Hlavní obsah

Ve Výpustku čeká na děti peklo s čertíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čertovskou prohlídku připravili pro všechny milovníky pohádek, a především pro děti, pracovníci jeskyně Výpustek, která se nachází ve Křtinách na Blanensku v Moravském krasu. O posledním listopadovém víkendu se toto podzemí změní v peklo.

Foto: Správa jeskyní Moravského krasu

Jeskyňáři pro děti připravili lákavé čertovské prohlídky podzemí pod názvem Ďábelský Výpustek.

Článek

Příchozí se mohou těšit na dovádivé čertíky, kteří jim v humorných scénkách ukážou, že v pekle je i veselo.

Na závěr prohlídky čeká na nejmenší dárek přímo od Mikuláše. „Nejlepší je si na prohlídky zamluvit vstup předem, a to telefonicky nebo přes e-mail,“ radí mluvčí jeskyní Pavel Gejdoš.

Výpustek je unikátem mezi moravskými jeskyněmi. Jeho součástí je totiž protiatomový kryt někdejší československé armády. Měly z něj být v době socialismu řízeny vojenské operace v případě, že by začala válka s kapitalistickými státy Evropy. Výpustek byl kvůli krytu léta zcela uzavřen pro veřejnost. Detaily o jeho podzemí byly pečlivě utajovány.

Turisté nejprve procházejí 200 metrů dlouhým krytem, za nímž se dostávají do původní jeskyně. Expozice v ní připomíná, že nacisté měli v jeskyni utajovanou továrnu na výrobu leteckých motorů. Především děti potěší socha jeskynního lva a medvěda.

Barevný lom Seč bude přírodní památkou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám