Hlavní obsah

Turisté si vyšlápnou na Helfštýn

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brány středověkého hradu Helfštýn u Lipníka nad Bečvou na Přerovsku se mimořádně otevřou první lednovou sobotu, a to pro účastníky tradičního zimního výstupu na tuto historickou památku.

Foto: Profimedia.cz

První lednová sobota je jedinou možností, kdy lze Helfštýn v zimě navštívit.

Článek

„Akce, kterou každoročně spolu s námi pořádá Klub českých turistů, je jedinou příležitostí, kdy veřejnost může hrad navštívit v zimním čase,“ říká helfštýnský kastelán Jan Lauro. Projít si jej právě v tomto období má přitom určité kouzlo. Není mnoho památek, které podobnou příležitost v Česku nabízejí,“ podotkl kastelán.

Výstup se koná již od roku 1977 vždy první sobotu po Novém roce. Zimní atmosféru této památky si každoročně nenechá ujít několik tisíc turistů, kteří se chtějí po svátcích trochu protáhnout a sejít se s přáteli. Přicházejí sem nejen z blízkého okolí, ale i ze vzdálenějších míst celé ČR. Hrad bude během 41. ročníku zimního výstupu otevřen od 8 do 15 hodin.

Na Helfštýn mohou návštěvníci přijet i autem, které mohou nechat na parkovišti pod hradem. Většina jich však přichází pěšky. Jde přitom o hvězdicový výstup a každý si může zvolit trasu podle své kondice.

Hodně lidí volí tradičně cestu od nádraží Českých drah v Lipníku, odkud je to na hrad přibližně pět kilometrů. Někteří vycházejí jen z blízkého Týna nad Bečvou, ale ti nejzdatnější se na Helfštýn vydávají pěšky po hřebeni z Teplic nad Bečvou nebo z Přerova.

Výhledy do okolí z husitské věže

Turisté budou moci první lednovou sobotu vystoupat zřejmě i na husitskou věž, z níž jsou pěkné výhledy do širokého okolí. Kvůli rozsáhlé rekonstrukci se však tentokrát nedostanou na palácové nádvoří a s omezeným prostorem musejí počítat i na třetím nádvoří. Pro účastníky výstupu mají organizátoři připraveny diplomy a také razítka.

Helfštýn patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům ve střední Evropě. Tvoří významnou dominantu Moravské brány a k jeho nejvýznamnějším majitelům patřili mj. pánové z Kravař, Vok ze Sovince, Vilém z Pernštejna, Petr Vok z Rožmberka či Bruntálští z Vrbna. Hrad byl před zimou naposledy otevřen pro návštěvníky poslední listopadový víkend. Po sobotním výšlapu se pro turisty znovu otevře až v březnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám