Hlavní obsah

Policie stíhá plzeňského radního Dvořáka

Právo, Patrik Biskup, Ivan Blažek
Plzeň

Plzeňský radní Michal Dvořák (Občané patrioti) má problém. Podle informací Práva ho policie společně s dalšími několika lidmi obvinila z dotačního podvodu.

Foto: Archivní foto Město Plzeň

Plzeňský radní Michal Dvořák.

Článek

„Je to pro mne nejtěžší chvíle v životě,“ řekl Právu Dvořák a pokračoval: „Jsem přesvědčený o tom, že nedošlo nikde k chybě, že jsme neudělali nic nelegálního, že všechno je tak, jak má být.“ Jeho právník podal proti obvinění stížnost.

Vyšetřovatelé zatím oficiálně nechtějí k případu cokoliv sdělovat. „Bez komentáře,“ reagovala na dotaz Práva krajská policejní mluvčí Martina Korandová. Sdílnější nebylo ani státní zastupitelství. „Na zveřejnění informací je zatím příliš brzy,“ řekl Právu žalobce Pavel Hajný, který v případu dozoruje postup policie.

Byl to pro nás šok. Zakládali to tu naši dědové, chodíme sem desítky let cvičit. Teď nás vystrnadili. Museli jsme se nějak bránit.
Miroslava Šteklová, předsedkyně TJ Božkov

Jak Právo zjistilo, jedná se o více než čtyřmiliónovou dotaci z roku 2014 na kompletní rekonstrukci tělocvičny v relaxačně-sportovním areálu v Plzni-Božkově.

Finanční podporu získal sportovní spolek DS Training center, jehož předsedou byl v té době právě Dvořák. Zmíněná organizace vznikla krátce předtím a získala tělocvičnu do padesátiletého pronájmu od vlastníka TJ Božkov za symbolických tisíc korun měsíčně.

Trestní oznámení podal výbor TJ Božkov

Okolnosti uzavření nájemní smlouvy policejní vyšetřování zřejmě odstartovaly. Trestní oznámení totiž podal výbor TJ Božkov, neboť uvedenou nájemní smlouvu uzavřel bývalý předseda tamního sokola Adolf Bláha sám, bez vědomí členské schůze.

Z chátrající tělocvičny se nám podařilo udělat moderní objekt, kde zdarma cvičí sto padesát, dvě stě lidí. Handicapovaní sportovci, sokolové.
Michal Dvořák, plzeňský radní

„Byl to pro nás šok. Zakládali to tu naši dědové, chodíme sem desítky let cvičit. Teď nás vystrnadili. Museli jsme se nějak bránit,“ uvedla současná předsedkyně TJ Božkov Miroslava Šteklová.

Michal Dvořák, někdejší profesionální hokejista, který se věnuje sportu i na radnici, dotační pochybení odmítá. „Nikde se neztratila ani koruna,“ uvedl Dvořák. „Měli jsme právní kancelář a firmu, která příslušnou agendu zajišťovala. Já neumím žádat o dotace, administrovat takové věci,“ dodal Dvořák.

„Z chátrající tělocvičny se nám podařilo udělat moderní objekt, kde zdarma cvičí sto padesát, dvě stě lidí. Handicapovaní sportovci, sokolové,“ konstatoval Dvořák. K případu se víc vyjadřovat nechtěl. „Musím respektovat svého právního zástupce a mlčet, nemohu nic říct. Snad jen to, že závist a zlost některých lidí nezná mezí.“

Dvořák je plzeňským radním pro sport od roku 2014. Svou rezignaci nevyloučil. „Na jedné straně může být brána jako slabost, jako přiznání viny. Na druhé straně, pokud by kauza měla poškodit město Plzeň, radnici, tak bych určitě odstoupil,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám