto počítá s volebním vítězstvím soc. dem., a chce se předem nějak zavděčit krocením „neposlušných“ médií. Mohu k tomu říct jen jedno: Právo od své nezávislosti pod žádným tlakem neustoupí. Naštěstí jsou to čtenáři, a ne stranické zákulisí, kdo posuzují, zda píšeme pravdivě a zda si zasluhujeme jejich důvěru.

Paroubek: Šéfredaktor Práva by měl vyvodit osobní důsledky

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v reakci na Porybného glosu uvedl, že nepovažuje za slušné, "pokud šéfredaktor nějakých novin svádí svá podnikatelská selhání na nějakou třetí sílu". Šéfredaktor Porybný by se nad sebou měl zamyslet a vyvodit osobní důsledky, řekl ČTK Paroubek.

"Já jsem šokován vyjádřeními pana šéfredaktora Práva Porybného. Myslím, že by pan šéfredaktor měl okamžitě předložit důkazy pro svá tvrzení, že někdo ze sociální demokracie ovlivňuje údajně inzerenty Práva nebo i jiných novin. Pokud toto nedoloží, tak by se měl veřejně omluvit a čekám, že to učiní co nejrychleji," reagoval Paroubek.

Porybný na dotaz Novinek odpověděl, že od Jiřího Paroubka nic jiného nečekal a na svých slovech trvá. „Asi se ozvala potrefená husa,“ dodal. K údajným „podnikatelským selháním“ uvedl, že loňský rok byl pro vydavatele Práva hospodářsky nejúspěšnějším v historii.  

Zahradil: je to skandální 

Na glosu šéfredaktora Práva už reagoval předseda poslaneckého klubu ODS v Evropském parlamentu Jan Zahradil. Ten považuje veškeré politické tlaky na svobodu médií za skandální.

„Za skandální a nedemokratické považuji především to, že lidé okolo opoziční ČSSD využívají jako nástroj svého vydírání možnost zadávání reklamy státními, či polostátními firmami. Ani ve snu by mě nenapadlo, že se uchýlí k prostředkům, které naznačuje šéfredaktor Práva,“ uvedl Zahradil. 

Tiskové prohlášení Jana Zahradila k dnešnímu komentáři v deníku Právo
S údivem jsem si přečetl komentář šéfredaktora deníku Právo Zdeňka Porybného "Mrzačení svobody slova", který vyšel dnes v tomto listu. Pan šéfredaktor v něm naznačuje, že lidé okolo současného vedení ČSSD vyvíjí na deník Právo již delší dobu silný tlak, aby změnilo svou nezávislou redakční politiku a psalo podle zadání vedení ČSSD. Vzhledem k tomu, že si letos připomínáme dvacáté výročí sametové revoluce, jejímž nezpochybnitelným výdobytkem bylo i obnovení svobody slova, považuji veškeré politické tlaky na svobodu médií za skandální.
Za skandální a nedemokratické považuji především to, že lidé okolo opoziční ČSSD využívají jako nástroj svého vydírání možnost zadávání reklamy státními, či polostátními firmami. Chápu, že ČSSD je nervózní v době, kdy její preference klesají a vládě se dobře daří zvládat české předsednictví EU a celosvětovou hospodářskou recesi, ale ani ve snu by mě nenapadlo, že se uchýlí k prostředkům, které naznačuje šéfredaktor Práva. Doufám, že tuto snahu ČSSD o neférové ovlivňování médií „náležitě ocení“ i občané v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu.
Jan Zahradil, předseda poslaneckého klubu ODS v EP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám