Hlavní obsah

Tipy na víkend: Buchlovice chystají česnekové pokrmy, Horní Hrad lahůdky z medu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební a kulturní festivaly jsou v plném proudu. Lákají na známé i zatím neobjevené české a zahraniční interprety. Stejně tak na uvolněnou atmosféru u kelímku vychlazeného piva. Na tento zlatavý mok zve zájemce tento víkend také krkonošský Černý důl. Buchlovický zámek zve na originální česnekové pokrmy, Horní Hrad bude pro změnu oslavovat sladký med.

Foto: Profimedia.cz

Horní Hrad potěší o víkendu návštěvníky medovými nápoji.

Článek
Praha

Ovocná plavba Prahou

Od 16:00 do 17:00 se na Vltavě uskuteční další ovocná plavba pro dobrou náladu. Jedná se o okružní jízdu historickým centrem české metropole. Během cesty ochutnáte různé ovocné nápoje, ale také čerstvý ovocný salát. Více čtěte zde.

Kolo pro život

Devátý závod sportovního seriálu Kolo pro život se koná v areálu dostihových závodů ve Velké Chuchli pod názvem Praha Karlštejn Tour České spořitelny. Celodenní sobotní sportovní akce pro celou rodinu a největší seriál závodů horských kol určený široké veřejnosti začne v 9:00. Informace k trasám závodu naleznete zde.

Pražské folklorní dny

Osmým rokem proběhne od čtvrtka do neděle mezinárodní setkání amatérských folklorních tanečních a pěveckých souborů. Uvidíte více než 50 souborů z celého světa. Vystoupení se odehrají na Staroměstském náměstí, Václavském náměstí a na náměstí Republiky. Festival vyvrcholí sobotním slavnostním průvodem krojovaných skupin centrem města. Více hledejte zde.

Středočeský kraj

Poděbradské swingování

Třetí ročník přehlídky swingu a jazzu proběhne v lázeňském městě od pátku do neděle. Na podiu na lázeňské kolonádě se vystřídá 11 dixilandů a bigbandů. Akce začne v pátek v 17:00 a skončí v neděli v podvečer. Vše se dočtete zde.

Cyklovycházka kolem Českého Šternberku

Vypravte se v sobotu na nenáročnou cyklovycházku okolím hradu. Navštívíte běžně nepřístupnou kapli sv. Jiří, dozvíte se o stavebním vývoji hradu i o osudu šternberského panství. Prohlédnete si také nově zrestaurované barokní sochy v okolí hradu. Vyjíždí se v 16:00 a trasa měří zhruba šest kilometrů. Více hledejte zde.

Anenská pouť ve Smečně

Tradiční smečenská pouť s jarmarkem proběhne o víkendu na Kladensku. V pátek zahraje kapela Černý brejle. V sobotu i v neděli bude připravena mše, prohlédnete si zámeckou věž a kapli a poslechnete si kapely v zámeckém parku. Více čtěte zde.

Jihomoravský kraj

Vozatajské závody v Rosicích

Desátý ročník tradičního svátku milovníků koní proběhne v sobotu na Brněnsku. V 9:00 projedou ulicemi dechovky. V 10:00 bude připraveno na Závodišti u Moravského plynostavu slavnostní zahájení. Poté budou předvedeni hřebci, pojedou se závody jednospřeží a dvojspřeží ve třech disciplínách. Děti se svezou na ponících. Více zde.

Krojované babské hody

Tradiční folklorní akce s krojovaným průvodem proběhne o víkendu v Dolních Věstonicích. Program bude zahájen v pátek v 18:00. Účastníci ochutnají víno, prase a také si zazpívají. V sobotu v pravé poledne projde zástup stárek a sklepníků, program pak bude pokračovat až do večerních hodin. Více se dozvíte zde.

Jihočeský kraj

Sraz historických motocyklů

K Poštovnímu muzeu ve Vyšším Brodě zavítají v sobotu motocykly. V prostorách klášterního nádvoří před muzeem si budete moci od 11:00 do 14:00 prohlédnout historické motocykly a několik veteránů. Uvidíte jízdy starých motorek a historických jízdních kol. Pro děti bude připravena dílna. Více informací naleznete zde.

Kinematograf bratří Čadíků

Od pátku do pondělí se kinematograf usídlí na Žižkově náměstí v Táboře. České filmy uvidíte vždy od 21:45. V pátek se těšte na hudební komedii Revival, v neděli se promítá Příběh kmotra a v pondělí komedie Donšajni. Více o kinematografu zde.

Královéhradecký kraj

Šlápněte do pedálů v Jičíně

V zámecké galerii jičínského muzea se do 28. září dozvíte, kde bylo sestrojeno první kolo nebo kdy se konaly první cyklistické závody. Na Valdštejnově náměstí poznáte historii klubů velocipedistů, výrobců a prodejců kol, dozvíte se o cyklistických závodech. Mezi 9:00 a 18:00 uvidíte i dobová kola, snímky a pohlednice. Více zde.

Krakonošův pivní den

V sobotu si užijete akci spojenou nejen s pivem, ale také se soutěžemi. Začne ve 14:30 na parkovišti pod Skiareálem Černý Důl. Zájemci se utkají v pití piva na čas, hodu sudem a pípou, jízdě zručnosti a dalších disciplínách. Den skončí večerním koncertem. Více hledejte zde.

Pardubický kraj

České hrady na Kunětické hoře

Oblíbený hudební festival se i letos přesune na dva dny na Pardubicko. V pátek si poslechnete od 19:00 Sto zvířat, Portless a Horkýže Slíže. V sobotu je první vystoupení připraveno v 11:30 a až do půlnoci si užijete třeba Tomáše Kluse, Divokýho Billa, Monkey Business nebo Wanastowi vjecy. Hrad Kunětická hora v Rábech navštívíte zdarma. Do programu nahlédněte zde.

Festival Moravskotřebovský bramborák

Nádvoří zámku v Moravské Třebové bude v sobotu hostit přehlídku folkové a country hudby. Od 16:00 do 23:00 vystoupí na Zámeckém náměstí Fleret, Hop Trop, Ivo Jahelka a Mirek Paleček, Folk Team, BG Nova a Quanti Minoris. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Festival Mariánskolázeňská nokturna

Mezinárodní hudební festival a Mistrovské kurzy nabídnou poslední koncerty o víkendu. V pátek bude v 15:00 připravený koncert na kolonádě, kde se představí studenti evropských hudebních akademií. Závěrečný koncert hostí ve 20:00 Městské divadlo. V sobotu v 19:00 proběhne absolventský koncert účastníků mistrovských kurzů v Domě Chopin. Více hledejte zde.

Chvála medu na Horním Hradě

Sladké slavnosti proběhnou v Krásném Lese v sobotu. Od 10:00 do 17:00 ochutnáte různé druhy medu, medovin i medového pivo. Vyzkoušíte si také tvorbu svíček z medových plástů, případně zakoupíte včelařské potřeby. Během dne také vyslechnete tři přednášky. Více informací naleznete zde.

Liberecký kraj

Benátská noc v Liberci

Festival hostí od pátku do neděle liberecký areál Vesec. Letos si užijete finskou kapelu HIM, Horkýže Slíže, Team s Pavolem Haberou, Chinaski, Vypsanou fixu a mnoho dalších. Ve čtvrtek bude připravena přehlídka s názvem Mezinárodní revivalový večer. Seznam interpretů si můžete prohlédnout zde.

Závod modelů v Liberci

Závod dálkově řízených modelů aut ze série Extreme Cup proběhne v sobotu na nově postavěné dráze na centrálním parkovišti u Tipsport areny. Uvidíte vozy v měřítku 1:10. Kvalifikační rozjížďky začnou v 9:30, finálové jízdy odstartují v poledne. Více hledejte zde.

Olomoucký kraj

Keltská noc na Plumlově

Mezinárodní hudební festival Keltská noc proběhne od pátku od 16:00 do sobotních brzkých ranních hodin. Následně bude program v sobotu pokračovat od 11:00 do neděle v Kempu Žralok pod Plumlovským zámkem. Uslyšíte jak české, tak zahraniční kapely. V sobotu proběhne půlnoční ohňová show. Do programu nahlédněte zde.

Festival flamenca a španělské kultury

Mezinárodní festival Colores Flamencos probíhá do neděle v Olomouci. Nabízí koncerty, španělské speciality i filmy. Můžete navštívit galavečer flamenca, flamencovou fiestu anebo workshopy, kde se tanec naučíte. Vše se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Výstava čajů v Ostravě

V Muzeu hraček navštivte výstavu Vše kolem čajů. Prohlédnete si stovky plechovek, obalů, historických dokumentů či samovarů. Výstavu můžete vidět ve 2. patře Obchodního centra LASO v sobotu od 9:00 do 13:00. Více se dočtete zde.

Jičínfest v Novém Jičíně

Další ročník tradičního hudebního festivalu proběhne v sobotu v Amfiteátru Skalky. Na dvou pódiích uslyšíte kapely z Jičína a okolí a dva slovenské interprety. Program nabídne od 17:30 vystoupení třinácti kapel. Program naleznete zde.

Plzeňský kraj

Letní kino ve Spáleném Poříčí

Již potřinácté zavítá do zámeckého parku letní kino. Od čtvrtka do středy 30. července si užijete krásnou atmosféru v zámeckém parku na Náměstí Svobody a skvělé občerstvení. Promítá se téměř za každého počasí, 180 míst je zastřešených. V pátek se těšte na animovaný film Čtyřlístek ve službách krále, v sobotu na Revival a v neděli Na kometě. Více čtěte zde.

Chotěšovské zahradní slavnosti

Od pátku do neděle bude žít objekt lesovny slavnostmi. V areálu chotěšovského kláštera budou připraveny koncerty, výstavy a divadelní představení. Děti potěší dětský koutek. Otevřena bude také čajovna. Ve vlastním stanu můžete přespat na místní zahradě. Prohlédnete si konvent a barokní pavilon kláštera. Více zde.

Ústecký kraj

Litoměřické varhanní léto

Mezinárodní hudební festival Litoměřické varhanní léto nabídne v sobotu koncert Maxe Barleye, který zahraje na varhany a doprovodí jej Tiffin Boy´s Choir z Velké Británie. Katedrálu sv. Štěpána rozezvučí varhany od 19:00. Více se dozvíte zde.

Vysočina

Výstava dynastie Lipských

Výstava originálů ocenění slavné umělecké dynastie Lipských bude k vidění ve výstavní síni kostela sv. Víta v Pelhřimově. Zjistíte, jak vypadá Cena Thálie, Cena Anděl, Pamětní medaile senátu nebo Stříbrná mušle z filmového festivalu v San Sebastian. Předměty slavných pelhřimovských rodáků Oldřicha a Lubomíra Lipských si prohlédnete mezi 10:30 a 16:00. Více si přečtěte zde.

Festival Folkové prázdniny

Letní multižánrový kulturní festival začne v Náměšti v sobotu a potrvá do 2. srpna. Přímo na zámku budou připraveny koncerty, divadla, tvůrčí dílny, noční koncerty, open scéna i výstavy. Uslyšíte Szidi Tobias, Janu Kirschner nebo Traband. Více zde.

Zlínský kraj

Letní filmová škola

V pátek začne v Uherském Hradišti 40. ročník filmové školy, největší nesoutěžní filmový festival ČR. Do 2. srpna zhlédnete filmy na stylových místech. Otevřeno bude divadelní šapitó a Kabinet múz. Děti zabaví odpolední programy. Na Music Stage vystoupí Ivan Hlas či Yvonne Sanchez. Proběhnou také výstavy. Více hledejte zde.

Festival česneku na zámku Buchlovice

V sobotu zavoní Buchlovicemi česnek. Od 10:00 do 18:00 ochutnáte česnekový koláč, zmrzlinu nebo stroužky v čokoládě. Uvidíte tradiční řemesla, řadu vystoupení, zasoutěžíte si a děti si vyrobí česnekové panenky. K dostání tu bude český a moravský česnek. Více čtěte zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám