Hlavní obsah

Pokuta pro Povodí Vltavy za manipulace u losování zakázek platí, rozhodl NSS

Povodí Vltavy musí zaplatit pokutu 230 tisíc korun za manipulaci zakázek při losování firem. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud (NSS), který potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně. Pokutu společnosti uložil již před čtyřmi lety Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejvyšší správní soud v Brně

Článek

Případ souvisí s rozsáhlými manipulacemi s veřejnými zakázkami, které na podnět policie prošetřoval antimonopolní úřad. Kromě Povodí Vltavy pokutoval úřad například města Šternberk a Kostelec nad Labem, obce Cítov a Svijany, Jihočeský kraj a Správu silnic Olomouckého kraje.

Policie upozorňovala na možnou manipulaci při omezování počtu zájemců o zakázku prostřednictvím elektronického losování, což je proces, který už nyní zákon neumožňuje.

Zakázka, kterou nyní zkoumal NSS, se týkala zvýšení kapacity koryta Vltavy v katastru Nové Ouholice a Veltrusy. V obdobném případě u protipovodňových opatření lokality Svrčovec NSS před týdnem potvrdil i další pokutu 100 tisíc korun.

Policie zabavila při vyšetřování Povodí Vltavy notebooky. Na losování byly najaty společnosti Kleris CZ, a.s., nebo Inženýrské služby Hradec Králové, s.r.o.

Zužování počtu uchazečů bylo vzhledem k problematičnosti vypuštěno ze zákona o veřejných zakázkách od 1. dubna 2012 a zadavatelé ho nesmějí využívat.

Reklama

Výběr článků

Načítám