Hlavní obsah

Český pavilón na veletrhu turistiky ve Varšavě vynikl střízlivým stylem

Právo, Vladislav Prouza (Varšava)
VARŠAVA

Turistiku v roli jednoho z nejdynamičtějších odvětví světového byznysu představil 16. veletrh Tour Travel, který v sobotu končí ve Varšavě. Pozornost odborné i laické veřejnosti přitahovalo v centru polské metropole 534 vystavovatelů z 57 zemí. Ostrov mající bezesporu co nabídnout představoval v turistickém moři varšavského Paláce kultury architektonicky čistý střízlivě řešený stánek Česka.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Český pavilón na veletrhu ve Varšavě

Článek

Nabídky cílené především na nadcházející zimní sezónu zde prezentovaly Krkonoše zastoupené Libereckým a Královéhradeckým krajem, město Pardubice stojící doposud mezi českými destinacemi takříkajíc na chvostu, historickými památkami prošpikovaná Kutná Hora, Praha nebo Karlovy Vary.

Šanci představit světu novinky pro brzkou zimu využila z Krkonoš pouhá dvojice přímých ubytovatelů Hotel Aquapark Špindlerův Mlýn a hotelový areál Liščí farma z Vrchlabí. "Výhodou Aquaparku zůstává soustředěnost turistických aktivit na jednom místě. Turisté zde najdou v pěšky dostupné vzdálenosti bazén s řadou atrakcí, ubytování, restaurací a jedny z nejlepších sjezdových tratí Česka. Ceny přitom vzdor každoročně vyšším nákladům zůstávají od začátku provozu v roce 2005 v podstatě na stejné úrovni,“ konstatoval Jaroslav Havlíček ze špindlerovského Aquaparku.

Ceny alfou a omegou

Cenami nezřídka mírně nad úrovní nákladů přesto krkonošští i vesměs všichni čeští podnikatelé v oblasti turistického ruchu jenom těžko konkurují přímořským letoviskům hlavně arabských států.

"Česko a hlavně Krkonoše mají skutečně co nabídnout. Ovšem v konkurenci třeba Egypta, kam lze pořídit čtrnáctidenní zájezd all inclusive za 2600 zlotých (necelých 20 tisíc korun) se to někdy těžko prodává i když kvalita a nabídka služeb rok od roku roste. Zároveň je jasné, že bez vyšší podpory státních institucí už zřejmě s cenami jít dolů nelze,“ řekl bývalý ředitel varšavské pobočky Čedoku Juliusz Jedrzejczak.

Štěstí pro horské ubytovatele paradoxně představovaly poslední dvě chabé zimy, kdy Poláci, u nichž nebylo po sněhu ani památky začali za sněhovou pokrývkou houfně jezdit do Čech. "V porovnání prvního pololetí loňského a letošního roku jsme zaznamenali třicetiprocentní nárůst polských turistů přijíždějících do Čech,“ podotkla ředitelka agentury CzechTourism ve Varšavě Ivana Hanačíková.

Zimní české hory Poláky táhnou

Zájem cestovních kanceláří, veřejnosti i médií budily ve veletržní Varšavě dnes aktuální pobyty v českých horách včetně mistrovství světa v klasických disciplínách připravovaného na rok 2009 v Liberci.

"Předpremiérou mistrovství bude 3. až 4. října liberecký FIS Grand prix, kdy se na skokanských můstcích poprvé představí i ženy. Novinky pro tuto zimu připravily i Beskydy: nabídkou jednotných skipasů a rozšířených skibusů. Řada horských středisek Česka už počítá s lyžařskými instruktory, jež ovládají polštinu,“ upřesnila Hanačíková.

Mistrovství světa v Liberci, které vešlo ve Varšavě do podvědomí turistických operátorů, údajně nezhatí ani dopady globálního oteplování. "Technický sníh jsme schopní vyrobit do teploty patnácti stupňů,“ uklidnil zástupce cestovek konzultant libereckého mistrovství Břetislav Dohnálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám