Hlavní obsah

Nenápadný dům má neuvěřitelně vysokou úroveň zabezpečení. Za vše mohou sousedé

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejlépe střežených soukromých domků v Londýně je nenápadné a na první pohled nijak zvlášť výjimečné stavení v ulici Blackburne's Mews ve čtvrti Mayfair. Jeho okolí nepřetržitě hlídá kamerový systém a kolem hlídkují američtí vojáci. Důvod? Dům totiž stojí jen několik metrů od amerického velvyslanectví, které jej zahrnulo do své bezpečnostní zóny.

Foto: Profimedia.cz

Ve společných prostorách se hezkým způsobem doplňuje bílé táflování na stěnách s tmavohnědými dřevěnými podlahami.

Článek

Nejenom podle fasády domu, ale i vzhledem k významným sousedům, kteří jsou i jeho majiteli, přezdívají Londýňané nemovitosti vtipně „malý Bílý dům”. V současnosti podléhá nejvyšším bezpečnostním opatřením, což může jeho budoucím obyvatelům ušetřit mnoho starostí i nákladů spojených s ochranou jejich domova.

Ovšem na druhé straně, vzhledem k bezprostřední blízkosti americké ambasády, která se může prakticky kdykoli stát terčem útoků, v případě, že její ochranná opatření selžou, lidé žijící v malém Bílém domě budou až nepříjemně blízko...

Foto: Profimedia.cz

Bílá fasáda a využívání velvyslanectvím USA daly domku přiléhavé přízvisko Malý bílý dům.

Navíc noví majitelé, kteří do domu přibydou, budou muset u sebe nosit identifikační kartu, což je pro Brity zcela nezvyklé, a jejich hosté se budou muset ochrance zpovídat z důvodů své návštěvy.

Foto: Profimedia.cz

V rozlehlé vstupní hale se návštěvník může cítit podobně, jako kdyby vešel do Bílého domu. Prý se jí velmi podobá, pouze je menší.

Ať tak či onak, velvyslanectví se má v příštím roce přestěhovat na jinou adresu, a proto se také domu, který donedávna využívalo pro své potřeby, zbavuje. Žádá za něj v přepočtu 85 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Interiér domu je zařízen tradičně ve velmi luxusním stylu. Nechybí ovšem ani moderní prvky, jako například televize.

Vlastní dům byl postaven v roce 1732, v současnosti je ukázkou elegance a luxusu.  Návštěvník přichází do velké vstupní haly, do níž se ladně stáčí tmavohnědé dřevěné schodiště. Vzhled této místnosti opět nabízí přirovnání k Bílému domu, jehož vstupní hala vypadá obdobně.

Foto: Profimedia.cz

Interiér domu je rozdělen do čtyř podlaží (suterén, přízemí, první patro a podkroví). Kromě kuchyně a obývacích pokojů / společenských místností jsou v něm čtyři ložnice s vlastními koupelnami. Jejich stěny mají honosnou zlatou barvu.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyň je zařízena dle nejmodernějších trendů.

Zatímco v hale je kamenná dlažba, ve většině ostatních místností je masivní dřevěná podlaha v tmavě hnědé barvě, eventuálně v přírodní světlé (v kuchyni). Většina stěn společných prostor je obložena dřevěným bílým táflováním.

Foto: Profimedia.cz

Zlaté stěny v ložnici nenechají nikoho na pochybách o tom, že v tomto domě se žije i spí v nadstandardních podmínkách. Ty bezpečnostní mají ovšem do roka pominout.

Mírným překvapením může být provedení čelních panelů a dvířek skříněk v kuchyni. Ač se na první pohled může zdát, že jsou z nerezu, ve skutečnosti jsou dřevěné, ve světle šedé barvě. Nerezová je pouze digestoř a lem sporáku a dřezů. Temně šedé zrnité pracovní desky jsou z přírodního kamene.

Foto: Profimedia.cz

Dokonalost dotažená do detailu: Hezký nápadem je využití vzoru dlažby při obkladech stěn na toaletě. Zlatá barva kovových doplňků a umyvadla je už skoro povinná.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám