Hlavní obsah

Zahrada, ve které je veselo v létě i na podzim

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podruhé kvetou levandule, zdá se, že ani růže ještě nepomýšlejí na odchod ze scény, a do toho všeho se červenají křupavá jablíčka. V zahradě manželů Olgy a Honzy Bernreiterových z Drnovic bylo i na hranici podzimu pořádně veselo.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Půvab přírodního kamene. Položení dlažby stejně jako výstavbu podezdívky a vyvýšeného záhonu zvládl Honza svépomocí.

Článek

Už při pohledu do předzahrádky je každému jasné, že se za domkem s vanilkově žlutou fasádou nemůže skrývat nic jiného, než pečlivě udržovaná zahrada.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dohladka střižený trávník, záhonky bez jediného plevele a stromy tvarované do pravidelných špalírů si ovšem žádají pravidelnou údržbu. Času stráveného rytím, přesazováním nebo sečením ale manželé nelitují.

600 m2 bohatě stačí

Pozemek má tvar obdélníku a ze tří stran jej obklopují sousední zahrady. Vypadá to, jako by zeleň neměla žádné hranice. Dokonce je odtud krásný výhled na zdejší vyhlídkovou věž jménem Chocholík.

Většinou tu panuje léčivé ticho. To si Olga s Honzou vychutnávají buď pod pergolou vedle záhonu s hortenziemi, nebo na houpačce před smaragdově zeleným sloupořadím z precizně stříhaných tújí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hortenzie s doprovodem. Není vůbec na škodu nahradit kousek trávníku záhonem. Oživí nejen plochu u místa k posezení, ale celou zahradu.

Na ploše 600 m2 nechybí domek na nářadí, menší kruhový bazén ani zimní prosklená zahrada navazující na obytný dům, kterou si oblíbil zrzavý kocour Garfield.

„Rádi odtud pozorujeme dění na zahradě zjara a na podzim, když je venku chladno. Výborně tu vzcházejí ze semen rajčata, papriky a z řízků třeba muškáty,“ poznamenává paní Olga, která úspěšně vypěstovala už spoustu rostlin včetně voňavého lýkovce (Daphne cneorum).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Odpočívat se musí. Útulně členěná zahrada se vzrostlými ovocnými stromy nabízí mnoho příležitostí k oddechu po práci.

Radost z květů

K jejím nejoblíbenějším rostlinám patří lilie, jejichž velké barevné květy rozdávají radost, třebaže mnohé z nich vůbec nevoní.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kvetoucí vytrvalci. Růže s levandulí nemají na rozlučku s létem ani pomyšlení. A to už jim konkurují vřesovce i stříbřitá květenství okrasných trav.

Na dvorku za domem ve zvýšeném záhonu skalkového typu paní domu pěstuje kromě klasických skalniček, jako jsou tařičky a netřesky, ještě levandule, trpasličí růže, hebe s azalkami a zakrslé jehličnany, jimž barevně konkurují krvavě zbarvené listy imperáty válcovité (Imperata cylindrica) Red Baron či růžově rozkvetlé vřesovce vysazené v květináčích.

Břichaté vázy, jezírko s miniaturními lekníny, ale i hromádka šnečích ulit výsadbu hezky doplňují.

Vůně a chutě užitkové zahrady

Pro Honzu jsou srdcovou záležitostí pětapadesátiletá meruňka a taky švestka, která jako jediná přežila rozhodnutí většinu ovocných stromů po původních majitelích přesadit.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Užitková zahrada. Téměř polovinu z celkové plochy 600 m2 tvoří ovocný sad a zeleninové záhony. Na vlastní úrodu nedají Olga s Honzou dopustit.

„Což o to, stromy jsou to krásné, ale ta chuť ze sklínky, co vám budu vyprávět,“ usmívá se Honza. Do užitkové zahrady, o kterou je pečováno se stejnou svědomitostí jako o část okrasnou, vede zatravněná cesta překlenutá obloukem z růží.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Netřesky a kocour na lovu. Nesmírně odolné skalničky postupně obsazují škvíry ve skalce, zatímco zrzavý Garfield dohlíží, aby v ní neřádily myši.

Vlevo za ním se vypínají dvoumetrové keře rajčat. Vpředu nad trávníkem rozprostírají své košaté koruny ovocné stromy se zavěšenými hotýlky pro včelky samotářky.

V záhonech voní bylinky, zelená se mangold a ke sklizni jsou připravené mrkev, pastinák s řepou a další lahůdky, které se zatím schovávají pod zemí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vtipné detaily. Zapuštěná nádoba s lekníny uprostřed záhonu? Ano! A spolu s ní břichaté nádoby a pestrolistá tráva imperáta.

Na samém okraji pozemku slibují bohatou nadílku plodů jabloně zapěstované ve špalírech s minimálními nároky na prostor. Není to skvělé řešení, jak vymezit hranice a ještě získat sladkou úrodu?

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám