Hlavní obsah

Himálajská perla Leh není jen pro horolezce

Novinky, Pavel Dobrovský pro Delfín travel

Majestátní pohoří Himálaj přitahuje každý rok stovky špičkových lezců. Krásy vysokých hor však oceníte i jako běžný turista z údolí, ve kterých se buddhistická kultura snoubí s drsným horalským životem.

Foto: shutterstock.com

Majestátní vrcholky pohoří Himálaj lákají horolezce ze všech koutů světa. A nejen je.

Článek

Krajina vysokých průsmyků, i tak by se dal přeložit název oblasti Ladakh na severu Indie. Vrcholy šesti- a vícetisícových hor tu olizují modré nebe a v jejich stínu leží prastará města. Od doby kamenné se lidé scházeli na březích řeky Indus a obdivovali stejnou scenérii, jaká se otevře před každým návštěvníkem i dnes.

Foto: shutterstock.com

Leh – pastva pro oči

Středobodem veškerého dění je největší městečko Leh ve výšce 3500 metrů nad mořem. Přestože ho drží hory v pevném sevření, není zde zima tak krutá jako v sedlech, kterými vede silnice a jež bývají kvůli sněhu uzavírána. Letní Leh, to je něco jiného. Nad barevnými domy a zelenými zahradami vlají tibetské modlitební praporky a před očima těch, kdo vyjdou na vrcholky v těsné blízkosti města, se ukáže panoráma údolí řeky Indus. Po takové podívané a potěše pro duši nadchází čas také na pastvu pro tělo. Doporučujeme vyzkoušet v jedné z mnoha restaurací tradiční jídlo momo zapité indickým pivem Cobra.

Foto: shutterstock.com

Živé muzeum

Řeku Indus využívaly karavany mezi Kašmírem a Čínou jako vodítko a v Lehu často překládaly zboží. Historické bohatství města je vidět v královském paláci, který byl postaven podle vzoru dalajlamova sídla Potala v Tibetu. Spiritualitu doplňuje buddhistická stúpa Shanti nebo kláštery Namgyal Tsemo či Chandazik Gompa se zobrazením 1000 vtělení Buddhy, z nichž se čeká na dalších 996. Buddhismem jsou prosyceny i ulice Lehu, když procházíte kolem modlitebních mlýnků anebo se zajdete podívat na mandalu velikosti fotbalového hřiště.

Foto: shutterstock.com

Buddha z budoucnosti

Údolí Indu ukrývá místa, bez jejichž zhlédnutí není možné Leh opustit. Jen několik kilometrů za hranicemi města upoutá pohled jeden z nejnavštěvovanějších klášterů, impozantní Thiksey. Jeho podoba s dalajlamovým sídlem je natolik výrazná, že se mu říká „malá Potala“. Však ho také před necelými 40 lety navštívil současný dalajlama, na jehož počest byla vztyčena 15 metrů vysoká socha maitreya – podoba budoucího Buddhy, který dosáhne absolutního osvícení. Návštěva buddhistického rituálu v nejvyšších patrech kláštera patří k nezapomenutelným zážitkům.

Foto: shutterstock.com

Soutok obrů

Kdo chce poznat zdejší nádhernou krajinu, nemůže být na lepším místě. Soutok Indu s řekou Zanskar působí, jako když se dvě nebeské barvy potkávají v jednom místě a společně chvátají na dalekou cestu do Arabského moře. Životodárnost řek je vidět v jejich nejbližším okolí. Pole zemědělců zaplňují půdu tak daleko k úpatím hor, kam dosáhne propracovaný systém zavlažovacích kanálů.

Foto: shutterstock.com

Záchrana pro zimomřivé typy

O celý výškový kilometr nad Lehem a pár desítek kilometrů dál leží Tso Moriri. Nejvýše položené jezero v Indii nemá přítok, napájejí ho pouze srážky a malé prameny, přesto je jeho délka neuvěřitelných 26 kilometrů.

Foto: shutterstock.com

Na březích klidně polehávají stáda tibetských koz. Jedna koza za rok poskytne až 300 gramů vlny, která se vyčesává, a místní ženy z ní pletou legendární kašmírové svetry, rukavice, ponožky a další oblečení, jež vás obrní proti zimě i v České republice – je až šestkrát hřejivější než běžné ovčí pleteniny.

Foto: shutterstock.com

Hurá do výšky!

Skuteční dobrodruzi, kteří mají alespoň týden čas, určitě v lůně hor pocítí volání vrcholů. Hora Stok Kangri dorostla do výšky 6153 metrů a výstup na ni patří k těm nejlehčím v celém Himálaji. S dobrým vybavením a dostatečnou aklimatizací v 15 kilometrů vzdáleném Lehu budete za několik dní obdivovat okolní pustou krajinu z vrcholu při východu slunce. Nelákají vás výšky? Pak zkuste pětidenní túru skrz údolí Markha, které je v létě plné nomádů, a tím pádem také poskytuje místa k přespání na každém kroku.

Foto: shutterstock.com

Všichni na jednom místě

Vždy v září se s koncem turistické sezóny scházejí obyvatelé okolních údolí do Lehu na festival Ladakh. Ulice zaplní přehlídka krojů, tance, divadla a hudby. Jednotlivé vesnice mají tak rozdílné tradice, až je těžké uvěřit, že jsou z jedné a téže oblasti. Je to ale tak. Ladakh a jeho hlavní město Leh jsou pestrými místy, kam se vyplatí znovu a znovu se vracet – stále je zde co prozkoumávat.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Objevte zemi ohně a ledu s cestovní kanceláří Delfín travel. Čeká na vás jedinečná příroda, jakou jinde neuvidíte. Vulkány, gigantické ledovce nebo ohromující vodopády. To vše a ještě mnohem více vás na Islandu čeká.

Trasa zájezdu vede po obvodu ostrova a zaručujeme vám, že neuplyne jediný den, abyste necítili nadšení a úžas nad monumentálním islandským divadlem, kterým vás provede cestovatel, novinář, fotograf a velký znalec Islandu pan Pavel Dobrovský.

Související témata:

Výběr článků

Načítám