Hlavní obsah

Nedopalky na plážích trápí Řecko, lidé jich tam loni nechali 3500 tun

Řekové se potýkají s množstvím cigaretových nedopalků, které ve velkém zanechávají zejména turisté na místních ulicích a plážích. O problému, který zhoršuje zejména životní prostředí, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecko řeší problémy s nedopalky od cigaretVideo: Reuters

 
Článek

V Řecku bylo za poslední rok nalezeno téměř 22 miliard cigaretových nedopalků o hmotnosti 3500 tun. Podle zdravotnického sdružení Greek Cancer Society byla polovina z nich zanechána právě na řeckých plážích.

Kouření na veřejnosti je přitom v Řecku zakázáno. Zákon proti kouření platí už sedm let. I přesto však turisté na plážích kouří a nedopalky nevyhazují do koše.

Mnoho nedopalků končí v moři. Kromě znečištění vody navíc často otráví ryby a mořské ptáky. „Cigaretové nedopalky jsou škodlivé pro zdraví dětí, životní prostředí a moře,“ řekla pro agenturu Reuters jedna z ruských turistek jménem Elena.

Situace jim není lhostejná

„Pokaždé, když jdu na pláž, sbírám odpadky. Proč? Protože mám rád čisté pláže, čistý písek a čisté moře," řekl pro agenturu Reuters řecký doktor Dillian Cowes.

Sdružení GCS všechny kuřáky vyzvalo, aby na plážích nekouřili. „Pokud už musíte kouřit, zkuste nedopalky shromáždit a poté je vyhodit do koše.“ Současně naléhá na úřady, aby přijaly příslušná opatření a informovaly veřejnost o nebezpečí, které cigaretové nedopalky představují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám