Hlavní obsah

Štípání dřeva hrou

Novinky, Dana Novotná

Léto už je ve své polovině a podzim se nezadržitelně blíží. Pro většinu majitelů krbů či krbových kamen to každoročně znamená nekonečné hodiny úmorné dřiny při štípání dříví. Není to ale nutné. Hydraulické štípačky zajistí dostatečné zásoby paliva rychle a bez námahy.

Článek

O štípačky dřeva je mezi českými chalupáři a domkaři velký zájem. Souvisí to se změnou životního stylu, kdy se čas stává jednou z našich největších cenností, a málokdo chce proto trávit své volné chvíle ve společnosti sekyry, kalače a klínu. Za necelou čtvrthodinu zvládne štípačka 10 metrových polen a je tedy přibližně čtyřikrát rychlejší než tradiční způsob.

Kromě toho, že štípačky šetří čas a námahu, je práce s nimi zábavou. Snadná obsluha, robustnost a suverenita při zdolávání polen si získají snad každého.

Trh nabízí horizontální a vertikální typy poháněné elektrickými motory. Základním hlediskem při výběru konkrétního stroje by měla být především velikost štípaných polen a množství dříví. Horizontální varianta vyhovuje uživatelům, kteří nejsou na palivovém dříví závislí a přitápějí si jen příležitostně. Tlak pěti tun rozpůlí více než půlmetrová polena. Výhodou těchto strojů je jejich nízká hmotnost, ideálně do 45 kg.

Pro spotřebu větších objemů dřeva jsou určeny vertikální štípačky, jež si snadno poradí i s velkými „kládami“. Mezi nejoblíbenější modely patří v současnosti štípačky schopné tlaku 6 tun. Zvládnou metrové špalky o průměru 32 cm, a jsou proto ideální pro chalupy nebo rekreační objekty s celoročním užitím.

Stroje s tlakem 10 tun se nezastaví ani před poleny s průměrem 40 cm a délkou 130 cm. V tomto případě je žádoucí elektrický motor s třemi fázemi, které zabrání případným výpadkům elektrického proudu.

Výhodou vertikálních štípaček je variabilní konstrukce klínu, která dává na výběr, zda polena půlit, nebo rovnou čtvrtit. Samozřejmostí by měla bezpečnostní opatření, která zabrání případnému poranění. Vodítkem při výběru konkrétního stroje by měly být také garanční záruky a servisní možnosti. Jen u kvalitních výrobků si může prodejce takovouto zodpovědnost dovolit. Jde o podceňované téma, ale v současnosti bohužel není ani jedna ze služeb samozřejmostí...

Reklama

Související články

Deset rad, jak vybrat sekačku a nespálit se

Potřebujete spolehlivého parťáka pro údržbu trávníku? Jaro je v plném proudu, tráva roste doslova před očima, takže je pravý čas na pořízení vhodné sekačky....

O nákupu bazénu v Česku rozhodují i děti

Komerční článek - Je to sen bezpočtu českých rodin: mít na zahradě svůj bazén a užívat si do sytosti vodních radovánek v naprostém klidu a soukromí. A právě...

Jak na zavlažování zahrady

Komerční článek - Aby v teplých slunečních dnech zahrada nežíznila, pomůže vám systém zavlažování, který ji bude udržovat stále svěží.

Výběr článků

Načítám