Hlavní obsah

Jablonec nad Nisou v létě znovu otevře turistům i své kostely

Jablonec nad Nisou v létě znovu otevře turistům své kostely. Přístupné budou každé úterý od 2. července do 27. srpna, v jednom z nich se pak vždy od 17 hodin uskuteční koncert. První bude už v úterý v kostele sv. Anny, kde zazní Bachova hudba.

Foto: Profimedia.cz

Funkcionalistický kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova

Článek

„Dramaturgie koncertů byla letos náročná na přípravu, protože jsme chtěli našim pravidelným posluchačům přinést opět něco nového a zajímavého,” řekla organizátorka koncertů Petra Handlířová. Každý koncert má podle ní vlastní zaměření na konkrétní hudební fenomén ať už v podobě osobnosti skladatele nebo typu skladby.

Posluchači dostanou na koncertech příležitost seznámit se s Bachovými syny, následovníky Mozarta nebo různými pojetími posluchačsky oblíbené písně Ave Maria. „Podařilo se nám také domluvit spolupráci s německým varhaníkem z partnerského města Kaufbeuren Albinem Virblem, který 20. srpna představí v kostele Dr. Farského svůj chorálový repertoár,” doplnila Handlířová.

V několika slozích

Na projektu, který turistům zpřístupní pět jabloneckých kostelů, se podílejí i místní církve. „Je výjimečné, že se město jako Jablonec může chlubit tolika různými sakrálními stavbami v několika stavebních slozích a i turisté v Jablonci mají o návštěvu kostelů velký zájem,” uvedl ředitel jabloneckého kulturního a informačního centra Petr Vobořil.

Vyhledávanou památkou je podle Vobořila secesní kostel Povýšení sv. Kříže, který má zrekonstruované interiéry. Kostel postavený počátkem 20. století podle návrhu architekta Josefa Zasche, jabloneckého rodáka, je unikátní stavbou středoevropského významu.

Podobných ryze secesních památek není v Česku ani v Evropě mnoho. „I modernistická stavba kostela Nejsvětějšího srdce Ježíšova má své obdivovatele,” dodal Vobořil.

Kostely budou bezplatně přístupné každé úterý od 10 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám