Hlavní obsah

Z obývacího pokoje má zářit harmonie

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obývák je místo, kde trávíme volný čas s rodinou a přáteli, a proto je obvykle největší místností. Tam, kde je součástí obývacího prostoru také kuchyň a jídelna, pamatujeme na komunikační a odpočinkové zóny, které jdou oddělit kobercem nebo příčkou.

Foto: IKEA

Karlstad je dvojmístná pohovka (7990 Kč, š. 165 cm, h. 93 cm, v. 80 cm), má sedáky s výplní z vysoce pružné polyuretanové pěny a polyesterových vláken nabízejících pohodlné sezení. Sedačku podporují černobílé běhouny.

Článek

V ideálním případě navazuje obývací pokoj na vstupní halu či chodbu a zároveň je propojen se zahradou, terasou nebo balkónem. K základnímu vybavení patří nadčasový nábytek a pohodlná sedací souprava.

Existuje mnoho variací jedno- a dvojsedáků, hodících se do menších i velkých bytů. Jsou variabilní a přizpůsobí se tvaru místnosti. S dělenými sedačkami se lehce manipuluje a sezení se dá rychle přestavět či rozložit na pohodlné lůžko.

Foto: DECOLAND

Televizní sestava Pari&Dispari pro náročné (od 294 340 Kč) je bezkonkurenční skladebný systém, který pamatuje na milovníky televizní zábavy i náruživé čtenáře.

Méně znamená více

Při zařizování obýváku přihlížíme k zájmům a životnímu stylu rodiny, což se pak odráží v rozdílných požadavcích na zařízení pokoje. Proto se obklopujeme předměty, které ke svým činnostem potřebujeme. V obýváku má své místo knihovna, podobně jako hudební či televizní kout včetně hi-fi techniky.

Než se pustíme do zařizování, položíme si otázku, jaké věci jsou pro nás podstatné a co od místnosti očekáváme. Zařizujeme ji tak, abychom se v ní cítili všichni dobře a měli kolem sebe dostatek místa.

Foto: XXXLUTZ

Obývací stěna Xara (14 999 Kč) ze dvou závěsných dílů, dvou nástěnných polic, TV skříňky se dvěma zásuvkami a čtyřmi přihrádkami a komodou. Korpus a čelo v provedení imitace světlého dubu s prvky černé barvy.

Do menších místností volíme nábytek v přirozených odstínech, v kurzu je nadále bílá či krémová. Menší sedací soupravu skvěle doplní konferenční stolky ze skla, které prostor provzdušní a jdou lehce přesunout. V malém prostoru se osvědčila otočná křesla, která se nemusejí složitě přesouvat z místa na místo.

Větší místnosti snesou nábytek ve výraznějších barevných i tvarových variacích. Také sedací souprava, která udává tón celé místnosti, může být rozložitější.

Foto: EXX

Hnědá a červená barevnost nábytkové sestavy Poliform vytvářejí dohromady harmonický celek. Prostorný obývák sjednocuje bílá podlaha a doplňky.

Úložné prostory jsou nutností, na něž bychom neměli zapomínat v malém ani velkém obývacím pokoji. Ať už si vybereme knihovnu, nebo sestavu z polic či skříněk.

Modulovou stěnu složíme z rozmanitých komponentů. Při výběru se řídíme zejména velikostí místnosti, ale i vzhledem a materiálem sestav podle našich potřeb a vkusu. Na výběr jsou klasické otevřené nebo uzavřené police, skříňky pro ukládání audiovizuálních nosičů, zásuvky na CD a DVD i nástěnné panely.

Modulární systémy umožňují vytvářet prostory v minimalistických, avšak individuálních kompozicích. To vše za použití standardního provedení v masivu, matných i lesklých odstínech. Praktické i elegantní jsou skříňky s otevřenou knihovnou i skříňky pro umístění elektroniky.

Foto: ARBYD

Limit je obývací program (sestava na obrázku za 36 678 Kč) navržený v souladu se současným životním stylem. Je vyroben v dekoru americký drásaný ořech v kombinaci s bílou barvou.

Dobrá volba barev a materiálů

Z obýváku by měl vyzařovat klid. A jak ho docílíme? Tím, že si zvolíme jednu základní barvu pro velké plochy, jako je podlaha, stěny či závěsy. Ostatní dotvoříme jejími odstíny.

Podlaha v obývacím pokoji by měla působit nejen teple, měla by být i snadno udržovatelná. Jednou z nejvhodnějších je dřevěná podlaha. Dáme-li přednost podlaze z keramické dlažby, vyvážíme harmonii pokoje teplejšími barvami zařízení.

Koberec jako výrazný prvek

Zajímavým prvkem obývací části může být na dřevěné či keramické podlaze kusový koberec. Výhodou je široká nabídka barev, materiálů i zpracování. Do menší místnosti umístíme jeden centrální koberec, který pozvedne celý obývací prostor.

Foto: EXX

Obývací pokoj Poliform vyznačující se promyšlenými úložnými prostory včetně knihovny a také pohodlné sedací soupravy.

Ve větších místnostech si můžeme dovolit více koberců, ale dáme pozor, aby nebyly rozmístěné nahodile. Nábytek by pak působil rozptýleně a celek neuspořádaně.

Tapety vytvoří atmosféru

Na celkovém vyznění obývacího pokoje se podílejí i stěny. V případě, že jsme dali přednost výmalbě kontrastující s nábytkem, nic proti tomu. Ale jestli zvolíme tapety, můžeme docílit jak exkluzivního vzhledu obývacího prostoru, tak minimalisticky vzdušného interiéru. Někdy správný odstín či vzor tapety promění náš obývací pokoj na vyšší úroveň, aniž bychom museli investovat do vybavení více prostředků.

Foto: IKEA

Kromě poliček a série Arild, potažených silnou odolnou kůží, skládající se z lenošky (22 990 Kč), podnožky (8490 Kč) a dvojmístné pohovky (25 990 Kč) není nutné vybavovat obývák jiným nábytkem.

Měkké a dobře rozptýlené světlo

Na zvýraznění celého pokoje se podílí také osvětlení. Nemá být ani příliš ostré, ani příliš rušit. Vedle hlavního osvětlení by každá část obýváku měla mít své doplňkové světlo. Při volbě svítidla máme na zřeteli především jeho účel. Zkombinujeme-li světla v obýváku tak, že jedno vyniká, ostatní už nápadná být nemusejí. Příjemně a vkusně působí světla jednoho designu.

Jak si vybrat sedací soupravu?
1. Komfort je u sedačky nejdůležitější. Někdo má rád tvrdé sezení, jiný se potřebuje do sedáků zabořit. Vybíráme takový kus, který si předem vyzkoušíme.
2. Vzhled a cenu sedačky určuje její potah. U látkových dáme přednost snímatelné verzi kvůli snadné údržbě.
3. Velikost, design, funkce a umístění sedačky záleží na velikosti obývacího prostoru. Výrazný tvar a extravagantní design upřednostníme ve velkém prostoru.
4. Model s hlubokým sedem a lenoškou volíme tehdy, víme-li předem, že v sedačce budeme spíš odpočívat než sedět.
5. Sedačku umisťujeme minimálně půl metru od topení, a ne přímo pod sluneční paprsky.
6. Nosná konstrukce sedačky hraje při výběru také důležitou roli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám