Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Staňte se detektivy nebo paleontology

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední únorový víkend můžete s dětmi strávit několika různými způsoby a klidně i v různých historických epochách. Vyzkoušejte si práci paleontologů, poznejte život ve středověku nebo se staňte detektivy vyšetřující zapeklitý případ. Vyrazit můžete také do divadla na pohádky nebo za poznáním do science centra.

Foto: Profimedia.cz

Staňte se s dětmi součástí detektivního příběhu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Dinosauří dílničky

Vydejte se mezi dinosaury a zahrajte si s dětmi na paleontology. O víkendu se v Muzeu pravěku Trilopark konají dílničky, kde vás čeká hned několik aktivit. Nabarvíte si lebku dinosaura dle vlastního výběru, vytvoříte si odlitky vyhynulých živočichů nebo si vyzkoušíte práci s preparačním zařízením na skutečných zkamenělinách. Více informací najdete zde.

Detektivní víkend

Staňte se na jeden víkend detektivy. Zámek Chvaly chystá na víkend akci, při níž budete luštit záhadu ztraceného klíče napříč památkou. Indicie vás provedou výstavou Svět kostiček, zámeckými salonky i sklepením. A jen na vás bude, zda se podaří zapeklitý případ rozluštit. Další informace zde.

Zvířecí pohádky

Máte doma zlobivé dítko? Tak ho vezměte na dvě loutkové bajky Divadla Apropo, která jim ukáže, že i zvířátka umějí být neposlušná. Zároveň jim představení nastaví zrcadlo, protože se v příbězích se dozvědí, jak se vyplatí být hodný. Podrobnosti najdete zde.

Středočeský kraj

Pohádky v muzeu

Malým i velkým je určena výstava, která se až do začátku března koná v Muzeu klasického knihařství v Rožďalovicích. Jejím prostřednictvím navštívíte pohádkový svět, který ožívá v knihách, svět čar a kouzelných bytostí, skřítků, pomocníků. Prohlédnout si budete moci knihy, které jste možná četli jako malí. Další informace zde.

Tajemství citrusů

Odhalte tajemství citrusů při programu na zámku Veltrusy. Po stopách citronové holčičky Nely se vydáte zjistit, odkud se na světě citrusy vzaly. Připraveny jsou doprovodné hry, smyslové a hudební aktivity i výtvarné činnosti, které nejmenší návštěvníky seznámí s funkcí budovy a vybranými rostlinami, jejichž plody často znáte jen ze supermarketů. Další informace zde.

Jihočeský kraj

O Zlatovlásce

Vypravte se s Jiříkem na výpravu za princeznou Zlatovláskou. V píseckém Divadle Fráni Šrámka se při nedělním představení setkáte se zlým králem, ale i pomocníky ze zvířecí říše, kteří Jiříkovi na jeho výpravě podají pomocnou ruku. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Kreativní dílny

Vyrobte si s dětmi něco pěkného a užitečného na kreativní dílně, která se uskuteční v Pivovarském muzeu v Plzni. Zima ještě není u konce, proto je na programu výroba ptačích budek, které poskytnou malým opeřencům přístřeší. Kromě toho si budete moci zhotovit také dřevěná závěsná srdíčka nebo dřevěné ptáčky. Podrobnosti zde.

Karlovarský kraj

Prohlídka hradu

Chebský hrad nespí ani v zimě. Alespoň ne tak docela. Veškeré hradní interiéry jsou uzavřeny, aby byly ochráněny před nepříznivým počasím. Ale volně přístupné, tedy zdarma, je celé hradní nádvoří s expozicí starověké a středověké mechanické artilerie nebo torzo románského paláce. Podrobnosti zde.

Ústecký kraj

Dětský karneval

Užijte si s dětmi zábavu na karnevalu v Kadani. Čeká vás spousta soutěží, písniček a tancování, ale také fotokoutek nebo malování na obličej. Posilnit se budete moci domácími koláči a na místě najdete také stánek s výrobky na podporu kočičího spolku. Další informace zde.

Liberecký kraj

Na květiny do zahrady

Chybí vám už jaro a zeleň? Pak přijďte načerpat energii do liberecké Botanické zahrady, která se v zimě chlubí pestrobarevnými tropickými rostlinami a zejména orchidejemi. Prohlédnout si můžete nejrozsáhlejší sbírku v České republice, třeba druhy orchidejí, které rostou jen na ostrůvcích u Thajska a mnohé další exponáty. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Josefovský masopust

Vydejte se s dětmi oslavit masopust do Josefova. Kromě tradiční veselice a průvodu městem se můžete těšit na zabijačkové speciality, ale i další dobroty, které budou přichystány na dobovém jarmarku. Na něm se budete moci rovněž pokochat ukázkami tradičních řemesel. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Den ve středověku

Přeneste se v čase do středověku. Učinit tak můžete v rámci interaktivní výstavy v Městském muzeu a galerii Polička, kde se dozvíte, jak se lišil život na hradě a v podhradí, které zbraně a výstroj se používaly v boji a mnoho dalšího. Exponáty si budete moci vyzkoušet, osahat i očichat. Další informace naleznete zde.

Vysočina

Dětský karneval

V sobotu se v Třebíči uskuteční tradiční dětský karneval. Konat se bude v expozici Cesty časem a připraveny jsou zábavné hry, soutěže, ale také malé překvapení pro každého, kdo přijde v masce. Chybět nebude samozřejmě ani diskotéka nebo malování na obličej. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Miniaturní svět

Vydejte se do světa, který pouhým okem nespatříte. Do začátku března je v brněnském Vida! science centru přichystána výstava, na níž se vydáte prozkoumat částice menší než atom. Seznámíte se s výzkumy a přístroji předního českého vědeckého pracoviště, prohlédnete si první stolní elektronový mikroskop a poodhalíte tajemství hologramu. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Čert a Káča

Pohádka plná humoru Čert a Káča ožije na prknech Kulturního domu ve Šternberku. Těšit se můžete na humorný příběh o hloupém čertovi, který unese do pekla prostořekou vesničanku Káču. K čemu dojde a co zajímavého se stane, se dozvíte už v neděli. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Tvořivé dílny

Po celý víkend budou v Otrokovické Besedě probíhat workshopy pro všechny milovníky ručních prací. Určené jsou všem věkovým kategoriím. Dále jsou připraveny ukázky různých výtvarných technik, prodej nejrůznějšího materiálu pro domácí tvoření, ale také velikonočních dekorací a mnoho dalšího. Podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Zimní prohlídka

Zámek Fryštát nespí ani v zimě, v sobotu i v neděli můžete vyrazit na prohlídku jednoho z okruhů. Prohlédnout si můžete hlavní budovu zámku nebo vedlejší budovu zvanou Lottyhaus. Délka obou prohlídek je zhruba hodina, podíváte se na styl bydlení posledních majitelů, interiéry s atmosférou 19. století. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám