Hlavní obsah

Nespoléhat na ABS, radí silničáři. Některé cesty jsou zledovatělé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silnice na většině území České republiky jsou ve středu ráno sjízdné, některé však mohou být zledovatělé či na nich leží ujetý sníh. Řidiči by proto měli být při jízdě obezřetní.

Foto: Petr Eret, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Na jihočeských silnicích si řidiči musí dát pozor na mrznoucí mlhy a náledí. Někde se mohou setkat se sněhovými přeháňkami. Všechny silnice jsou podle dispečinku správy a údržby silnic sjízdné.

Komunikace první třídy jsou po chemickém ošetření mokré. Zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem leží na vedlejších tazích především na Českobudějovicku, Jindřichohradecku a Strakonicku.

Na libereckých silnicích místy leží zbytky sněhu

Ujetá vrstva sněhu, zejména v horských oblastech, je na silnicích III. třídy v Libereckém kraji. Se zvýšenou opatrností by ale motoristé měli jezdit i po hlavních tazích. V noci se teploty pohybovaly kolem minus deseti stupňů Celsia, kdy posypová sůl tolik neúčinkuje.

Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré, místy ale na nich zůstávají zbytky rozježděného sněhu. "Jak jsou křivé silnice, tak si s tím pluhy úplně neporadí a nedokážou sníh perfektně stáhnout," uvedl krajský dispečer zimní údržby v Libereckém kraji Pavel Pospíšil.

Podle něj musí motoristé přizpůsobit jízdu současným podmínkám. "Nelze jezdit jako v létě, ale ubrat plyn a nechávat si větší rozestupy. Ani systém ABS není všemocný," konstatoval.

Na některých silnicích Vysočiny byl ve středu ráno zledovatělý sníh. Hlavní tahy jsou holé a vymrzlé. Motoristé se ale mohou setkat s namrzajícími mlhami. S opatrností by měli jezdit v celém kraji, uvedl dispečink krajské správy a údržby.

Středočeské silnice sjízdné s opatrností

Hodně silnic ve Středočeském kraji bylo ve středu ráno sjízdných pouze se zvýšenou opatrností. Řidiči by měli dávat pozor především na menších silnicích, které jsou místy po chemickém ošetření pokryty rozbředlým sněhem nebo na nich leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Vozovky prvních tříd, rychlostní silnice a dálnice jsou většinou suché a vymrzlé. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Ujetý sníh leží na silnicích druhých a třetích tříd na Benešovsku a Příbramsku. Na rozbředlý sníh silničáři upozorňují na vedlejších silnicích na Kolínsku, Kutnohorsku, Mladoboleslavsku, Nymbursku, Praze-východ a Mělnicku. Zvýšenou opatrnost silničáři doporučují i na některých hlavních tazích kromě dálnic, které jsou sjízdné bez omezení.

Na horských silnicích v Krkonoších a v Orlických horách leží ujetá vrstva sněhu. Sníh v hradeckém kraji pokrývá i řadu nesolených silnic nižších tříd.

V Moravskoslezském kraji sněžilo celou noc

Řidiči v Moravskoslezském kraji musejí řídit se zvýšenou opatrností. V některých místech sněžilo celou noc. Silnice jsou sjízdné, ale někde je na nich rozbředlý sníh nebo posypaná ujetá vrstva.

"Situace je udržitelná, posypané to je," řekl dispečer karvinské správy silnic. Vozidla podle něj od časného rána silnice protahují. "Silnice, kde je chemická údržba, jsou prosolené, místy je rozbředlý sníh. Inertní úseky jsou všechny projeté a ošetřené," řekl frýdecko-místecký dispečer. Dodal, že v okrese sněžilo celou noc.

Na Bruntálsku v noci sníh nepadal, hlavní cesty, které jsou ošetřované chemicky, jsou holé, místy vlhké nebo vymrzlé. "Na silnicích, které udržujeme inertním posypem, je ujetá vrstva zledovatělého sněhu krytá posypem. S opatrností je sjízdné všechno," řekl dispečer bruntálské správy silnic.

Na Pardubicku sníh a náledí

Na mnoha místech v Pardubickém kraji, zvláště výše položených, na silnicích leží sníh. Někde může být i zledovatělý.

Před uježděnou sněhovou vrstvou varují silničáři v okolí Hlinska, Lanškrounu, Ústí nad Orlicí, Vysokého Mýta, Žamberku, Moravské Třebové a v Železných horách. Často je sníh i zledovatělý.

Ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka leží především na vedlejších silnicích sníh. Na Jesenicku nad ránem sněžilo, nyní je už oblast bez přeháněk. Ostatní silnice v Olomouckém kraji jsou většinou sjízdné, na Prostějovsku leží ujetá vrstva sněhu na inertních trasách.

"Sněhové přeháňky jsme měli kolem 03:00, napadl poprašek. Nyní je zataženo a nesněží, teploty se drží kolem devíti stupňů pod nulou. Cesty udržované chemicky jsou většinou holé, ve vyšších polohách jsou zbytky sněhové kaše," řekl ráno dispečer jesenické správy silnic. Na silnicích udržovaných inertně leží ujetá sněhová vrstva krytá posypem.

Na Šumperskou jsou podle informací Ředitelství silnic a dálnic hlavní tahy holé. Na silnicích druhých a třetích tříd leží ujetá sněhová vrstva krytá posypem, cesty jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na inertně udržovaných úsecích leží místy zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

Silnice v ostatních částech kraje jsou sjízdné většinou již bez omezení. Na Olomoucku i Přerovsku jsou většinou cesty holé, suché a vymrzlé. Obezřetní by měli být řidiči na vedlejších cestách na Prostějovsku, na inertních trasách leží vrstva rozbředlého sněhu, místy se mohou tvořit námrazy.

Silnice na Zlínsku sjízdné s opatrností

Mnoho silnic ve Zlínském kraji bylo ve středu ráno sjízdných jen se zvýšenou opatrností. Nejhorší situace je na Vsetínsku, kde vozovky první třídy pokrývá rozbředlý sníh a regionální tahy zledovatělá vrstva sněhu, na které leží několik centimetrů nového sněhu. Místy se tvoří ledové koleje, v horských oblastech dosahuje ujetý sníh až deseti centimetrů.

S ujetým sněhem se řidiči setkají také na některých menších silnicích v jiných okresech. Většina vozovek je ale holá, na Zlínsku jsou silnice vlivem sněhových přeháněk mokré a ošetřené chemicky. Místy, například v okolí Holešova na Kroměřížsku, se kvůli větru tvoří sněhové jazyky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám