Hlavní obsah

Kvalitní spánek je důležitý, špatná postel se starou matrací nám ho nezaručí

Právo, Gisela Růžičková

V posteli strávíme jednu třetinu dne, proto ji vybírejme pečlivě. Dobrý spánek značně ovlivňuje naši náladu i zdraví. Podle odborných studií se prý během spánku regeneruje až 90 % psychických a fyzických sil. V opačném případě za problémy může špatná postel se starou matrací. Tělu totiž nestačí čalouněný otoman s péry nebo molitanový gauč.

Foto: Blanář nábytek (3x)

Boxspring Samba nabízí komfortní spaní. Provedení ekokůže s perleťovým nádechem, spodní pružinové matrace, plně nahrazují funkci lamelového roštu, volně ložené, dělené matrace IVANA PLUS s jádrem ze speciální pěny, cena postele 160 x 200 cm od 16 720 Kč.

Článek

Aby si tělo mohlo přes noc odpočinout, a my jsme ráno vstávali čiperní, je nutné investovat do kvalitní postele, matrace a roštu.

Hlídáme rozměry

Samotná postel kvalitu spánku neovlivní tak jako rošt, matrace, ale i polštáře a přikrývky na přírodní bázi. Zdravotní problémy si můžeme způsobit i nesprávným výběrem postele, třeba když bude příliš krátká či úzká.

Foto: Jena nábytek

William-Boxspring (180 x 200 cm) nabízí moderní styl a kompletní lůžko se dvěma matracemi uloženými na sebe. Spodní je ortopedický podklad horní matrace. Ta je vyrobena z taštičkového jádra a gelové desky. Cena postele od 24 950 Kč s vrchním topperem.

Minimální délka postele se řídí naší výškou, k níž připočítáme nejméně 25 cm.

Šířka postele musí být alespoň 80 cm, ale 90 nebo 100 cm poskytne větší pohodlí.

Standardní rozměry jednolůžka jsou 90 x 200 cm, dvojlůžka 140 x 200, 160 x 200 či 180 x 200 cm.

Foto: Sconto

Postel Luca, postelový rám ve venkovském stylu, romantický vintage design, komfortní výška ložné plochy, výsuvné úložné prostory, včetně dvou nočních stolků, cena 11 389 Kč.

Výška postele musí být alespoň 30 cm nad podlahou (hygienické minimum je 25 cm), nejen kvůli pohodlnému vstávání, ale také s ohledem na prach a proudění vzduchu pod postelí. Ideální výška je 40 až 50 cm, pro starší a méně pohyblivé osoby až 60 cm.

Čelo postele

Moderní postele mívají na rozdíl od válend jedno až dvě čela. Čelo u hlavy nás chrání před průvanem a díky čelu nám nespadne polštář, naopak můžeme si o ně polštář opřít. V nohách postele se čelo nevyskytuje tak často, není tak důležité.

Foto: Johann Malle

Tajemství kontinentální postele Ursa se skrývá v její propracované konstrukci. Do rámu jsou místo roštu umístěny boxy se speciálními pohyblivými pružinami, které jsou poddajné a přesné. Vše je vyrobeno z přírodních materiálů.

Cena postele

Cena postele závisí na materiálu a provedení. Levnější masivní postele jsou z borovice či smrku, dražší jsou z tvrdého dřeva (bříza, dub a buk). Při nákupu dáváme pozor, jestli je cena bez matrace a roštu, nebo zda je postel kompletní. Většinou si matraci a rošt vybíráme zvlášť.

Foto: Jena nábytek

Postel Windsor zaručí pohodlný a ničím nerušený spánek. Vyrábí se z kvalitního a odolného materiálu garantujícího stabilitu, výsledný vzhled tvoří látka v jemném béžovém dekoru. Je elegantní se stylovým a moderním designem, cena od 11 700 Kč.

Matrace ovlivní spánek

Kvalita spánku závisí především na tom, jaké matrace zvolíme. Naše požadavky jsou individuální. Důležité je, aby matrace podepřela a udržela páteř při spánku v jejím přirozeném tvaru. Meziobratlové ploténky se tak mohou uvolnit a nedochází k jejich deformaci a následné bolesti zad.

Málokdo ví, že např. špatný stav páteře zapříčiněný nezdravým spánkem může být až z 60 % příčinou všech nemocí.

Foto: Sconto

Kontinentální čalouněná postel Cindy s potahem výrazné červené tkaniny má dekorativní i praktické čelo v Chesterfield stylu, pérovou taštičkovou matraci s velkým množstvím pružin, které se přizpůsobí tělu. Úložný box na každé straně, cena 39 999 Kč

Volit můžeme matrace pružinové, latexové, pěnové PUR, pěnové HR a matrace z tzv. líné (paměťové) pěny, gelové matrace, matrace ze studených pěn i matrace z bio pěn. Pokud si nejsme jisti, poradíme se s odborníky.

Volba vhodného roštu

Pro zdravé spaní je důležitý i správný rošt, jenž zaručí dobrou funkčnost matrace.

Postelové rošty se dělí na dvě základní skupiny: lamelové a segmentové.

Foto: Blanář nábytek

Konstrukce kontinentální postele Potenza má dvě vrstvy matrací. Postel se standardně vyrábí v rozměrech 140/160/ 180 × 200 cm. Cena bez matrace a topperu se pohybuje od 6700 Kč, s matrací a topperem začíná na 10 550 Kč.

Lamelové rošty se od sebe liší uložením lamel, jejich šířkou a počtem, vzdáleností mezi lamelami a možností nastavit tuhost.

Segmentové rošty jsou vyšší kategorií kvality s pružným podepíráním těla, které dokážou ideálně rozložit hmotnost těla.

Oba typy roštů jsou dostupné ve variantách nepolohovatelné, manuálně polohovatelné nebo polohovatelné pomocí motoru.

Foto: Blanář nábytek

Dvoulůžko typu boxspring Arthur disponuje i úložným prostorem, který se snadno otevírá plynovými písty. Pro zvýšení komfortu lze dokoupit i topper. Lůžko lze vyrobit v prodloužených délkách na míru. Postel v rozměru 180 × 200 cm je k dostání od 15 899 Kč.

Kontinentální neboli postele se systémem boxspring, jsou dnes v kurzu. I s matrací jsou vysoké 60 až 70 cm, někdy i více. Od běžných postelí se liší zpracováním. Nemají klasický spodní rošt, ale místo něj mají pružinovou matraci v postelovém rámu.

Tato boxspringová základna, jak se rámu říká, plně zastupuje obvyklý rošt a zachovává i jeho vlastnosti. Tento díl postele slouží jako ortopedický a ventilační podklad pro hlavní matraci, na kterou se pak ještě pokládá tenčí svrchní matrace, tzv. topper. Jeho úkolem je především změkčení matrace a vyrovnání nerovnoměrného tlaku matrace na tělo. Topper tedy zvyšuje pohodlí a kvalitu spánku.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Kombinace matrace a roštu

Na pružné rošty patří pružné matrace.

Matrace s pružinovou kostrou jsou vhodné na pevné desky nebo nepolohovatelné rošty s nepružným uložením lamel.

Matrace z pěnových materiálů se dobře přizpůsobují pružení a polohování roštu — jsou vhodné na vysoce pružné a polohovatelné rošty.

Prostý design a čisté linie 

Při hledání inspirace, v jakém stylu ložnici vybavit, se nabízí ten přírodní.

Nynější trendy zdůrazňují čisté linie, jednoduchý design, geometrické tvary a jemný vzhled, ať už jde o rám postele, noční stolky, nebo doplňky. Ideálním materiálem do ložnice je dřevo či dřevotřísková deska v dezénu dřeva s výraznou strukturou. Dokáže do místnosti vnést punc útulnosti a hřejivého tepla. Zároveň kombinuje rustikální a moderní styl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám