Hlavní obsah

Ze zámku v Břežanech bude hotel

Právo, Lucie Fialová

Zámek v Dolních Břežanech nedaleko metropole využíval do 40. let minulého století pražský arcibiskup jako svoje letní sídlo. Nyní se z něj má stát hotel.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Zámek, který vlastní pražské arcibiskupství, se bude přestavovat na hotel.

Článek

V roce 1992 odtud odešla vojska ministerstva vnitra a objekt, který byl na zámek z tvrze přestavěn někdy kolem roku 1600, čekal na nové využití. Pražské arcibiskupství (PA) zahájilo přestavbu na čtyřhvězdičkový hotel.

„Zatím nejde o hlavní stavbu, ale o demolici drobných objektů a různých betonových ploch, které kolem zámku vyrostly během komunismu, kdy areál provozovalo ministerstvo vnitra s pohotovostním plukem a červenými barety,“ popsal aktuální dění tiskový mluvčí PA Aleš Pištora.

Přestavba by měla začít zjara příštího roku a nový hotel asi se čtyřiceti pokoji by měl začít sloužit na přelomu let 2017 a 2018. V plánu je také revitalizace přilehlé části zámecké obory. „Náklady na rekonstrukci se pohybují v desítkách miliónů korun,“ řekl Právu mluvčí. Přestavba zámku na hotel podle něj představuje jeden ze způsobů, jak investovat peníze, které arcibiskupství dostává jako náhradu za původní církevní majetek, jenž nebyl vydán v rámci majetkového narovnání mezi státem a církvemi.

Hotel seminárního typu podle starosty Dolních Břežan Věslava Michalíka (STAN) velice dobře zapadá do celé filozofie rozvoje obce. V těsné blízkosti roste unikátní laserové centrum, takže by mohl vědeckým pracovníkům nabídnout nejen ubytování, ale i prostory pro konference, přednášky a volný čas. Zařízení bude samozřejmě otevřené i ostatním hostům. „Jeho provozovatelem by měl být nějaký zkušený hoteliér. Jedná se o několika alternativách,“ uvedl k budoucímu provozu Pištora.

Přestavba zámku není první projekt, na němž se v Dolních Břežanech pražské arcibiskupství podílí. Díky spolupráci mohlo vzniknout nové náměstí, které v roce 2010 získalo cenu ministerstva pro místní rozvoj za nejlepší projekt pro bydlení. Obec získala pozemky pro nový hřbitov, s arcibiskupstvím společně připravila k výstavbě rodinných domů rozvojovou lokalitu Za Příkopem.

Okénko do minulosti

Historie Břežan sahá hluboko do středověku. Na začátku 18. století je koupil pražský arcibiskup Ferdinand hrabě Khünburg a od té doby břežanské panství, jehož ekonomicko-správní centrum sídlilo právě na zámku, fungovalo jako hospodářské a finanční zázemí pražské arcidiecéze.

V roce 1945 byly pozemky se všemi budovami fakticky, nikoli však právně, zabrány státem. Po roce 1989 na základě soudního rozhodnutí je arcibiskupství pražské převzalo zpět, takže je dnes největším vlastníkem pozemků a nemovitostí na katastru obce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám