Hlavní obsah

Z paneláku do vlastního rodinného domu

Na počátku byl panelový byt a v něm mladá rodina spřádající plány o vlastním rodinném domě blíž přírodě. Profese pána domu se neobejde bez co nejpřesnějších kalkulací, a tak se i při výběru projektu, stavbě a zařizování domu opíral o parametry a vlastnosti materiálů a technologií z hlediska životnosti, energetické úspornosti apod., které výrazně přispívají ke kvalitě bydlení.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Pohled ze zahrady. Předsunutá garáž chrání terasu před větrem.

Článek

S „výběrovým řízením" to měli investoři vcelku jednoduché. Na doporučení známého si vybrali rodinný dům Apollon. Samotný název domu Apollon jako by předurčoval, že pod ochranou tohoto boha rozumu i vůdce múz bude mladá rodina bydlet zcela spokojeně.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Kombinace omyvatelné silikonové omítky, mořeného smrkového dřeva a tmavé pálené tašky působí harmonicky.

Pomohlo, že měli možnost svůj budoucí dům vidět v reálné podobě i s drobnými dispozičními úpravami, které jejich životnímu stylu vyhovovaly, a sami následně provedli něco málo dalších. Ale protože ne vše lze odhadnout dopředu, některá řešení vyplynula až z pokračující výstavby.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Typový dům Apollon má oblíbenou dispozici se společenskou zónou v přízemí a soukromými místnostmi v patře. Garáž má z důvodu možného úniku škodlivých výparů samostatný venkovní vstup. Zádveří lze od vnitřního prostoru oddělit posuvnými dveřmi. Za nimi se nachází komunikační křižovatka energeticky úsporného domu v podobě chodby ve tvaru „L", ze které se vstupuje do centrálního obývacího prostoru a všech dalších místností v přízemí. Ústí sem i schody do podkroví, kde se nachází rodičovská ložnice, dva dětské pokoje, menší koupelna a pracovna.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Půdorys přízemí: 1) předsíň 2) hala 3) schodiště 4) obývací pokoj 5) kuchyň 6) spíž 7) komora 8) pokoj 9) WC 10) koupelna + WC 11) garáž 12) technická místnost.

K nejzásadnějším změnám oproti typovému projektu patří zrušení spíže a technické místnosti (a rozšíření kuchyňského koutu). Vznikl tak jednotný půdorysný celek s obývací částí. Naopak přepažením velkého dětského pokoje v podkroví vznikla dvojice totožných, jen zrcadlově obrácených místností, které nabídnou dětem dostatek prostoru.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Ve velké koupelně architekt navrhl praktickou zděnou policovou část, která v sobě ukrývá rozvody ke sprchovému koutu. V budoucnosti tak mohou rodiče přenechat podkroví dětem, užívat ložnici v přízemí a jednoduchou úpravou rozšířit přízemní koupelnu o sprchový kout.

Jako kompenzaci zrušených úložných prostorů navrhl bytový architekt do zádveří skříňovou sestavu, která za posuvnými dveřmi ukrývá pračku a všechny prací a čisticí prostředky. Pod schodištěm zase vznikla praktická vestavěná nika na vysavač.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Investoři si na vlastní základovou desku s protiradonovou izolací nechali postavit hrubou stavbu a dokončovací práce provedli formou subdodávek. Tam, kde to pokládali za efektivní, použili nadstandardní materiály a prvky. Klasický krov je navíc uzavřen dřevěným opláštěním, na něm je položena lepenka a střešní krytina. Pro zvětšení světlé výšky podkroví byl půlštok zvednut z 50 na 75 cm. Zalitím stropu v garáži vznikla v úrovni obytného podkroví malá pracovna.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Také v koupelně vládnou zemité barvy.

Automatická regulace teploty výrazně spoří energii. K úsporám vede i praktická zkušenost s výbornými akumulačními schopnostmi nosných stěn, proto je i v nepřítomnosti majitelů v domě topení nastaveno na určitou teplotu. Vychladlé zdi se totiž nejen déle vytápí, ale musí být zvýšen výkon a nakonec se protopí více, než když se temperuje dům celodenně a naakumulované teplo ze zdí je vydáváno průběžně zpět do prostoru. Mimo topnou sezonu se využívá krb s krbovou vložkou a průduchy pro přívod teplého vzduchu do chodby i do podkroví.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Půdorys podkroví: 13) hala 14) koupelna + WC 15) dětský pokoj 16) ložnice 17) lodžie.

O kvalitě stavby i správnosti koncepce přesvědčilo majitele již po dvě sezóny celoroční vyúčtování spotřeby energie, které je výrazně nižší než u domů v okolí.

Technické údaje

Obytná plocha 157 m2

Zastavěná plocha 127,51 m²

Konstrukční řešení nepodsklepená stavba na betonové základové desce, konstrukční systém ztraceného bednění VELOX, fasáda dokončena štukovou omítkou v bílé barvě, snížené podhledy sádrokarton, schodiště dubový masiv

Střecha klasický dřevěný krov s dřevěným opláštěním, krytina pálená taška Tondac

Výplně otvorů vchodové dveře exotické dřevo masiv, šestikomorová plastová okna s dezénem dub, interiérové dveře Sapeli se skrytými panty, dýhované, dvakrát kalené bezpečnostní sklo, obložkové zárubně

Vytápění kondenzační plynový turbokotel, radiátory, v chodbách a hygienických místnostech teplovodní podlahové vytápění a topné žebříky, krb s krbovou vložkou s rozvodem tepla do chodby a podkroví (údaje platí pro tuto konkrétní stavbu)

Odhadovaná cena stavby 4 000 000 Kč

Zuzana Ottová, www.dumabyt.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Dřevěný dům s moderním výrazem

Dřevěný dům, který vyrostl nedaleko malého městečka v Povltaví, nás zaujal nekompromisním moderním výrazem. Atraktivní architektuře nechybí ani skryté vnitřní...

Výběr článků

Načítám