Hlavní obsah

ČSSD chce prosadit nulovou DPH na knihy i noviny

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokracie hodlá po volbách prosadit snížení DPH na knihy nebo noviny ze současných 15 procent v ideálním případě na nulovou sazbu. Ve čtvrtek to na snídani s novináři uvedl stínový ministr kultury za ČSSD Ivan Krejčí. Lidový dům plánuje posílit financování kultury o dvě miliardy korun ze zdanění hazardu.

Foto: ČSSD

Ivan Krejčí

Článek

Krejčí uvedl, že soc. dem. chce snížit DPH na knihy a noviny minimálně na pět procent. „V nejlepším případě na nulu,“ doplnil s tím, že takovou variantu je třeba projednat v rámci EU. Cílem je podle stínového ministra podpořit četbu knih. Poukázal na příklad Moskvy, kde jsou knihkupectví otevřena do půlnoci. V ČR by podle Krejčího mohly podpořit četbu knih i známé osobnosti.

ČSSD plánuje posílit financování kultury pomocí vyššího zdanění hazardu. Stínový ministr prohlásil, že by adekvátní částka z tohoto zdanění, která jde na sport, měla jít právě do kultury. „Měly by to být až dvě miliardy korun,“ vypočítal. K tomu kroku by mělo dojít od 1. července 2014 nebo nejpozději od počátku roku 2015.

Stát má připravit plán kulturní politiky

Základem kulturní politiky v režii vlády ČSSD má být nový Zákon o kultuře. Ta by byla nově definována jako veřejná služba. „Jsem přesvědčen, že to kultuře vrátí důstojné postavení,“ řekl Krejčí. Cílem podle něj je, aby se na kulturu nepohlíželo jako na nadstavbu, ze které se ukrajuje jako první v případě úsporných opatření.

Sociální demokraté také chtějí, aby stát připravoval plány kulturní politiky, které by mohly na základě shody napříč politickými stranami přesahovat i jedno volební období. Podporu si podle Krejčího zaslouží oblastní divadla, na jejich financování by se měly podílet kraje. „Hlásíme se k závazku podporovat regionální divadla,“ doplnil.

Veřejnoprávní divadla

Jedním z pilířů kulturní politiky ČSSD má být i transformace divadel jako příspěvkových organizací na veřejnoprávní instituce. Podle Krejčího takový krok odstraní politické tlaky, ke kterým docházelo v uplynulé době třeba v případě Národního divadla.

Kulturní stánky by podle představy sociální demokracie řídily správní rady, ředitelé by disponovali manažerskými smlouvami, odstraněny by byly tabulkové platy. „Manažerská smlouva bude poskytovat ochranu řediteli,“ vysvětlil Krejčí. Ve správních radách by podle něj měla být zastoupena odborná veřejnost.

Pokud jde o Národní divadlo, stínový ministr se vyslovil proti spojení se Státní operou. „Atmosféra v Národním divadle je strašná,“ podotkl s tím, že řešením otázky Státní opery by byla dohoda o jejím převzetí hlavním městem Prahou. „Pokud by se našla dohoda s Prahou, bylo by to ideální,“ podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám