Hlavní obsah

Cenově přijatelný byt přetvořila v domácí útulné hnízdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá designérka Andrea hledala cenově přijatelný byt na příjemném místě. Tento se sice netvářil přívětivě, ale dokázala rozpoznat jeho potenciál. Zaujal ji balkónem a možností využití ploché střechy, odkud je krásný výhled na Prahu a do Stromovky.

Foto: www.modernibyt.cz

Závěsy nejsou umístěny standardně na okně oddělujícím pokoj od terasy, ale rafinovaně až před prosklenými plochami terasy, čímž se obytný prostor opticky velmi zvětšil.

Článek

V Praze už Andrea žije pět let, ale v podnájmech. Nyní se pustila do úprav vlastního hnízda a beze zbytku uspokojila svou vášeň v účelném přetváření malých prostorů, které pro ni představují velkou výzvu.

Foto: www.modernibyt.cz

Starý nefunkční sušák na vlasy se proměnil v lampu. Podlaha interiéru je z gletovaného betonu, není drahá a využívá se v prádelnách. Povrch je poprášen cementem, pak vyleštěn, ošetřen disperzí a následně natřen polyuretanovým lakem.

Obdivuje Japonce a jejich architekturu pro mimořádnou vynalézavost a inovativnost, která vyniká zejména v souvislosti s nedostatkem prostoru, s nímž se potýkají.

Foto: www.modernibyt.cz

Ke skříním se Andree nepodařilo sehnat úchytky, které by se jí líbily, proto je nahradila žlutými provázky. Dokonce tam měla místo úchytek mašle!

Prakticky a skladně

Původní nevyhovující byt, který měl jen umyvadlo se studenou vodou, by se dal spíš označit za špatný ateliér než místo k bydlení. Andrea ho zvětšila o terasu, která je nyní zasklená a využívaná po většinu roku.

Zbourala okenní parapet i nadpraží a prostřednictvím okna sahajícího od podlahy až ke stropu pustila dovnitř světlo.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňský kout je prakticky vybaven dvěma dřezy a opatřen baterií s výsuvnou hadicí a sprškou. Pracovní plochu lze pohotově zvětšit posunutím dřevěné desky a překrytím jednoho z dřezů.

Foto: www.modernibyt.cz

Na stěnu kuchyňského koutu a vstupní chodby lze psát. Je natřená černou tabulovou barvou.

Pod střechou vytvořila plnohodnotný byt, který má 30 m2 a je rozčleněn v logicky uspořádané a na sebe navazující celky – společenský prostor s kuchyňským koutem a intimní zónu, v níž nechybí šatna ani koupelna.

Využila místo pod vysokým stropem. V soukromé části je v něm umístěna velká posuvná postel a v části obývací vznikly pod stropem mimořádně velké úložné prostory.

Foto: www.modernibyt.cz

V kuchyni za závěsem je umístěná pračka, odpadkový koš a jsou zde další úložné prostory. Chladnička našla místo přímo pod varnou deskou.

Přístup dovnitř je zajištěn po žebříku z předsíně. Podle slov Andrey tam lze vystěhovat kompletně celý byt. Sama to vyzkoušela, když po dobu svého pobytu v zahraničí byt pronajala.

Foto: www.modernibyt.cz

Efekt optického zvětšení prostoru podporuje i nástěnná dekorace nalepených siluet kolibříků, která pokračuje i za oknem na terase.

Retro se počítá

Malý byt bylo třeba nejen velmi rozumně dispozičně uspořádat, ale také s rozmyslem pořídit jeho vybavení.

Pracovní stůl lze s přidáním židlí snadno proměnit v jídelní, kde v případě potřeby mohou stolovat i čtyři osoby.

Foto: www.modernibyt.cz

Do koupelny se vešel prostorný sprchový kout.

Pojízdný nerezový stolek je možné přemístit kamkoliv v bytě podle momentální potřeby nebo ho prakticky využít v kuchyni, když se vaří.

Andrea má ráda industriální design, miluje staré továrny, kde občas něco najde a použije. Vše pak kombinuje s něžnými a ženskými prvky.

Foto: www.modernibyt.cz

Místnost opticky zvětšují zrcadla a osvětlují průmyslové lampy. Denní světlo sem přivádí nadsvětlík.

Ráda se toulá po bazarech a pracuje se starými předměty, kterým vrací užitečnost novým způsobem využití. Je přesvědčená, že se dříve vyráběly věci mnohem kvalitnější. Dnes jich tolik nenachází.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Proč vyhazovat staré věci, když nadělají ještě mnoho parády, ale především účelně slouží a jsou i cenově dosažitelnější. Sama je technicky nadaná a velmi zručná. Ledacos si vyčistí, opraví a smontuje sama.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Ke všemu přistupuje především prakticky. Byt je ale hotový a to Andreu nudí, proto se rozhodla ho prodat. Potřebuje novou výzvu.

Andrea Ptáčková
Pracuje jako interiérová designérka v ČR, ale také v Limě, hlavním městě Peru. Ráda cestuje, zajímá se o design a módu a jezdí na kolečkových bruslích. Jako absolventka inženýrství a designu na technické univerzitě se ve své práci soustřeďuje na hledání nejen estetických, ale především funkčních řešení. Pohodlné bydlení pro ni není otázkou velikosti obytných prostor, ale jeho smysluplného uspořádání a využití.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám