Hlavní obsah

Řecký ráj s názvem Attika

Novinky, Kateřina Davidová, CK EXIM tours, a.s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panenské pláže, blízké Athény i mytické Théby, Poseidonův chrám na mysu Sounion, Agora či slavný Marathón. Koho láká divoká příroda, může se těšit na národní park Parnitha. Hornatá krajina, všudypřítomná bohatá zeleň, volně žijící zvířata i rostliny – dokonalý svět. Egejské moře navíc vybízí k dlouhým večerům u západu slunce či celodennímu koupání a ničím nerušené relaxaci.

Foto: shutterstock

Ilustrační foto

Článek

Rozmanitá země

Poloostrovní výběžek a rovněž i správní oblast jihovýchodního Řecka při pobřeží Egejského moře je sídlem hlavního města země a jedné z nejvýznamnějších evropských metropolí vůbec – starobylých Athén. Tento kraj navštěvují cestovatelé, kteří hledají řeckou zemi, která má duši. Zde najdete vše pohromadě – rajská pobřeží s překrásnými výhledy na moře a pěknými plážemi, vyspělá města snoubící vymoženosti moderní doby s historickými památkami, lesy a hory lákající k výletům do přírody i množství přístavů vybízejících k plavbám po moři.

Foto: shutterstock

Řecko láká k lodním výletům

Až se vydáte po romantických úzkých uličkách starobylých měst, uvidíte na sebe nalepené bílé domky s množstvím markýz a dřevěných okenic, které chrání obyvatele před poledním vedrem. Typickou barvou místních domků je kromě bílé také modrá, symbolizující řeckou vlajku. Dovolená v těchto místech je spojením relaxace na pláži v záři slunce a návštěvy historických památek, které sahají až k počátkům moderní civilizace.

Lákavé Athény plné historie

Město, uctívané lidmi i bohy. Město, kde se zrodila demokracie, je kolébkou naší civilizace. Asi nenajdeme nikoho, kdo by neslyšel o slavné Akropoli. Historie tohoto monumentu vzbuzuje obdiv dodnes. Monumentální stavba, stojící na výrazném skalním pahorku, spolu se svým hlavním chrámem – Parthenónem – tvoří hlavní dominantu města. Pro svou mimořádnou historickou hodnotu byla v roce 1987 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Kromě Akropole a starověké agory navštivte určitě ještě římské fórum, Kerameikos, chrám boha Dia Olympského či Dionýsovo divadlo – na tyto památky dokonce platí i jednotná vstupenka.

Avšak Athény nabízejí i další památky a zajímavosti, jakými jsou například kostelíky Svatých apoštolů, mešita na náměstí Monastirakiou, Pnyx – pahorek Múz s Filopapovým pomníkem a úchvatným výhledem, Národní archeologické muzeum a Muzeum Akropole, Římská agora, královské zahrady, turecké lázně v Place i několik typických bazarů.

Foto: shutterstock

Chrám olympského Dia a Akropole - Athény

Vedle památek či muzeí určitě navštivte blízký přístav Pireus, kde se můžete v klidu procházet po molu, dát si něco dobrého z místní kuchyně a zasněně poslouchat křik racků. V současnosti je Pireus místem se zvláštní kosmopolitní atmosférou. Návštěvníkům nabízí rušný trh s rybami, ovocem a zeleninou. Z antiky se v Pireu zachovalo nevelké divadlo z 2. stol. př. n. l. a zdejší Archeologické muzeum spravuje mnoho historických památek – zejména sochy. Nachází se zde i námořní muzeum.

Starověké Théby

Do Théb je situován děj mnoha mytických příběhů a legend a Homér je nazýval „městem se sedmi branami“ (Thebe Heptapylos). Podle historiků byly jedním z prvních řeckých sídel, opatřených hradbami. Théby bývaly zarytým rivalem Athén a Sparty, s nimiž vedly boje o prvenství a nadvládu. V období byzantské říše bylo město proslaveno svým hedvábím, které bylo velmi ceněno a vyváželo se do celé Evropy.

Za návštěvu rozhodně stojí thébské muzeum, v jehož síních jsou uloženy exponáty jak z doby mykénské (babylonské klínopisné pečetní válečky, doklady lineárního písma B, malované pohřební larnaky), tak i z 1. tisíciletí před naším letopočtem (archaické sochy z Apollónova posvátného okrsku Ptóon, malované náhrobní stély z Thespis a jiných míst).

Gastronomický ráj

Pověstná je řecká kuchyně, obsahující celou spoustu chutných a přitom velmi lehkých pokrmů. Je založena na čerstvých ingrediencích, bylinkách, zelenině, řeckém olivovém oleji a jednoduchosti přípravy. Na stole najdete pečené ryby, zeleninové saláty, čerstvé sýry, ale i sladké dezerty s ořechy nebo zmrzlinu.

Foto: shutterstock

Proslulá řecká kuchyně

Řekové rádi jedí pomalu, často v početné společnosti, a pokud počasí dovolí, tak pod širým nebem. Ke zdejšímu životnímu stylu patří množství malých hospůdek – taveren – i pouličních stánků s nejrůznějším občerstvením.

Nejznámějším řeckým jídlem z masa je jistě gyros, obvykle je připraven z jehněčího, vepřového nebo kuřecího masa. Mezi tradiční řecká jídla patří i musaka (nákyp s lilky, mletým masem a bramborami, zapečený s vrstvou sýrového bešamelu) či tzatziki (řecký bílý jogurt, okurka, olivový olej, česnek, kopr a místní bylinky). Zajímavým pokrmem je skordalia – bramborové pyré s olejem a větším množstvím česneku.

Dezertem, jenž proslavil celé Řecko, je baklava z medu, těsta fillo a vlašských ořechů. Další oblíbenou pochoutkou je kantaifi – z polotovaru Kantaifi, který vypadá jako vlasové nudle, z vlašských ořechů a množství tymiánového medu.

Na stole nesmí chybět různé saláty, které se připravují z mnoha druhů čerstvé zeleniny. Nejoblíbenější je salát choriatiki, osvěžující směs rajčat, okurek, kozího sýra feta a černých oliv. Specialitou je tzatziki, což je vlastně okurkový salát v česnekovém jogurtu.

Rozmanité a vybavené pláže

A až navštívíte všechny historické poklady a dosyta se najíte, jistě vám přijde vhod odpočinkové poležení na pláži a koupel v moři. Některé pláže jsou široké a rozlehlé, jiné zase menší a odlehlejší a s daleko větším soukromím. Většina z nich nabízí pro své návštěvníky všechen komfort a služby a vůbec nezáleží na tom, zda jsou velké nebo malé. Turisté zde mají k dispozici půjčovny lehátek a slunečníků, sociální zařízení, plážové bary a mnohé taverny. Vyzkoušet si můžete i nejrůznější druhy aktivit v moři i na souši, leckde jsou i dětská hřiště.

Foto: shutterstock

Krajina jezera Heraion - Vouliagmeni Loutraki

Jedinečná kombinace moře, slunka, bazénů a nekonečných zahrad – to je středisko Kinetta. Překrásné pláže najdete i na mysu Sounion ve stejnojmenném zálivu, odkud budete mít výhled na chrám boha Poseidóna.

Blankytné moře, promenáda s kavárnami, tavernami i plážovými bary a zelené hory, které se zdvíhají již od moře. Nedaleké a snadno dostupné Athény s mnoha památkami i blízké lázně Loutraki, kam se lidé jezdili léčit již v dávných dobách. To zase nabízí přímořské městečko Agioi Theodoroi.

Související témata:

Výběr článků

Načítám