Hlavní obsah

Jedinečný podvodní hotel přivítá první hosty už za dva roky

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gdyně

V polské Gdyni začali s výstavbou prvního hotelu na světě, jehož hlavní obytná část bude pod vodou. Futuristicky vypadající hotel má být postaven velmi rychle, už v roce 2014 by měl totiž přivítat první návštěvníky.

Foto: Deep Ocean Technology, .

Vizualizace hotelu

Článek

Projekt podvodního hotelu vznikl na Gdaňské polytechnice ve spolupráci s gdaňskou společností Deep Ocean Technology. Jeho příprava zabrala dva roky. Na realizaci hotelu pracuje víc polských firem, hlavně ze severu země, které už začaly s výrobou jednotlivých částí.

„Hlavní konstrukce hotelu se vyrábí ze speciální oceli a budou na ní umístěny dvě poschodí v podobě prosklených disků. Hmotnost každého z nich je okolo 500 tun,“ uvedl tvůrce projektu Lech Rowiňski.

Foto: Deep Ocean Technology, .

Takto by měl vypadat jeden z pokojů

Větší disk s průměrem 36 metrů bude ukotven deset metrů pod vodou, všech jeho 21 pokojů bude mít panoramatická okna. Horní disk, o něco menší, bude nad hladinou. V něm hosté najdou restauraci, relaxační centrum a na střeše i přistávací plochu pro helikoptéru.

Spojení mezi jednotlivými poschodími zajistí výtah ve spojovacím pilíři. Hotel bude poskytovat mimořádně dobré podmínky pro sledování podmořského života, chybět nebude ani nabídka aktivního potápění.

Foto: Deep Ocean Technology, .

Pohled na hotel z vrchu

Originální projekt podpořila v přepočtu 100 milióny korun Evropská unie, dalších 120 miliónů poskytlo Národní centrum pro výzkum a rozvoj. O výstavbu hotelu, který bude možné podle jeho tvůrců bez problému přemisťovat, už projevily zájem společnosti z Dubaje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám