Hlavní obsah

Jak z haldy zeminy na zahradě vytvořit okrasný ostrůvek

Právo, Adéla Taitlová

Hromada hlíny z výkopových prací čekala na odvoz. Pak ale přišel nápad vybudovat vyvýšený záhon, ostrůvek v rohu mezi ploty ve tvaru fazolového semínka, který by kopíroval zvlněný terén okolních kopců.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vyvýšený ostrůvek přinese do zahrady oživení. Nepotrvá dlouho a rostliny se pěkně rozrostou. A než by řekl švec, osídlí ho užiteční tvorové.

Článek

Díky dobré myšlence se spotřeboval přebytečný materiál a tím se ušetřily peníze. Místo travnaté placky tu teď jako na jevišti vystupuje spolek okrasných rostlin, který se stává lákadlem pro přihlížející, ale také oblíbeným cílem rozmanitých druhů živočichů. A nejlepší na tom je, že za víkend bylo hotovo! Ukážeme vám, jak na to.

Vytvarovat a zpevnit

Haldu zeminy rozprostřete do výšky minimálně 40 cm. Při určování velikosti plochy buďte velkorysí, prťavý záhon uprostřed rozlehlého trávníku působí žalostně. Tvarově by se měl ostrůvek hodit k okolí. Se zvlněnými okraji získá neformální vzhled.

Nakonec svahy zafixujte proti erozi těžkými kameny a rovnou mezi ně vysaďte odolné skalničky, třeba tařičku (Aubrieta), rožec (Cerastium) nebo zvonek Poscharkův (C. poscharskyana).

Bez plánu ani ránu

Namalujte si a sepište své představy a seznam oblíbených rostlin na papír. Nejenže zjistíte, jestli se k sobě všechno hodí, ale i to, kolik rostlin vlastně potřebujete. Nezapomeňte vzít v úvahu barevné a tvarové efekty včetně toho, kdy které druhy kvetou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vytvořte si plán výsadby a držte se ho.

O celosezónní podívanou se tu starají listnaté dřeviny: pestrolistá vrba (Salix integra) Hakuro Nishiki jak v keřové, tak ve stromkové formě, nádherný javor dlanitolistý (Acer palmatum) Atropurpureum s temně červenými listy a podobně vybarvený buk lesní (Fagus sylvatica) Purpurea.

Ostrůvek by měl obsahovat něco zajímavého i pro zimní období - zde vyniknou štíhlé jalovce (Juniperus scopulorum), zaoblené zeravy (Thuja occidentalis) Tiny Tim a suchá květenství hortenzií latnatých (Hydrangea paniculata) Limelight.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vybrané rostliny by se měly pěkně doplňovat a obohacovat každou roční dobu.

Opakování do výsadby přináší potřebný řád a rytmus, proto jsou např. fialkově kvetoucí perovskie (Perovskia) či bíle lemovaná tráva třtina ostrokvětá (Calamagrostis x acutiflora) Overdam vysazené do několika skupin.

Konkurs je nutný

Ujistěte se, že ostrůvek vyhlédnutým druhům nabízí vhodné životní podmínky. Rostliny podrobte důkladnému průzkumu, klidně opatrně sundejte květináč a ověřte si, že mají zdravé kořeny.

Je-li to možné, pořiďte si klíčové rostliny ve větší velikosti, na něž bude pěkný pohled už od prvního dne.

Myslete jako choreograf

Nejprve rozestavte nejvýraznější hvězdy - stromy, keře, mohutné okrasné trávy. Protože je na ostrůvek vidět ze všech stran, patří jim pozice ve středové linii. Důležité je optické vyvážení stálezelených a opadavých rostlin.

Pak postupně přidávejte doprovodné trvalky. V našem případě to jsou žlutě kvetoucí kamzičník (Doronicum), dlouho atraktivní aromatická šanta (Nepeta), kontryhel (Alchemilla mollis) a v létě kvetoucí třapatkovky (Echinacea purpurea) se zvonky (Campanula). Nejnižšími trvalkami (šanty a kontryhel) olemujte okraje.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Rostliny vysaďte rovně a do správné hloubky. Půdu kolem nich přitlačte.

Nepodléhejte panice, že plocha zatím vypadá prázdně, a rostlinám ponechte dostatečný prostor. Hned po zakořenění se začnou rychle rozrůstat. Jste-li spokojeni, sejměte z rostlin obaly a začněte vysazovat.

Na startovní čáře

Nezhutněná zemina vyvýšeného ostrůvku rostlinám zaručuje propustnost a dostatek kyslíku pro kořeny, přesto jim lze start do života ještě usnadnit. Odstraňte plevel. Keře a stromy pár hodin před výsadbou zalijte. Do každé výsadbové jámy přidejte substrát se startovacím hnojivem.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Květináče s rostlinami nejprve rozmístěte, pak zhodnoťte. Dbejte na dostatečné rozestupy.

Dbejte na správnou hloubku výsadby. Půdu kolem rostliny prsty nebo patou přitlačte, aby se s ní kořeny dostaly do kontaktu.

Dejte jim napít

Všechny rostliny po zasazení pečlivě zalijte (i když předpověď hlásí déšť!), aby zemina kolem kořenů sesedla a nikde nezůstaly vzduchové kapsy. S pravidelnou zálivkou pokračujte, až se mladé rostliny pořádně ujmou. Zavlažujte dostatečně dlouho, aby se voda dostala do hloubky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Po důkladné zálivce nehrozí dehydratace rostlin, zemina okolo nich sesedne a vyplní vzduchové kapsy.

Konečné úpravy

Mulčová pokrývka z drcené kůry déle udrží půdní vláhu. Ze zbylých kamenů udělejte hromádky a rozmístěte je do proluk, brzy pod nimi naleznou útočiště stínky, stonožky a brouci.

Ostrůvek můžete doplnit krmítkem a pítkem pro ptáky. Hodí se i solární lampy, které plochu za soumraku příjemně nasvítí.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak přilákat motýly na zahradu

Motýli pomáhají při opylování a svými barevnými křídly korunují půvab každého květu. Nečekejte, až je k vám náhodně zavěje vítr a vysaďte rostliny, za kterými...

Výstavní zahrada za pár minut

Krásné počasí sebou nepřináší jen odpočinek v pohodlném zahradním nábytku nebo grilování s přáteli, ale také drobné práce na zahradě. Právě teď je ideální čas...

Výběr článků

Načítám