Hlavní obsah

Nová stavba od slavného architekta Mayera má tvar lískového ořechu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudní dvůr v belgickém Hasseltu v ulici Parklaan zaujme svým nevšedním tvarem. Architekti se při jeho navrhování inspirovali klasickým lískovým ořechem. Přírodní tvary jsou v poslední době v architektuře i v interiérovém designu hodně trendy.

Foto: Filip Dujardin

Stavba má moderní futuristickou formu inspirovanou přírodními tvary.

Článek

Tým architektů z ateliérů J. Mayer H. Architects, Lensºass architecten a A20 – architecten se rozhodl, že vytvoří novou dominantu čtvrti. Architekti se inspirovali obrazem stromu. Budova má průhlednou fasádu, která připomíná strukturu kmene, a jeho věž vypadá jako lískový oříšek.

Foto: Filip Dujardin

Budova má futuristické rysy, které jsou pro tvorbu architekta Mayera typické.

V souladu s bezpečnostními opatřeními je interiér rozdělen na tři části. Stavba má 20 763 m² nadzemních prostor (kanceláří, zasedacích místností, soudních síní, a nechybí ani knihovna, recepce a jiné).

Foto: Filip Dujardin, Philippe van Gelooven, Bieke Claessens

Recepci dekoruje tapeta s motivem ořechového listu.

Z 64 metrů vysoké restaurace na vrcholu se nabízí panoramatický výhled na město Hasselt a jeho okolí. Soudní dvůr má přímý přístup pro veřejnost. Budova totiž slouží i jako univerzitní knihovna a aula právnické fakulty.

Foto: Filip Dujardin, Philippe van Gelooven, Bieke Claessens

Výhledy z okna na fasádu jsou díky vzorovanému motivu hodně efektní.

Stavba vznikala od října 2008 do letošního září. Vnější stavba byla kompletně dokončena letos na jaře. Nedávno byla postavena i další efektní budova v Kataru inspirovaná svatým islámským stromem Sidrat al-Muntahā od architekta Arata Isozakiho.

Reklama

Související témata:

Související články

Futuristická vana nahradí i houpací síť

Britská designérská společnost Splinter Works vymyslela originální vanu připomínající klasickou houpací síť. Podle designérů je právě odpočinek v houpací síti...

Výběr článků

Načítám