Hlavní obsah

Štěnice mohou být všude. „Uši“ mohou mít i stromy

– Praha
Novinky, ale

Máte dojem, že štěnice schované v květináči, obraze nebo v zapalovači jsou výmyslem filmařů nebo tajných agentů a vás se to netýká? Jste na omylu. Dnešní doba nabízí rozmanité spektrum možností, jak se dozvědět něco, co má být před zvědavci utajeno. A není to vůbec složité.

Malá kamera může být i v knoflíkové dírceVideo: ale, Novinky

 
Článek

„Jednoho dne jsem byl pozván na atypickou prověrku jednacího místa, které bylo v přírodě. Konkrétně se jednalo o dřevěný altánek. Provedenou podrobnou prověrkou nebyl v altánku nalezen žádný odposlechový nebo monitorovací prostředek. Při širší prověrce místa termokamerou bylo zjištěno, že na stromě, který se sklání nad altánkem a přímo nad jednacím místem, je větev, která je teplejší než ostatní. Ve větvi bylo nalezeno monitorovací zařízení, které obsahovalo skrytou kameru, citlivé mikrofony, napájecí zdroj a vysílač. Byla to krásná práce odborníka, zřejmě elektrozahradníka,“ popisuje jednu ze zkušeností Pavel Maletínský, odborník na vyhledávání odposlechů a jednatel firmy Goldsilver, která se této činnosti věnuje.

Možností odposlouchávání je mnoho. Technika se instaluje na pečlivě vybrané místo. Dotyčnému jde buď o záznam obrazu nebo zvuku, nebo o živý přenos obrazu či živý přenos zvuku, nejlépe ale vše dohromady.

Foto: ale, Novinky

Štěnice může být také v zapalovači

Instalované přístroje mají nejrůznější podobu. Mohou například vypadat jako flash disk, zapalovač nebo mohou být uvnitř rozdvojky nebo prodlužovacího kabelu. Buď mají vlastní zdroj, nebo jsou k němu připojeny a napájí se z něj. Velikosti odposlechů jsou různé. Nejmenší měří jen několik milimetrů – prodávají se také například hodinky s kamerou uvnitř.

„Zajímavým druhem nahrávání zvuku a obrazu je například knoflík. Člověk vidí jen malou část, která vypadá jako ostatní knoflíky, ale tenhle má pět dírek. V té prostřední je totiž umístěna kamera. V košili nebo saku s ostatními knoflíky je k nepoznání,“ popsal Novinkám Maletínský.

Foto: ale, Novinky

Štěnice má různé podoby a velikosti

Hledání těchto zařízení je opravdová perlička. Provádí se manuální prohledávání a prozkoumat se musí každá sebemenší skulinka.

„Hledáme ale všechny možné signály a také vysokofrekvenční pole, které vyzařuje nějaký zdroj nebo zařízení. Všímáme si také markantů, že na místě mohlo něco být. Velmi často se nám stává, že přicházíme jako ti druzí. Protože subjekt si u nás objednal prověrku a my zjišťujeme, že někde byly provedeny zásahy, které svědčí o umístění štěnice,“ uvedl Maletínský.

Skoro každý má v dnešní době telefon, tablet nebo notebook. Ten je pro odposlech a sledování naprosto ideální. Vyřešilo se tím hned několik problémů. Jedním z nich bylo napájení. Dále jak zařízení dostat do blízkosti osoby, o jejímž soukromí chcete vědět, a také jak ta data z přístroje dostat.

„Největším trendem jsou dnes asi chytré telefony. Jejich platforma není tak dobře chráněná jako u počítačů a nosíme je pořád u sebe. Vše se ale odvíjí od financí. Základní a nejlevnější jsou aplikace, které se do telefonu instalují fyzicky. Aplikaci uživatel neuvidí a antivirus ji neobjeví,“ uvedl Evžen Teršl, IT specialista.

Foto: ale, Novinky

Hledání štěnic je otázka hodin, ale také dnů

Poněkud dražší je infikace na dálku. To je možné například zasláním trojského koně nebo formou aktualizací. Ochrana před tímto napadením v podstatě není možná.

Informace, která tvrdí, že se odposlechy používají převážně v politice, není podle Maletínského pravdivá. Různé druhy odposlechu ve velké míře využívají i partnerské páry, řekl Novinkám.

Přesné údaje o využití odposlechů však nejsou dostupné. „Statistické informace o případech, ve kterých figuroval nelegální odposlech, nemáme k dispozici,“ uvedlo pro Novinky.cz Policejní prezidium.

Reklama

Výběr článků

Načítám