Hlavní obsah

Inspirujte se porcelánovými perlami Japonska a Číny jen pro vyvolené

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přízemí letohrádku královny Anny je k vidění orientální porcelán a předměty z Číny a Japonska, kterými byla Evropa mezi 16. až 18. stoletím fascinována. Tyto užitné předměty opravdu stojí za pozornost.

Foto: Novinky

Porcelánový květináč s hustou bílou polevou a akvária s květinovými motivy.

Článek

Výstava je určena pro všechny milovníky nevšedních a originálních interiérových kusů. Zaujme hlavně ty, kteří se chtějí nechat inspirovat stolováním a bytovou kulturou Japonska či Číny.

Foto: Novinky

Váza párová dvouuchá z porcelánu a s reliéfní výzdobou. Motivem jsou draci hrající si s perlou aj.

V přízemí obdivovatele ohromí obrovské zásobnice na alkohol z Číny, velikánské květináče z Japonska, které ve své době sloužily jako akvária pro rybičky, nebo například vzácná truhla, která pamatuje Rudolfa II.

Foto: Novinky

Porcelánový talíř (malba kobaltem pod polevou) s motivem borovice.

"Ve starých reprezentačních prostorách Pražského hradu je v jednotlivých

"Ve starých reprezentačních prostorách Pražského hradu je v jednotlivých salonech novodobě rozmístěna řada rozměrných čínských porcelánových

nádob, sloužících původně jako akvária a nádoby pro svitky," sdělil Jaroslav Sojka, kurátor této zdařilé výstavy.

Foto: Novinky

Umyvadlo s malbou růžovými emaily (tzv. kantonská růžová skupina).

Podle něj jde většinou o výrobky z 18. století, které po svém dovozu do Evropy sloužily jako květníky. "Koneckonců to dokládá dnešní nadbytečná rostlinná dekorace v salonech," dodává Sojka.

Foto: Novinky

Porcelánová miska malovaná kobaltem zpodobňující chlapce při hře.

Návštěvník může obdivovat rozličné glazury a zvířecí i rostlinné motivy.

Sedačky sloužily i jako dekorativní vázy

V přilehlé síni jsou na soklech k vidění dvě sedačky typu „tun“ s glazurou zelené barvy a s evropskou bronzovou montáží, sloužící jako dekorativní vázy.

"Jsou názorným příkladem úpravy čínského importu v Evropě, kdy původní sedačka určená pro zahrady (a v Číně dodnes jako zahradní nábytek používaná) dostala v Evropě nový význam," tvrdí Sojka.

Otevírací doba výstavy v Letohrádku Královny Anny na Pražském Hradě je až do 11. září 2011, denně od 10 do 18 hodin. Základní vstupné činí 110 Kč, snížené 60 Kč, rodinné 180 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám