Hlavní obsah

Jižní Čechy loni zaznamenaly historicky nejvyšší návštěvnost

Právo, kal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milion osm set tisíc lidí se v minulém roce ubytovalo na jihu Čech. Podle Jihočeské centrály cestovního ruchu jde o historicky nejvyšší návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení vůbec.

Foto: Jana Píchová

Na jihu Čech se loni ubytoval rekordní počet turistů. Ze zahraničí to byli nejvíce Asiaté.

Článek

„Podle předběžných výsledků vykázaly jihočeské hotely, penziony i kempy meziroční nárůst hostů a jejich přenocování o zhruba tři procenta. V reálných číslech to znamená, že se loni na jihu Čech ubytovalo bezmála milion osm set tisíc hostů na téměř čtyři a půl milionu nocí,“ uvedl analytik Jihočeské centrály cestovního ruchu Michal Šindelíř.

Proti roku 2018 se v kraji ubytovalo o jedenašedesát tisíc hostů více. Turisté strávili na jihu Čech v průměru tři a půl dne a šlo především o hosty z tuzemska. „Těch se ubytovalo téměř milion dvě stě tisíc, zahraničních turistů pak přes šest set tisíc. Více než polovinu všech zahraničních turistů tvořili Asiaté,“ dodal Šindelíř.

Úbytek čínských turistů by Česko zasáhnout neměl

Cestování

Asiaté ale tráví podle statistik v kraji méně času, a tudíž zde utratí i méně peněz. Evropští turisté sice jezdí méně často, zato zde zůstávají delší dobu a utrácejí více. Návštěvníky jihočeského regionu táhnou především města – Český Krumlov, Hluboká nad Vltavou, hrad Rožmberk nad Vltavou, ale i České Budějovice či okolí Lipenska. Jihočeský kraj obsadil ve srovnání návštěvnosti všech čtrnácti krajů v České republice třetí místo.

Reklama

Výběr článků

Načítám