Hlavní obsah

Poliklinika v Plzni dostane prvorepublikový glanc

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památkově chráněnou polikliniku, jednu z dominant plzeňského nábřeží, čeká nákladná rekonstrukce. Ta jí má vrátit prvorepublikovou krásu a zároveň ji posunout mezi špičková ambulantní zařízení.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Část fasády už je opravená.

Článek

„Věříme, že obnova fasády a rekonstrukce velké části interiérů bude hotová v roce 2015,“ řekl Právu Tomáš Káčerek, ředitel polikliniky, která od loňského srpna spadá pod holding Euroclinicum.

Práce se rozběhnou už v létě, a to za plného provozu. „Jednou z prvních akcí bude přesunutí lékárny, oprava vitráží i hlavního schodiště,“ uvedl Káčerek.

Podle Zdeňka Kubra z představenstva holdingu budou nejtvrdším oříškem interiéry. „Některé poničily zásahy v padesátých a 60. letech. Musíme postupovat tak, aby rekonstrukce měla smysl, byla v souladu s budoucím využitím polikliniky. Je třeba připravit generel a to si vyžádá nějaký čas,“ podotkl Kubr. Celkové náklady mají jít do stovek miliónů, na některé práce se investor pokusí získat dotace.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Rekonstrukce čeká i původní vitráže.

Budova někdejší Okresní nemocenské pojišťovny pochází z roku 1926 a vyprojektoval ji uznávaný plzeňský architekt Bohumil Chvojka. Navrhl nejen stavbu, ale i interiéry včetně detailů – od nábytku po okenní vitráže. Veškeré úpravy musí investor konzultovat s památkáři.

„Postupně by se měly obnovit všechny veřejně přístupné prostory,“ sdělil Petr Bukovský z památkového odboru plzeňského magistrátu. „Nejdůležitější je nezměnit věrohodnost této historické budovy, ale zároveň umožnit její modernizaci, aby byla k veřejnosti přívětivá,“ podotkl Bukovský. Podle něj zatím investor nepřišel s ničím, co by ze strany památkové péče narazilo na zásadní nesouhlas.

Ordinací přibude

Poliklinika má devět tisíc metrů podlahových ploch a nyní zde funguje přes čtyřicet ordinací. „Jejich počet by se měl zvýšit o polovinu a chceme, aby se během dvou tří let až ztrojnásobil počet našich klientů. Náš cíl je sto dvacet tisíc ošetření za rok,“ podotkl ředitel.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Část fasády už je opravená.

Budova měla být propojená s multifunkčním centrem Corso, které chtěla vedle, na místě zbořeného domu kultury, postavit společnost Amádeus Plzeň, projekt však torpédovalo nedávné referendum.

Vedení polikliniky doufá, že po domluvě s vlastníkem bude moci nyní ladem ležící pozemek částečně využít, a to jako dočasné parkoviště pro pacienty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám