Hlavní obsah

Nejoblíbenější české rozhledny mají svá specifika i rekordy

Novinky, ČTK, Marcela Janouchová
Praha

Průběžně po celý rok jsou zpřístupněny rozhledny po celé České republice, mezi nimiž jsou i mnohé rekordní. Mezi nejvyšší patří Žižkovská věž v Praze a jako nejvýše položená rozhledna působí Praděd. České rozhledny mají spoustu dalších zajímavostí.

Článek

Nejvyšší rozhledna

Žižkovská věž v Praze se tyčí do výše 216 metrů. Na vyhlídkovou plošinu vyjedete výtahem do výšky 93 metrů. Železobetonovou věž tvoří tři tubusy, z nichž hlavní přechází v anténní nástavec.

Kromě prohlídky vám může Žižkovská věž také nabídnout restauraci, kavárnu, nebo jen příjemný salónek k posezení.

Vstupné
Základní vstupné:150 Kč
Opakované vstupné (po předložení předchozí vstupenky):120 Kč
VIP permanentní vstupné na celý rok:500 Kč
Studenti (po předložení ISIC karty):120 Kč
Zlevněné vstupné (bez info brožury, s 5% slevou v restauraci a kavárně):60 Kč
Děti 6-14 let:60 Kč
Děti do 5 let:zdarma
Rodinné vstupné (1-2 dospělí s dětmi):120 Kč
Invalidé a ZTP:zdarma
Skupiny (21 a více):50 Kč/osobu
Po odevzdání vstupenky v hodnotě 60 Kč, 120 Kč a 150 Kč obdržíte v restauraci slevu 5%.
Vyhlídka má pro Vás otevřeno: DENNĚ 10:00 - 23:00
Restaurace má pro Vás otevřeno: DENNĚ 11:00 - 23:30

Praděd slouží jako televizní vysílač v Jeseníkách ve výšce 1491 metrů nad mořem od roku 1983. Původně zde stála kamenná rozhledna, která se 2. května 1959 zřítila. Nahradila ji stavba vysoká 162 metrů a její horní část je nejvyšším bodem v České republice; vyhlídka je umístěna ve výšce 73 metrů.

Jak se tam dostanete?

Na rozhlednu se můžete vydat pěšky z Červenohorského sedla přes chatu Švýcárna po červené turistické značce Č1, nebo je možné z parkoviště Hvězda nad Karlovou Studánkou na silnici II/445 Malá Morávka - Karlova Studánka. Odtud jezdí autobusová kyvadlová doprava asi 8 km k chatě Ovčárna. Dál musíte pokračovat pěšky okolo chat Barborka, Kurzovní, stále po asfaltové silnici (okolo odbočky na Švýcárnu vlevo) až na vrchol.

Vstupné
Dospělí:50 Kč
Děti:20 Kč (6-15)

Boubín byl otevřen před pěti lety na šumavském vrchu Boubín ve výšce 1362 metrů nad mořem a  je nejvýše postavenou rozhlednou v Čechách; dřevěná rozhledna je vysoká 21 metrů, vyhlídkovou plošinu má na samém vrcholu. Při cestě na boubínskou rozhlednu musíte nejprve zdolat Boubínský prales, který se může stát opravdovým oříškem. Popadané stromy nejsou tak velkou překážkou, ale stoupání v některých částech možná leckoho odradí.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Boubín - rozhledna

Jak se tam dostanete?

Přístup na vrchol k rozhledně je možný po modré značce z Kubovy Huti - ŽST, BUS nebo ze Zátoně - ŽST, BUS. Po žluté značce je přístup na vrch možný ze Včelné pod Boubínem. Autem je možno vyjet až na parkoviště u Idiny Pily a odtud opět pěšky po zelené a modré značce.

Poštovna na Sněžce je považována za nejvýše položenou rozhlednu. Nachází se na vrcholu nejvyšší české hory Sněžky v Krkonoších (1602 m). Poštovna byla nedávno rekonstruována a znovu otevřela své dveře mnohým turistům na střeše Čech.

Interiéru nové české Poštovny, oceněné několika cenami za originální architekturu, vévodí obraz sv. Anežky České, která dala vrcholovému objektu jméno. Inspirovaná je hlavně krkonošským prostředím a chalupami.   

Minaret v Lednici je vyhlídková stavba v podobě minaretu ležící v cípu rozlehlého lednicko-valtického areálu na Břeclavsku. Byla zbudována již v roce 1802; minaret je vysoký 60 metrů, má tři vyhlídková místa, z nichž nejvyšší je v 55 metrech.

Foto: Profimedia.cz

Minaret v areálu Lednického zámku

Jak se tam dostanete?

Rozhledna se nachází v severním cípu Lednicko-Valtického areálu, 2 km severně od Lednice. K rozhledně je poměrně složité se dostat. Musíte totiž vejít hlavní bránou do Lednicko-Valtického areálu a nepřehlednou spletí cestiček dorazit až k rozhledně. Když ale půjdete stále na sever okolo Zámeckého rybníka, nemůžete rozhlednu minout.

Otevírací doba
Duben a říjen:10:00-16:00 (So, Ne)
Květen až srpen:10:00-18:00 každý den

Nejstarší rozhledna

Krásný Dvůr u Podbořan je považován za nejstarší rozhlednu u nás. Najdete ho v parku u zámku Krásný Dvůr na Lounsku; podle kastelána zámku Petra Šestáka byl postaven v letech 1793 až 1796, podle knihy znalce rozhleden Jana Nouzy však "až" v roce 1820; unikátní stavba s vícehranným půdorysem a s mnoha bohatě zdobenými opěrami má vyhlídkový ochoz ve výšce 12 metrů, na který vede dvojice točitých schodišť.   

Jak se tam dostanete?

Při příjezdu k zámku zaparkujte auto na místním parkovišti. Je vhodné zakoupit si brožurku s mapou parku, která vám pomůže při prohlídce. Rozhlednu si však můžete pouze prohlédnout z venku, nebo vyfotit. Je bohužel nepřístupná.

Bukovanský mlýn slouží jako rozhledna v blízkosti Bukovan u Kyjova na Hodonínsku.

Otevírací doba
jaro, podzimvíkendy od 10 -18 hod
červenec a srpendenně od 10 do 18 hod

Churáňov je rozhledna v blízkosti stejnojmenné šumavské obce. Na rozhlednu je přebudován bývalý skokanský můstek, ale kvůli špatnému technickému stavu je však nepřístupná.

Krásenský vrch je místem, kam se lidé chodí kochat kamennou věží u Krásna nedaleko Horního Slavkova na Sokolovsku. Věž bývá označována za nejpodivuhodnější rozhlednu v zemi, a to díky spirálovitému schodišti, které neobvykle vede po vnějším obvodu pětadvacetimetrové věže. 

Jak se tam dostanete?

Nachází se nedaleko města Horní Slavkov, nad obcí Krásno. Pokud se tam budete chtít vydat, zaparkujte auto na parkovišti v obci Krásno a odtud jděte asi kilometr dlouhou cestu po žluté značce. Rozhledna je volně přístupná.  

Lomnice nad Popelkou je netradiční rozhlednou, která vznikla při rekonstrukci skokanského můstku K70, na kterém byl vybudován visutý ochoz s rozhlednou ve výšce 28 metrů.

Javorník je zřejmě nejznámější "nastavovaná" rozhledna v Česku; jelikož kamennou rozhlednu z roku 1938 přerostly okolní stromy, bylo v původní 25 metrů vysoké věži odstraněno schodiště a uvnitř postavena další osmiboká věž, která pak pokračuje původní střechou až do výšky 39,5 metru; znovu zprovozněna byla v prosinci 2003.

Jak se tam dostanete?

K rozhledně se dostanete, když pojedete do obce Javorník, kde necháte na parkovišti u penziónu "Na Podlesí" auto a vydáte se po modré turistické značce po asfaltové cestě do kopce naproti zmíněnému penziónu.

Po asi 100 metrech dorazíte k místu, kde se cesta rozděluje, resp. asfaltka pokračuje dále doprava, nebo můžete jít druhou lesní cestou doleva. Lesní cesta je dobře značená a na asfaltce se nemůžete ztratit. Obě cesty vedou pak až k rozhledně a jsou dlouhé asi 1,5 kilometru. Rozhledna je přístupná sezónně, většinou od května do listopadu. Otevírací doba bývá vždy pro aktuální měsíc vyvěšena na věži.

Otevírací doba
leden - dubenzavřeno
květen - listopad10.00 - 12.00 13.00 - 16.00 PO-PÁ, SO+NE 09:00 - 18:00
prosineczavřeno

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám