Hlavní obsah

Nejmagičtější útvar v Karibském moři je okem do nitra země

Novinky, Jakub Kynčl

Maličký středoamerický stát Belize toho má překvapivě mnoho, nač může turisty přilákat na své území. V několika anketách bylo vyhlášeno i jako jedna z nejkrásnějších potápěčských lokalit na světě. A Velká modrá jáma, kterou v 70. letech 20. století podrobně zkoumal a zpopularizoval potápěč a objevitel Jacques-Yves Cousteau, je jedním z největších lákadel.

Foto: Profimedia.cz

Velká modrá jáma je národním symbolem celého Belize.

Článek

Velká modrá jáma (známá jako Great Blue Hole) je zatopený závrt ve vodách jednoho ze zálivů Karibského moře - Honduraského. V průměru má úctyhodných 300 metrů a oplývá takřka přesným kruhovým půdorysem. Právě výjimečně pravidelný tvar tohoto útvaru, společně s atoly nacházejícími se okolo, dává tomuto místu výjimečný šarm. A není náhodou, že když se řekne Belize, představí si většina cestovatelů a potápěčů jako první právě Velkou modrou jámu. Její hloubku změřil Cousteau na 124 metrů.

Závrt je součástí korálového systému známého jako Bariéra Belize. Ten se svou délkou 300 kilometrů přirozeně chrání a obemyká belizské břehy. Teprve v roce 1996 se dostal na seznam světového dědictví UNESCO. Jde o jeden z nejvýjimečnějších korálových systémů na světě, který je zatím mimořádně dobře zachovalý. Ačkoliv i on dostává v nejvytíženějších oblastech, zejména pak v okolí ostrova Ambergris Caye, kde se potápí největší množství lidí, pořádně zabrat.

Foto: Profimedia.cz

Velká modrá jáma je takřka dokonalým kruhovitým útvarem, který každoročně přiláká tisíce potápěčů.

Velká modrá jáma leží takřka uprostřed atolu Lighthouse a je vzdálená jen 70 kilometrů od belizské pevniny, konkrétně od hlavního města Belize City. Útvar se zformoval během doby ledové, kdy byly hladiny moří výrazně nižší. Cousteau si během svých výprav pochvaloval zejména skvěle dochované stalaktity, které zde vznikly v době, kdy ještě celé místo nebylo pod hladinou moře. Ráj na zemi? Tak trochu, jen však draze zaplacený. A to doslova.

Denní výlet za pět tisíc

Za výjimečné zážitky se musí platit. A když v roce 2012 vyhlásil kanál Discovery Velkou modrou jámu jedním z nejúchvatnějších míst na světě, bylo jasné, že zde ceny rozhodně neklesnou. Velká modrá jáma je považována za národní památku. Za vstup na její území se vybírá poplatek 40 dolarů (asi 790 korun). Když si připočítáte cenu dopravy na místo a případně pronájem potápěčského vybavení, vyjde vás jednodenní výprava na toto místo zhruba na 4000 - 6000 korun, v závislosti na velikosti lodi a výběru potápěčské společnosti.

Obvykle se výpravy potápí do hloubky 40 metrů, což už není hloubka zrovna pro začínající potápěče. Místní společnosti tak vyžadují potvrzení o složení potápěčských zkoušek a evidenci uplynulých ponorů. Alternativou může být minimálně jednodenní potápěčský výcvik na místě, teprve pak vás pustí se na toto magické místo potápět. Mnoho zkušených potápěčů však tvrdí, že je lepší se nad Velkou modrou jámou proletět v malém letadle či vrtulníku a potápět se na jiných místech v Belize, kde je bohatší podmořský život, méně potápěčů a větší klid. Jednou za život však chce toto místo vyzkoušet asi každý potápěč...

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám