Hlavní obsah

V Dubaji vznikají luxusní ostrovy po vzoru evropských destinací

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připomínat Německo, Švýcarsko, Petrohrad nebo Benátky mají umělé ostrovy, které vznikají v Dubaji. Jedná se o součást projektu The World, který, jak už název napovídá, vychází z různých světových destinací a napodobuje tvary kontinentů. Evropská část by podle developera měla být hotová už v roce 2020, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dubaj chce vybudovat na šesti ostrovech luxusní ubytovací zařízeníVideo: Reuters

 
Článek

Projekt World provázejí prakticky od počátku nesnáze. Samotné ostrovy jsou už desítku let hotové, ale další stavební práce drhnou. Kupředu se aktuálně hýbe pouze sekce Heart of Europe, která by měla být hotová k zahájení světové výstavy v Dubaji Expo 2020. Několik se pozvolna proměňuje a ve výsledku má každý z nich evokovat jinou evropskou destinaci – kromě již zmíněných třeba Švédsko.

Nákladný projekt má podpořit turismus, ale zatím je z celkového počtu 4000 jednotek prodáno jen 1000, ceny domů se pohybují od 16 do 100 milionů dolarů (364 milionů až 2,2 miliardy korun). Nemá se ovšem jednat pouze o rezidenční čtvrť, na ostrovech rostou i hotelové rezorty, samozřejmě ty nejluxusnější. Nouze pak nebude o bary, restaurace a další zařízení.

„Lidé tvrdili, že je nemožné ty ostrovy postavit, ale není to tak,“ řekl předseda společnosti Kleindienst Group, která projekt realizuje. „Nemovitosti jsou plánovány jako letní vily, mimo jiné aby obyvatelé Spojených arabských emirátů nemuseli jezdit třeba na Maledivy, Mauricius nebo Seychely,“ dodal. Kolem ostrovů vzniknou také umělé korálové útesy, což by mělo částečně vyřešit problém s odumíráním a blednutím těch skutečných.

Koncem letošního roku by měl být hotový „švédský“ ostrov, na jiných ostrovech by měla být dokončena stavba některých vil, paláců či hotelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám