Hlavní obsah

Česká televize chce omluvu za obvinění z provokace vůči první dámě. Drzost, míní Hrad

Aktualizováno

Česká televize žádá od končícího Moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) a prezidentské kanceláře omluvu za obvinění, že se měla podílet na údajně připravované provokaci vůči první dámě Ivaně Zemanové v ostravském divadle. Radu ČT o tom ve středu informoval generální ředitel Petr Dvořák. Novák uvedl, že žádost neobdržel a že si k celé věci vyžádá situační zprávu policie. Hrad má žádost za drzost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Článek

S tvrzením o provokaci vystoupil minulý týden při návštěvě prezidenta v regionu hejtman Novák. Stejně jako prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček argumentoval tím, že redaktoři ČT měli mít na představení Spalovač mrtvol v Divadle Petra Bezruče rezervovaná místa za první dámou.

Ta nakonec návštěvu zrušila, neboť se v divadle údajně měla připravovat provokace vůči prezidentovi. ČT i divadlo tvrzení odmítly.

„ČT natáčela v Divadle Petra Bezruče výhradně materiály o inscenaci Spalovač mrtvol do uměleckého magazínu Divadlo žije!. Natáčení proběhlo podle natáčecího plánu a Česká televize jej dne 2. 11. úspěšně dokončila. V Divadle Petra Bezruče tedy nebyli a ani neplánovali být žádní redaktoři zpravodajství České televize,” uvedl Dvořák.

Žádost o omluvu označil Ovčáček na Twitteru za drzost.

Novák si vyžádá situační zprávu

Dosluhující moravskoslezský hejtman Miroslav Novák ve středu uvedl, že žádná výzva k omluvě k němu z ČT ani z ostravského Divadla Petra Bezruče, které ho také vyzvalo v osobním dopise k omluvě, zatím nedorazila. „Já se k tomu postavím tak, že si vyžádám situační zprávu, kterou Policie ČR předávala i pražskému Hradu, ve které popisuje celou tu situaci, jak se odehrála,“ nastínil Novák a dodal, že na připravovanou provokaci přišla ochranná služba před přestavením. „Ta o tom informovala první dámu a následně mě,“ doplnil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dosavadní moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD)

Na dotaz, zda nedošlo spíše k nějaké dezinterpretaci a ochranná služba prezidenta si něco špatně vyložila, Novák odpověděl: „Já mám informaci takovou, včetně toho, že je to písemně zpracováno, co tam všechno se připravovalo, jak tam bylo, ze strany policie. Já samozřejmě nejsem policejní prezident ani ministr vnitra, ale tuto informaci mám s tím, že tato informace je k dispozici vedení Pražského hradu.“

Hejtman uvedl, že policie ho informovala na základě článků, které se objevily v minulých dnech v médiích. „A že to všechno zpracovala do situační zprávy a že potvrzují má slova,“ ujistil.

Natáčení dohodnuto 20. října

Místa rezervovaná v hledišti Divadla Petra Bezruče podle ředitele Dvořáka obsadili režisérka pořadu, vedoucí produkce, divadelní kritik, dramaturgyně a mistr zvuku. Mikrofony i kamery České televize od počátku měly snímat a následně také snímaly výhradně dění na jevišti. O tom byli v předstihu kolem 16:00 informováni vedoucí produkce pořadu Divadlo žije! a také členové ochranného útvaru, kteří do divadla přišli.

Natáčení dohodla ČT už 20. října, tedy v době, kdy divadlo ani Česká televize neměly k dispozici informace o budoucí návštěvě první dámy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám