Hlavní obsah

V Praze vzniknou nové železniční stanice, vlaky pojedou až 120 kilometrů v hodině

Novinky, nšt
Praha

Pražskou železnici již brzy čekají velké změny. Úsek od Hlavního nádraží až po Hostivař projde modernizací, na které vzniknou dvě nové zastávky. Přípravné práce pro celou modernizaci začnou již letos, cestujících a řidičů se tato rekonstrukce dotkne minimálně, tvrdí Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC).

Modernizace pražské železnice Video: Novinky

 
Článek

Připravovaná modernizace je součástí trasy čtvrtého železničního koridoru na frekventované trati z Prahy do Benešova, Tábora a Českých Budějovic.

„Tento úsek je v podstatě poslední, který není zmodernizovaný. Změny přinesou především rozšíření kapacity v tomto úseku, takže zde bude položena nová čtyřkolejná kolej a na některých místech dojde ke zvýšení rychlosti, a to až na 120 kilometrů za hodinu,“ řekl Novinkám Marek Illiaš, tiskový mluvčí SŽDC.

Foto: David Ryneš, Novinky

Současná strašnická zastávka bude do tří let zrušena.

Kvůli lepšímu napojení na městskou hromadnou dopravu vznikne v ulici U Vršovického hřbitova naproti fotbalovému stadiónu Slavie zastávka Eden. V Průběžné ulici nad podjezdem, který bude značně rozšířen, vznikne druhá nová železniční stanice Zahradní Město.

Díky narovnání tratě dojde ke zkrácení kolejí až o 232 metrů. Zastávka Strašnice se naopak zruší, protože nemá vhodné napojení na městskou hromadnou dopravu.

Foto: Správa železniční dopravní cesty

Díky modernizace železenice vzniknou v Praze dvě nové zastávky.

„V letošním roce budou probíhat jen několikadenní výluky na železnicích, které ovšem nebudou mít znatelný dopad na cestující, protože se více méně bude jednat o přípravné práce. Během příštího roku to však bude jiné. Chystají se rozsáhlé několikadenní dlouhodobé železniční výluky, které komplikace přinesou, a to i pro příměstské vlaky, které budou nahrazeny nebo odřeknuty. Náhradní autobusová doprava bude řešena příměstskou a hromadnou dopravou,” dodal Illiaš.

Rekonstrukce zhruba šestikilometrového úseku vyjde na 4,4 miliardy korun. Předpokládaný konec prací se odhaduje na říjen 2021.

Reklama

Výběr článků

Načítám