Hlavní obsah

Nové rozhledny zvou k letní návštěvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové rozhledny rostou v Česku, jak se říká, jako houby po dešti. Řada z nich stojí za návštěvu – díky strategickému umístění totiž nabízejí nepřekonatelný výhled. U některých oceníte dokonce i architektonickou nápaditost.

Foto: Archiv Rozhledny Velký Kosíř

Moderní rozhledna Velký Kosíř

Článek

Rozhledna na Velkém Kosíři

V soutěžích o nejkrásnější českou rozhlednu pravidelně boduje 80 let stará kamenná krasavice se spirálovitým schodištěm poblíž Krásna. Nápadně ji připomíná nová rozhledna na Velkém Kosíři, která byla slavnostně otevřena koncem letošního června.

Kamenný je pouze masivní sokl, dál až do výšky 28 metrů k velkoryse rozlehlé vrcholové plošině stoupá lehčí a vzdušnější dřevěná konstrukce se 158 schody. Z nejvyššího patra uvidí turisté Drahanskou vrchovinu, Nízký Jeseník, vrchy kolem Bouzova a oblast Hané. Až sem vyrazíte, nezapomeňte navštívit zámek v Čechách pod Kosířem s nově otevřenou oranžerií a muzeem historických kočárů.

Rozhledna Kaňk u Kutné Hory

Na vrcholu Kaňk, severně od Kutné Hory, kdysi stávala oblíbená výletní restaurace. Na stejném místě dnes najdete nově otevřenou rozhlednu s vyhlídkovou kavárnou, malým penzionem a obnovenou restaurací v typicky kutnohorském hornickém stylu.

Foto: Archiv Rozhledny Kaňk

Kutnohorská rozhledna prošla nákladnými stavebními úpravami. Teď je otevřena návštěvníkům.

Masivní zděná věž se tyčí do výšky 30 metrů. Po zdolání 144 schodů vyšplháte do interiéru vyhlídkové kavárny. Otevřeno tu je denně do 18:00, ale objednat si můžete i romantickou večeři, čímž si zážitek z návštěvy rozhledny prodloužíte. Jako na dlani odsud uvidíte třeba Kutnou Horu i blízký zámek Kačina.

Rozhledna u Břas

Skvělý výhled na severní Rokycansko nabízí 15 metrů vysoká rozhledna na vyvýšenině Na Vrších asi 1 kilometr severně od obce Břasy. Nevšední stavba se zvláštně tvarovanými stěnami neslouží jen lovcům pěkných výhledů. Věž vyrostla zejména kvůli bezpečnostnímu kamerovému systému.

Foto: pro Novinky Jiří Nový

Rozhledna u obce Břasy

Předposlední patro, ve výšce 10 metrů nad zemí, slouží jako vyhlídkový ochoz. Nejvyšší patro obsadila technika pro přenos dat elektronických komunikací. Mimochodem, číslo 2013 neoznačuje jen rok otevření nové rozhledny, ale také počet hodin odpracovaných při její výstavbě.

Maják Járy Cimrmana v Příchovicích

Po humorném hrdinovi českého národa nebyly pojmenovány jen naučné stezky, cyklotrasy, ulice, divadla a nábřeží — dočkal se i vlastního majáku. Novinkou, otevřenou letos v červnu, je 24 metrů vysoká vyhlídková věž na okraji obce Příchovice mezi Tanvaldem a Harrachovem.

Foto: Archiv Libereckého kraje

Maják Járy Cimrmana

V suterénu můžete navštívit malé Cimrmanovo muzeum, připomínající pobyt génia na Liptákovsku. Na vrcholku se otvírá pěkný výhled na Železnobrodsko a Semilsko v pozadí s vrchem Kozákovem. A kdo má vyhlídkové věže opravdu rád, ten jistě neodolá a vydá se na prohlídku nedaleké rozhledny Štěpánka na vrchu Hvězda.

Rozhledna U Jakuba na Havlově hoře u Valtínova

Výlet do Kanady je mnohem kratší, než by se mohlo zdát. Samozřejmě je řeč o České Kanadě, přírodním parku v oblasti kolem Slavonic a Dačic. Kdo tento kraj zná, jistě ví, že na Havlově hoře jihovýchodně od Valtínova u Kunžaku vyrostla nová rozhledna. Tvarem připomíná úhledně ořezanou tužku.

Foto: Archiv České Kanady

Rozhledna U Jakuba je zasazená v krásném lesním terénu.

Originální dřevěná konstrukce z lepených profilů s ocelovým schodištěm měří 40,7 metru a stala se tak prozatím nejvyšší stavbou svého druhu na území Česka. Na vyhlídkovou plošinu ve výšce 34 metrů vystoupají výletníci po 180 schodech; odměnou jim pak je úchvatný výhled na krajinu České Kanady.

Kudy z nudy v Česku

Portál www.kudyznudy.cz nabízí přes 15 tisíc tipů na výlety po celém Česku pro rodiny s dětmi, party mladých lidí, romantiky i velké sportovní fajnšmekry. Zároveň je to jeden z hlavních nástrojů, kterým agentura CzechTourism zdarma pomáhá podnikatelům v propagaci jejich nabídek. V sezóně stránky využije 700 tisíc návštěvníků měsíčně.

Více tipů na zajímavé akce a zážitky v Česku na www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám