Hlavní obsah

Motýli splývající s listy. Na singapurském letišti je i česká stopa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samo o sobě je vyhlášeným klenotem mezi letišti. Jedné z jeho hal dominuje nejvyšší krytý vodopád světa i s vlastním deštným pralesem. Teď získaly překrásné interiéry singapurského letiště Changi i českou stopu.

Foto: Preciosa

Na singapurském letišti Changi je nově světelný objekt ze 650 křišťálových komponentů vytvořených skláři v Kamenickém Šenově.

Článek

Do rekonstruovaného prostoru zdejšího terminálu 1 přispěli světelným objektem z českého křišťálu také skláři z Kamenického Šenova na Českolipsku. Společnost Preciosa Lighting totiž pro singapurské letiště vytvořila světelnou instalaci Garden Metamporphosis (Zahradní proměna). Ta má připomínat příběh odehrávající se v tropické zahradě, kterou napodobují i jiná místa na letišti a která je i symbolem Singapuru jakožto zeleného a kvetoucího města plného života.

„Garden Metamorphosis zachycuje momenty vývoje života v zahradě, jeho dynamiku a plynulost, přesně takové proměny, které se v přírodě běžně odehrávají,“ popisuje svůj záměr designérka Anna Králová, která světelnou instalaci vymyslela.

Singapurské letiště nabídne cestujícím umělou džungli i s vodopádem

Cestování

„V našem pojetí se listy proměňují v motýly a vizuálně spolu splývají. Stejně jako ve skutečnosti – když motýl usedne na květinu či list, zcela s ním splyne.“

Instalace s příběhem

Zahradní proměna z Kamenického Šenova má impozantní rozměry – více než 10 metrů na délku a 9 metrů na šířku. Skládá se z 650 křišťálových komponentů, které ztvárňují malé i velké motýly, lístky rostlin a také dvojlístky. Jsou v nejrůznějších barvách. Od čirého křišťálu přes pískovaný, v barvě champagne, světle růžový, růžový až po světlý a tmavý lustr.

„Především jsme se snažili vymyslet, jak pomyslně oživit a rozsvítit jednotlivé motýly,“ vysvětlil Ondřej Dörfl, hlavní elektrokonstruktér.

„Kompozice i design svítidla pracují s konceptem odpovídajícím reálnému životu v zahradě. Motýl odlétá z křišťálového stromu, usadí se a okouzluje okolí svým třpytem, dokonce upoutá pozornost tím, že se rozsvítí, a pak jeho světlo postupně zhasíná. Věřím, že se nám přesně tento cíl podařilo splnit a že jsme vytvořili instalaci, která má příběh a duši,“ dodává.

Singapurské letiště už není nejlepší na světě. Prvenství má Katar

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám