Hlavní obsah

Neznámá tvář kanárského Tenerife: Záhadné pyramidy a dračí strom

Právo, Miluše Válková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrov Tenerife, který je největší z Kanárských ostrovů, označují středověké námořní mapy jako Isla del Infierno čili Pekelný ostrov. Zdejší vulkány budily odjakživa respekt. Lidé věřili, že Teide, nejvyšší z nich, je bránou do samotného pekla. Nadšence do záhad sem přivábí možná také šestice pyramid opředených tajemstvím.

Foto: Miluše Válková, Právo

O pyramidách v Güímaru se dodnes odborníci dohadují.

Článek

Kryštof Kolumbus se v roce 1492 při své první objevitelské plavbě ostrovu Tenerife raději vyhnul. V deníku se ale zmiňuje o velké hoře chrlící oheň a lávu. Tehdy na ostrově ještě žili Guančové, původní obyvatelé. O čtyři roky později území získali Španělé.

Dnes je Tenerife celoročně oblíbeným turistickým cílem. Milovníci slunce a koupání volí spíše jih ostrova. Téměř tu neprší, jenže na plážích bývá těsno. Na severu pak hrozí déšť častěji, ale nádherná zelená krajina vybízí k prozkoumávání. Ideálním výchozím bodem je Puerto de la Cruz na severozápadním pobřeží.

Pohodové letovisko

V Puerto de la Cruz si na své přijdou ti, které baví koupání ve vlnách. Oceán je v této oblasti totiž poněkud bouřlivější. Toto místo je jako stvořené k procházkám. Na malém prostoru narazíte na tradiční panská sídla, paletu obchodů, typické hospůdky a restaurace, parky i zahrady se subtropickou vegetací.

Puerto de la Cruz na Tenerife

Příjemný chládek najdete třeba v největším zdejším kostele Nuestra Señora de la Peña de Francia ze 17. století. Odtud je to jen skok na břeh oceánu, k Lago Martiánez. Jedinečný vodní areál s několika bazény, centrálním jezírkem, lávovými kameny i palmami navrhl kanárský architekt César Manrique.

Záhadné pyramidy

Když se počátkem 90. let minulého století rozšířila zpráva, že u městečka Güímar na jihovýchodě Tenerife byla objevena stupňovitá stavba připomínající mexické pyramidy, vzbudilo to rozruch. Část vědecké obce tvrdila, že jde o pozůstatky terasových políček, jež na svažitém terénu zakládali venkované.

Norský badatel a mořeplavec Thor Heyerdahl byl přesvědčen, že jde o kultovní místo dávných obyvatel, zvláště po zjištění, že orientace stavby má spojitost se zimním i letním slunovratem. Podoba s mexickými pyramidami potvrzovala jeho teorii, že už dávno před Kolumbem existoval kontakt mezi Amerikou a obyvateli ostrova.

Thor Heyerdahl se na Tenerife přestěhoval a roku 1992 začal se španělskými archeology záhadné stavby odkrývat. Postupně tu byl vybudován etnografický park Pirámides de Güímar. V rozlehlém areálu budí největší pozornost šestice pyramid, jejichž původ je stále ještě předmětem vědeckých sporů.

Foto: Miluše Válková, Právo

Legendární dračí strom v Icod de los Vinos

Trevejo a Garachico

Jen málokterý návštěvník Tenerife si nechá ujít pohled na nejstarší a největší dračí strom ostrova, Dragó Milenario v Icod de los Vinos.

Cestou na pobřeží do Garachica stojí za to udělat si ještě malou zajížďku k La Montaneta (necelých 10 kilometrů po silnici TF 373, staví tu i autobus) a kousek dál k odpočívadlu Arenas Negras. Ocitnete se tak v blízkosti vulkánu Trevejo (na mapách je uváděn jako Garachico). Jeho erupce roku 1706 pohřbila velkou část tehdy bohatého přístavu Garachico. Pozornost nebudí samotná sopka, ale kontrastní scenerie černých lávových polí a řídkého porostu světlounce zelených borových hájů.

Foto: Miluše Válková, Právo

Kanárské borovice na lávových svazích sopky Trevejo (Garachico)

Samotné Garachico je půvabné městečko. Jeho duší je Plaza de la Libertad, náměstíčko s altánkem sloužícím jako kavárna. Stolky zastíněné obrovskými fíkusy jsou skvělým místem k odpočinku. Zajímavostí je, že jedinou stavbou, která zcela odolala řádění vulkánu, je strážní pevnost Castillo de San Miguel (16. století) u někdejšího přístavu.

V kanárském stylu

Dále stojí za návštěvu města San Cristóbal de la Laguna a La Orotava. V tom prvním je univerzita, sídlo biskupa, spousta kostelů, honosné kupecké domy i aristokratická sídla. Je velké a trochu hektické.

La Orotava je klidnější. Leží necelých 10 kilometrů od Puerta de la Cruz uprostřed zeleného údolí, kde se pěstují banány. Turistickým magnetem je unikátní soubor 12 historických domů s vyřezávanými dřevěnými balkóny na průčelí. Tradiční kanárský styl tu předvádí v plné kráse hlavně Casa de los Balcones (Dům balkónů) z roku 1692. Nepřehlédnete ani barokní kostel Iglesia de la Concepción.

Podstatně nenápadnější je průchod vedoucí z uličky León k nádherně terasově uspořádané zahradě Jardines del Marquesado de la Quinta Roja s altánkem na vrcholu a úžasným výhledem na město i okolní krajinu.

V přítmí vavřínového lesa

Pohoří Anaga vyplňující severovýchodní cíp ostrova dosahuje nadmořské výšky kolem 1000 metrů. Z dálky se členitý masív tváří nepřístupně, o opaku vás ale přesvědčí asfaltová „hřebenovka“ začínající za obcí Las Mercedes. Při jízdě nesčetnými serpentinami nahoru a zase dolů si budete připadat jako na horské dráze.

Foto: Miluše Válková, Právo

Vesnička Taganana na strmých svazích pohoří Anaga

Počítejte s mlhou. Ta sem patří, neboť unikátní vavřínové lesy, kvůli nimž se do této oblasti jezdí, vlhko ke svému životu potřebují. Chcete-li je alespoň trochu prozkoumat, musíte se vydat pěšky některou z mnoha turistických tras.

Zvědavost uspokojí i krátká procházka od návštěvnického centra u vyhlídky Cruz del Carmen k Llano de los Loros (1,5 kilometru). Ve spleti pokroucených kmenů stromů a keřů obalených mechy a lišejníky si budete připadat tak trochu jako v džungli. Dramatické scenerie si užijete při sjezdu do Taganany, jedné z nejhezčích vesniček na severním pobřeží.

Osada mezi skalami

O Masce se říká, že je jednou z nejpůsobivějších horských vesnic Tenerife. Po pětikilometrovém stoupání ze Santiaga del Teide do pohoří Teno v západním výběžku ostrova zastavíte na vyhlídce Cherfe. Ze dna zelené rokliny sevřené mohutnými skalními stěnami se hluboko pod vámi zvedá ostrý hřeben, na němž se vesnice usadila.

Foto: Miluše Válková, Právo

Pohled na Teide z Puerta de la Cruz

V Masce je živo snad v každou roční i denní dobu. Kdybyste si chtěli vychutnat tuto kouzelnou vesničku bez davů výletníků, měli byste si přivstat a dojet na místo nejpozději kolem půl desáté, abyste si ji stihli v klidu projít.

Foto: Miluše Válková, Právo

Masca, osada mezi skalami

Pokud jste náruživými pěšími turisty, zamiřte do jedné z nejkrásnějších soutěsek na Tenerife – Barranco de Masca. Tříhodinový sestup k oceánu s převýšením 600 metrů je dost náročný, a pokud nemáte zajištěnou dopravu do civilizace (lodní taxi do Los Gigantes a pak autobusem), musíte i nahoru po svých.

Rady na cestu

Kdy vyrazit

Pro milovníky slunce a koupání je ideální červen až září, příznivci pěší turistiky by měli zvolit spíše jaro nebo podzim. V zimě musejí návštěvníci počítat s tím, že zvláště v severní polovině může občas zapršet a ve větších nadmořských výškách bývá sem tam i sníh.

Doprava

Pokud vám nevadí ubytování na jednom místě, bude výhodnější vydat se na cestu prostřednictvím některé z cestovních kanceláří (v nabídce jsou i cenově výhodnější pobyty v programu 55+).

K přesunům po ostrově lze využít autobusů společnosti Titsa, které zajíždějí i do těch nejzapadlejších míst. Výhodná je karta Bonobus (12 a 30 eur), s níž můžete ušetřit až 30 % ceny standardního jízdného. Nechcete-li být závislí na veřejné dopravě, půjčte si auto, cena na týden začíná na 125 eurech.

Turistické trasy

Ostrov Tenerife je bez nadsázky pokládán za ráj pěších turistů. Je doslova protkán značenými stezkami nejrůznějšího stupně obtížnosti. Je třeba počítat s tím, že zejména při delších túrách v náročnějším terénu se vám může značka občas ztratit, takže určitá časová rezerva a dobrá mapa nejsou na škodu.

Méně zkušení turisté by si měli nechat doporučit vhodnou trasu v některém z turistických informačních center.

Reklama

Výběr článků

Načítám