Hlavní obsah

Na výměnu sedadel v letadlech mohou lidé kvůli koronaviru zapomenout

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šlo o docela běžnou věc. Letadlo nebylo zcela zaplněné, a tak se lidé ze svého původního místa přesunuli na jiné, kde si dopřáli více prostoru. Přesně na to ale mohou cestující kvůli koronaviru zapomenout. Podle Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) bude nutné, aby pasažéři zůstali po dobu letu na původním sedadle, uvedl server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

IATA uvedla, že setrvání na původním místě bude jedno z nutných opatření, až se letecká doprava opět nastartuje. Cestující, kteří tak byli dosud zvyklí ze svého místa utéct do zcela prázdné řady, mohou být překvapeni, až jim něco takového posádka zatrhne. Je to z důvodu, že půjde mnohem snáz dohledat, kdo se od koho mohl v letadle nakazit.

„Jakmile jste usazeni, nemůžete sedadlo změnit,“ uvedl viceprezident asociace Nick Careen. Nepůjde ale o jediné opatření, těmi dalšími budou zejména povinné roušky nebo měření teploty.

S prázdným prostředním sedadlem by letenky rapidně zdražily

Cestování

Podle Evropské agentury pro bezpečnost letectví je rychlá dostupnost údajů o umístění cestujících klíčová při trasování dalších potenciálně nakažených lidí. „Orgány veřejného zdraví tak mohou informovat pasažéry, kteří seděli v těsné blízkosti infikované osoby, a podle toho jim poradit,“ uvedla agentura.

Podle šéfa IATA Alexandra de Juniaca se všechny změny budou do dopravy implementovat snadněji, pokud budou vlády ochotně spolupracovat. „Musíme se vyhnout zmatku, který následoval po 11. září, kdy vlády jednaly jednostranně. Akorát tím ztěžovaly situaci aerolinkám i cestujícím. Zabralo mnoho let, než se vše urovnalo,“ tvrdí de Juniac. Dodal, že je klíčové se po pandemii koronaviru vyvarovat stejných chyb.

Místo uniformy skafandr. Qatar Airways zavádějí neobvyklý stejnokroj

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám