Hlavní obsah

Někdejší nejlepší trek světa ruinují zástupy turistů. O přírodu jim nejde

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před sto lety byl britským magazínem Spectator vyhlášen nejlepší vycházkovou trasou na světě. Novozélandský trek Milford vedoucí národním parkem Fiordland podle mnohých už ale není tím, co býval. Cestu panenskou přírodou ruinují zástupy turistů a místní si stěžují, že za sebou nechávají množství lidského odpadu, píše Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Britský časopis Spectator o treku Milford napsal, že je nejlepším na světě.

Článek

Obyvatelé si stěžují na to, že většina turistů se na Milford vydává pouze z důvodu, aby si ho mohli odškrtnout z takzvaného bucket listu, tedy seznamu míst či věcí, které chtějí do konce života stihnout. O procházku panenskou krajinou jim ve skutečnosti zas tolik nejde.

„Nasadí sluchátka, koukají do země, projdou přes Mackinnon Pass (nejvyšší bod cesty, pozn. redakce), udělají pár fotek a tím to pro ně hasne,“ řekl Ross Harraway z tamního Úřadu pro ochranu přírody. Podle jiného obyvatele teď trek připomíná spíše dálnici.

Mají o tom mimo jiné svědčit zvyšující se počty návštěvníků. V roce 2017 to bylo o 12 000 lidí víc než za rok 2016. V porovnání s dobou před 10 lety je to pak nárůst o 50 000 turistů.

Problémem ale nejsou samotné počty chodců, ale především pak odpad, který za sebou zanechávají. „V některých částech cesty můžete narazit na exkrementy a toaletní papír. Hned podél treku. Je to nechutné,“ uvedl jeden místní pro Radio New Zealand.

Krajina jako z pohlednice

Místní si myslí, že přistupovat laxně k tak krásné scénické cestě, jakou je Milford, je velká chyba. Turisté, kteří se jen trochu soustředí na přírodu, budou odměněni výhledem na čistá jezera, vrcholky hor ponořené v oblacích a působivá údolí. A není radno opomenout ani vodopády Sutherland Falls, které jsou se svými 580 metry těmi nejvyššími na Novém Zélandu.

„Za slunečného dne je cesta jako z pohlednice. Někteří turisté ale tvrdí, že pouze za deště, když se z kopců kaskádovitě valí voda, dokážete poznat skutečnou krásu Milfordu,“ uvádí web Newzealand.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám