Hlavní obsah

Nákupní horečka – Drážďany

Novinky, Německá turistická centrála

Že čeští turisté jezdí do Drážďan za nákupy, to není žádné tajemství. Během vánočních trhů, které se zde právě konají, mohou při svých toulkách po trzích a obchůdcích objevit celou řadu specialit. A pozor, velké povánoční slevy začínají již v půlce ledna.

Foto: TMGS, Jörg Schöner

Vánoční trhy jsou v Drážďanech v plném proudu

Článek

Speciality na vánočních trzích

Vánoční trhy jsou místem, kde se každý rok scházejí výrobci a řemeslníci z regionu, aby návštěvníkům těchto adventních trhů předvedli své umění a produkty. Mnoho z těchto výrobků pochází přímo z Drážďan a okolí, na čemž si místní velice zakládají. Návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost zakoupit si na památku celou řadu originálních kousků.

Foto: Dresden Marketing GmbH

Na náměstí Neumarkt se konají řemeslnické trhy

Při tom všem nakupování ovšem snadno vyhládne, což také není problém. Na stáncích jsou k dostání sladké i slané pochoutky, které zasytí i zahřejí a hlavně dodají energii na další lov.

Drážďanská štola

Drážďanská štola, to je pojem, stejně jako norimberské klobásky nebo lübecký marcipán. Pravou drážďanskou štolu, která nese štolovou pečeť, mohou návštěvníci zakoupit přímo na trzích. Takto označené štoly má v současné době právo vyrábět a prodávat asi 130 drážďanských pekařů a cukrářů.

Foto: Schutverband Dresdner Stollen e.V.

Pravá drážďanská štola musí být pořádně vyzrálá

Základní recept, co se týče surovin, je sice stejný, ale každý výrobce má svou vlastní recepturu, která je předávána z generace na generaci, proto dvě stejné štoly od různých pekařů v Drážďanech nenajdete.

Tip: Pokud toužíte po exkluzivním dárku, můžete si zde pořídit štolový nůž. Ten má právo vyrábět jen firma Koch & Bergfeld.

Foto: Schutverband Dresdner Stollen e.V.

Originální kousek váží dvě kila

Správná štola by měla být plná rozinek a bohatě posypaná moučkovým cukrem. Originální kousek váží nějaké dvě kila, prodává se ovšem i po půlkách, v tom případě si pak domů odnesete kilogram této sladké pochoutky, bez které si v Sasku Vánoce neumějí představit.

Tip: 6. prosince se koná proslulá štolová slavnost, při které bude speciálně vyrobená obří štola dopravena na voze taženém čtyřmi koňmi až na vánoční trhy Striezelmarkt, kde poté bude slavnostně rozkrojena a rozdána přihlížejícím divákům. Tato slavnost je již tradicí a koná se každou druhou adventní sobotu.

Otevřené neděle – jen v době adventu

Neděle jsou na rozdíl od Česka v Německu ještě stále viděny jako svátek klidu a odpočinku. Normálně jsou proto běžné obchody zavřeny. To ovšem neplatí pro období adventu. Speciálně v tuto dobu dochází k výjimce a po dvě neděle, konkrétně 7. a 21. prosince, budou obchody v Drážďanech otevřeny i v neděli.

Foto: Sylvio Dittrich LHD

Druhou adventní sobotu se koná štolová slavnost

Návštěvníci tak budou moct kromě trhů zaplout i do obchůdků a nákupních pasáží. Tam buď nakoupí ještě nějaké ty dárky pro své blízké, nebo si prostě jen tak udělají radost a zakoupí si to, co jim padne do oka. Nakupování v Drážďanech se totiž vyplatí.

Švestkový kominík

Pokud vám na trzích budou nabízet Pflaumentoffel, vězte, že se nejedná o žádnou švestkovou pálenku, ale o panáčka (kominíka) seskládaného ze švestek. Tento kominík má prý přinášet štěstí. Kominíka z pečených švestek, se zlatým límcem, černým cylindrem a papírovým žebříkem můžete nakoupit přímo na trzích Striezelmarkt.

Foto: LH Dresden, Sylvio Dittrich

Kominíka si děti mohou odnést s sebou domů

Děti si jeho výrobu mohou vyzkoušet v jeho speciálním domku, který se nachází na jihovýchodním konci trhů, a svého vlastnoručně vyrobeného panáčka si pak mohou odnést s sebou domů.

Obloukový svícen

Tradičním kouskem, na který na drážďanských trzích určitě narazíte, i samotný vstup na trhy je zdoben jeho zvětšeninou, je obloukový svícen. Tento kousek vyráběný ze dřeva je tradiční saskou a krušnohorskou ozdobou. Jedná se o originální kousky, které vyrábějí zdejší řezbáři, jejich výroba se rozšířila v 18. století a dnes jsou k vidění za okny domů po celou dobu adventu až do Tří králů.

Foto: LH Dresden Sylvio Dittrich

Na velký obloukový svícen mohou návštěvníci vystoupat

Dřevo a jeho zpracovávání hrálo a dosud hraje v oblasti Krušných hor důležitou roli. Centrem výroby dřevěných výrobků je saské město Seiffen, nacházející se jen kousek od hranic.

Krušnohorské dřevěné hračky

Zpracování dřeva je v oblasti Krušných hor již dlouho součástí místních tradic a kultury. Zdejší řezbáři vyrábějí nepřeberné množství dřevěných výrobků, které potěší malé i velké. Na vánočních trzích po celých Drážďanech budou tyto výrobky k dostání.

Foto: TMGS, Katja Vollmer

Dřevěné výrobky jsou oblíbeným dárkem z Drážďan

Návštěvníci se tak mohou těšit na dřevěné louskáčky, pyramidy, ozdoby, jesličky, hračky, svícny a také praktické kousky do domácnosti. Pokud budete mít chuť a čas, můžete se z Drážďan vydat na výlet do 40 km vzdáleného Seiffenu, kde se nacházejí tradiční manufaktury a také muzeum dřevěných hraček.

Ochranovské hvězdy

Z drážďanských trhů si můžete přivézt i originální hvězdy. Ochranovské hvězdy jsou tradiční vánoční ozdobou, která se dodnes ručně vyrábí v saském městečku Herrnhut. Ročně jich zde zvládnou vyrobit okolo 200 000. Ochranovské hvězdy jsou typickou vánoční dekorací, která se postupně rozšířila do celého světa.

Foto: dresden.info

Ochranovské hvězdy z Herrnhutu

Díky tomu, že jsou dodnes k dostání pouze ve třech barvách – bílé, žluté, červené (případně jejich kombinacích), uchovaly si své původní kouzlo a nenechaly se strhnout masovou výrobou, která mnohdy sklouzne až k výrobě kýčů.

Pulsnické perníčky

Norimberské perníčky jsou plné mandlí, ty pulsnické, které jsou k dostání na drážďanských trzích, se více podobají těm našim. Tradice těchto perníků sahá hluboko do historie, konkrétně až do 16. století. Od té doby je město Pulsnitz perníkovým městem, ve kterém se v různých variantách tato sladká pochoutka peče.

Foto: dresden.info

Pulsnické pochoutky se skvěle hodí i ke svařenému vínu

Od roku 2003 se zde dokonce konají každý první víkend v listopadu perníkové slavnosti. Pulsnické perníky jsou velmi oblíbené, pokud si je oblíbíte i vy, nemusíte čekat až na další vánoční trhy, protože v Drážďanech jsou k dostání po celý rok – na ulici Prager Strasse.

Kde nakupovat

Drážďany jsou rájem pro milovníky nakupování. Klasická nákupní třída začíná u hlavního nádraží a vede přes ulici Prager Strasse, na náměstí Altmarkt (hlavní vánoční trhy) až k ulici Wilsdruffer Strasse.

Foto: Sylvio Dittrich

Ve stáncích narazíte na řadu kouzelných originálů

Jen pár kroků odtud se nacházejí uličky kolem kostelu Frauenkirche, které jsou domovem mnoha menších a specializovaných obchůdků a butiků. Adresou, na které návštěvníci naleznou i luxusnější zboží a kam se vydávají i za kulinářskými zážitky, je Barockviertel na druhé straně Labe v Novém Městě. Vnější část Nového Města je pak tajným tipem pro milovníky nevšední módy, originálních kousků a designu.

Kde se v Drážďanech dobře nakupuje:

  • Wiener Platz
  • Prager Straße & Centrum Galerie
  • Altmarkt & Altmarkt-Galerie
  • Neumarkt
  • Kunsthofpassage (Neustadt)

Tip: Obchody jsou otevřeny od pondělí do soboty. V neděli mají zavřeno. Zimní výprodeje začínají již v půlce ledna.

Tipy na cestu: Drážďany

Více o Drážďanech zde

 Vánoční trhy v Drážďanech

Jak se tam dostat:

Autobusem: Využijte speciální akce 1 + 1 zdarma od společnosti Eurolines

Vlakem: Speciální nabídky DB Bahn

Nakupujte i v neděli

Otevřené neděle v Drážďanech: 7. a 21. 12. 2014

Výběr článků

Načítám