Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: za pravěkými hračkami nebo na závody koloběžek

Novinky, Klára Fischleinová

Od pátku až do neděle mají rodiče s dětmi z čeho vybírat. Ať už je řeč o soutěžích, závodech a dětském dovádění na skákacích hradech, či o výletech na ty skutečné. Ty společně se zámky nabízejí speciální prohlídky. Pražská bobová dráha se pro změnu štědře loučí se školním rokem tím, že malým návštěvníkům na konci týdne daruje jízdu zdarma.

Foto: Archiv Bobové dráhy Prosek

Prosecký areál bobové dráhy chystá pro děti na neděli řadu atraktivních činností.

Článek
Praha

Po stopách minulosti

Pro děti 2. stupně základní školy i jejich rodičovský doprovod připravilo Muzeum hlavního města Prahy na sobotu zábavně-vzdělávací seminář. Jmenuje se S archeologií do středověku a proběhne od 10.00 do 11.30. Účastníci se tu dozvědí více o tom, co byly záušnice, proč je důležité zkoumat keramické kachle, a vyzkouší si otisknout pečeť do zahřátého vosku. Více o programu najdete zde.

Před vysvědčením na bobovku

Bobová dráha na pražském Proseku připravila na neděli speciální program pro všechny školáky. Předtím, než se definitivně rozloučí s končícím školním rokem a odjedou na prázdniny, si v proseckém areálu mohou zařádit na bobové dráze, kde mají jednu jízdu zdarma, stejně jako při ostatních aktivitách v programu. Mezi nimi je kuličková překážková dráha či bludiště, korálkový workshop a pro nejmenší omalovánky. Akce začíná v 10.00, více informací čtěte zde.

Segway, tanec i jízda na koloběžce

Sportovní a relaxační centrum Pražačka na Žižkově chystá na sobotu celodenní program, ve kterém si každé dítě najde něco pro sebe. Od 11.00 do 17.00 bude prostor pro cyklistiku, mezi 14.00 a 16.00 pro jízdu na segwayi, od 18.00 do 22.00 se bude tančit, skákat na nafukovacím hradu nebo závodit na koloběžkách. Více o umístění a možnostech areálu najdete zde.

Středočeský kraj

Žabí prohlídky

Víkendové prohlídky zámku v Mníšku pod Brdy budou tento týden speciální. Průvodkyně totiž zaslechla povídání žab u rybníka a rozhodla se ho převyprávět všem dětským návštěvníkům. Jak to tady vypadalo před 100 lety a jak žili poslední zdejší obyvatelé? To vše se dozvíte na jedné z prohlídek. Konkrétní časy a kontakt pro nutnou rezervaci naleznete zde.

Kutnohorské stříbření

V parku pod Vlašským dvorem v Kutné Hoře se tento víkend koná pravidelné Královské stříbření. Účastníci tu potkají krále Václava IV., zhlédnou rytířský turnaj a zavítají na tradiční jarmark. Podrobný program akce si prohlédněte zde.

Jihočeský kraj

Vítání léta

Od sobotních 9.00 do nedělních 18.00 se bude v jihočeské obci Kovářov oslavovat slunovrat. Příchod léta si účastníci užijí s připomenutím lidových zvyků a s ohlédnutím na předky a jimi zavedené tradice. Vše o akci najdete zde.

Plzeňský kraj

Člověk si hrál už v pravěku

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech vytvořilo ve spolupráci s libereckým iQparkem expozici s názvem RoadShow. Je zaměřená na hry a jejich historii. Jak a s čím si hráli naši předkové v pravěku a jak se tradice herní zábavy vyvíjela? Vydejte se to zjistit buď od 8.00 do 12.00, nebo mezi 12.30 a 16.00. Více informací o výstavě čtěte zde.

Karlovarský kraj

Výprava za sysly

V neděli se mezi 16.00 a 18.00 uskuteční přírodovědná exkurze za sysly. Její účastníci budou po malých hlodavcích pátrat na karlovarském golfovém hřišti. Více se o tomto ohroženém živočišném druhu i o průběhu akce dozvíte zde.

Ústecký kraj

Víkend pro technické nadšence

V Chomutově se tento víkend v sousedství areálu depa Českých drah veřejnosti zpřístupní železniční depozitář patřící Národnímu technickému muzeu. Zájemci si tu prohlédnou okolo 100 kolejových vozidel různých typů – například parní lokomotivy z roku 1870 nebo drezíny ještě o 20 let starší. Za vstupné 40 korun sem můžete zavítat oba dny mezi 10.00 a 17.00.

Asie v Děčíně

Nahlédnout do asijské kultury budou moci víkendoví návštěvníci děčínské zoo. Sobotní program mezi 14.00 a 18.00 bude totiž zaměřen zejména na Asii. Seznámíte se tu například s prasaty visajanskými a proběhne také krmení zvířat pocházejících z jihovýchodní Asie. Děti zabaví také výtvarné dílničky a soutěže. Více informací naleznete zde.

Liberecký kraj

Festival pro nejmenší

Každý druhý rok se v Liberci koná festival Mateřinka. Letos byl zahájen v úterý a potrvá až do soboty. Kulturní program tohoto festivalu je zaměřený výhradně na dětské diváky. Ty se tu snaží pobavit nejrůznější divadelní soubory i sólisté. Celý program si prohlédněte zde.

Královéhradecký kraj

Slavnosti ve stylu baroka

Pravidelné zámecké slavnosti proběhnou v sobotu od 13.00 v Potštejně. Letošní 4. ročník vzpomene rod Chamaré, který zámek nechal vystavět. Děti zhlédnou loutkové divadlo a dospělé jistě zabaví jezdecké nebo kejklířské vystoupení. Pastvou pro oči bude také množství dobových kostýmů. Vše o akci najdete zde.

Pardubický kraj

Se Sluníčkem za pohádkou

Pohádkovou cestu po Slavíkových ostrovech naplánovalo na neděli přeloučské Rodinné centrum Sluníčko. Účastníci společně vyrazí z Masarykova náměstí v Přelouči v 15.00 vstříc hrám, soutěžím, malování i opékání buřtů. Trasa je vhodná i pro jízdu s kočárkem.

Vysočina

Akční Jihlava

Několikadenní Jihlavské havíření začalo už ve středu, zapojit se do něj ovšem můžete i v pátek a po celý zbytek víkendu. Program je vskutku nabitý, stačí si jen vybrat, která jeho část je vašim časovým možnostem nejblíže. Bude se dovádět bez hranic, zájemci se mohou zúčastnit kouzelnické školy a hudební fanoušci pravděpodobně zajdou na koncert některé z kapel. Celý program je k nahlédnutí zde.

Jihomoravský kraj

Pro zvídavé hlavičky

Technické muzeum v Brně se rozhodlo věnovat neděli dětem, a to k příležitosti konce současného školního roku. Mezi 9.00 a 17.00 se tu uskuteční program tematicky provázaný s právě probíhajícími výstavami Vynálezci a vynálezy a Ladíte s námi. Na jednotlivých stanovištích děti budou potřebovat bystrost i zručnost. Zároveň se tu dozví spoustu nových informací z oblasti televizního a rozhlasového vysílání či velkých světových objevů.

Olomoucký kraj

Víkend se zvířátky

Pokud počasí bude nadále přát venkovním aktivitám, své ratolesti jistě nezklamete výletem do zoologické zahrady v Olomouci. Aktuálně je domovem okolo 1800 zvířat. Plné vstupné je tu 110 korun, za děti doprovod zaplatí o 40 korun méně. Více o zoo čtěte zde.

Zlínský kraj

Jarmareční sobota

Na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti proběhne v sobotu už od 8.00 Svatojánský jarmark lidových řemesel. Procházku mezi stánky a příležitostné nákupy zpestří hudební vystoupení folklórních souborů.

Moravskoslezský kraj

Vstupné, kterým pomůžete

Sobotní zámecká slavnost v Kuníně bude prospěšná dvojnásob. Kromě zábavy přinese také pomoc obcím zasaženým nedávnými povodněmi. Výtěžek ze vstupného tedy poputuje k těm, kteří potřebují finanční vzpruhu. Návštěvníky akce zaujme především programem, v rámci něhož zhlédnou divadelní představení, vystoupení kejklířů a chybět nebude ani bohatý večerní program. Bližší informace o akci a zámku hledejte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám