Hlavní obsah

Svoz odpadu bude v Praze zajišťovat TSK

Právo, Petr Janiš
Praha

O svoz komunálního odpadu se bude v Praze místo Pražských služeb starat Technická správa komunikací (TSK). Pražští radní ve čtvrtek rozhodli, že propachtují část týkající se svozu komunálního odpadu z Pražských služeb pod TSK. Cena pachtu zatím není známa. V Pražských službách zůstane pouze komerční sféra svozu.

Článek

Pacht je znám ze středověku jako pronájem půdy k zušlechťování. Nyní ho znovu umožnil nový občanský zákoník, podle něj se jedná o nájem hmotné či nehmotné věci, spojený s právem předmět pronájmu požívat a využívat.

Praha jako většinový vlastník Pražských služeb roky usilovala o ovládnutí firmy, aby si mohla vlastními silami zajišťovat svoz odpadu. Směřovala k tomu, že bude moci v souladu se zákonem zadávat zakázky přímo bez výběrového řízení, takzvaně in-house.

Za pětinový podíl nabízela firmě NHL 800 miliónů korun. Společnost  NHL ale svůj podíl prodala, nikoliv městu, ale holdingu EP Industries, jeho majoritním vlastníkem je Daniel Křetínský. Budoucnost Pražských služeb se bude řešit až po volbách.

Není jediné riziko, že by něco nefungovalo, leda že by domovník nechal klíče zevnitř
náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09) o možných problémech se svozem odpadu

Nejcennější součástí Pražských služeb je malešická spalovna. Nemá žádnou konkurenci a je klíčovou infrastrukturou města. Primátorův náměstek Jiří Nouza (TOP 09) uvedl, že otázku spalovny se do říjnových voleb nepodaří vyřešit.

Prahu tlačí čas

Nelze vyloučit snahu o její budoucí převod pod TSK. „Neříkám, že se tou cestou nevydáme v příštích 12 až 14 měsících,“ uvedl Nouza.

Prahu tlačí čas, protože nový model svozu odpadu musí vzniknout do šesti týdnů.  Valná hromada PS může být svolána nejdříve za 21 dnů. Následně zadá posudek na cenu pachtu. Jakmile bude cena známa, zasedne opět po povinné lhůtě valná hromada znovu a nabídku pošle TSK, která ji přijme.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

„Není jediné riziko, že by něco nefungovalo, leda že by domovník nechal klíče zevnitř,“ řekl náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09). Podle Nouzy se na svozu snad budou moci podílet dosavadní subdodavatelé Pražských služeb, záleží to ale na jejich obchodních jednáních.

Reklama

Výběr článků

Načítám