Hlavní obsah

Lebeda: Protesty proti Babišovi neodrážejí většinovou náladu

Právo, Jan Rovenský

Komunální volby jsou natolik specifické místními problémy, že není možné je považovat za referendum o vládě. Takovou symboliku mohou mít jen ve velkých městech, řekl Právu politolog Tomáš Lebeda.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Politolog Tomáš Lebeda

Článek

Máme měsíc do voleb a člověk by alespoň v Praze řekl, že se strany skoro stydí vést kampaň. Máte podobný pocit v Olomouci?

Myslím, že je to obec od obce a město od města jiné. Z Prahy se to může jevit úplně jinak. Tady v Olomouci máme jedno nové politické hnutí, které ostatní etablované subjekty vnímají jako velmi vážné ohrožení.

Kampaň u nás začala relativně brzy, probíhala poměrně intenzívně o prázdninách a nyní je to ještě intenzívnější. Hlavně oceňuji, že je mnohem věcnější, hodně se debatuje o tom, co město potřebuje.

Co říkáte na kampaň, kterou strany vedou? ANO má „telefon na Andreje“, čímž žijí sociální sítě a mnoho lidí to karikuje.

Na sociálních sítích nejsem, takže mám v tomto velkou výhodu, že je nemusím sledovat. Babiš asi chce vzkázat, že za každého kandidáta ANO, se kterým se fotí, přebírá nějakou záruku, a říká, co všechno bude lepší. Když se pak ukáže problém u člověka, se kterým se Babiš vyfotil, je otázka, jak se z té garance dokáže vyvléct.

To, že se dějí protesty, je realita, ale to neznamená, že se týká většiny občanů.

ČSSD zase slibuje třeba kratší pracovní dobu, pět týdnů dovolené pro všechny, MHD zdarma nebo o 10 procent levnější energie. Není to u komunálních voleb už přehnané?

Ukazuje se, že máme velmi fragmentovanou politickou scénu, a všichni vědí, že vlastně budou mít legitimní důvod po volbách říci, že sliby nemohli naplnit, protože k tomu neměli dostatečný podíl na moci, protože se musely skládat nejrůznější koalice.

Má ale pak smysl něco takového slibovat?

Samozřejmě že ne. Ale teprve volby ukážou, jestli to pro voliče bylo zajímavé, nebo ne. Chápu, že soc. dem. je frustrovaná z toho, že jim Andrej Babiš přebral významnou část voličů, takže se na to snaží nějakým způsobem reagovat. Nevím, jestli toto je nejlepší způsob.

TOP 09 má za to, že volby budou referendem o premiéru Babišovi a komunistech. Nakolik to bude téma?

Nedivím se TOP 09, že na tom chce volby postavit. U voleb druhého řádu to tak často bývá, že bývají jakýmsi referendem o vládě, ale zrovna u komunálních voleb to ve většině případů není a ani nebude.

Jednak na mnoha místech hnutí ANO nebude ani kandidovat a u těchto voleb se velmi často objevují skutečně lokální témata. Jako referendum to může vnímat část voličů v některých velkých městech, jako je Praha, ale jinak ne.

Komunální volby jsou naprosto specifické a celostátní výsledek nejde dostatečně dobře vyjádřit.

Překvapuje vás, že se preference ANO drží kolem 30 procent, když v médiích se vrší zprávy o různých protestech proti Babišovi?

Průzkum obecně má odrážet mínění a náladu v celé společnosti, zatímco média a sociální sítě odrážejí spíš tu aktivnější část. To, že se dějí protesty, je realita, ale to neznamená, že se týká většiny občanů.

Po premiérovi muž v Praze hodil vejcem. Může situace eskalovat jako v roce 2009 v kampani do europarlamentu, kdy na politiky ČSSD vejce pršela?

Byli političtí lídři, po kterých nikdo nikdy nic nehodil, a byli političtí lídři, kteří se vajec museli obávat opakovaně. Je to nějaký vzkaz a dnes jde přinejmenším o to, že některý lídr mnohem víc polarizuje společnost a některý nikoliv.

Troufal byste si odhadnout, jak by komunální volby mohly dopadnout?

Ne. Komunální volby jsou naprosto specifické a celostátní výsledek nejde dostatečně dobře vyjádřit. Procenta nevypovídají o ničem, protože v každé obci je jiný poměr zastupitelů a jiný počet hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám