Hlavní obsah

Správná údržba prodlouží životnost sedačky

Právo, Sylva Svobodová

Sedačka do obývacího pokoje je velkou investicí. Podle počtu osob volíme její velikost, podle vkusu styl, barvu, o materiálu přemýšlíme v souvislosti s údržbou. Možnosti máme prakticky dvě - zvolit látku, nebo kůži.

Foto: DECOLAND, Právo

Látky nabízejí pestřejší výběr barev a vzorů než kůže. Zde svěží trávově zelená. Kompletní čištění potahové látky přenecháme odborné firmě. V případě lokálního znečištění skvrnu odstraníme sami.

Článek

V nabídce firem si ve studiu prohlédneme na stojanech stovky vzorků látek a kůží, které se liší odolností, kvalitou, některé i náročností na údržbu.

Mnohdy nás tak široká nabídka trochu zmate a my se nemůžeme rozhodnout. Ovlivnit by nás měl osobní pocit (někdo dává přednost přírodní kůži, jiný ji nemůže vystát a chce látku), ale i provoz rodiny. S malými dětmi či kočkou v bytě si nemůžeme každý materiál dovolit, protože zkrátka speciální zátěž nevydrží.

Foto: NATUZZI , Právo

Pro rodiny s dětmi je praktická přírodní kůže protecta. Je již z výroby opatřena tenkou vrstvou, která ji chrání před skvrnami od nápojů, jídla atd.

  • Objektivně říci, který materiál je lepší (kůže či látka), nelze. Rozmanité druhy tkanin působí v interiéru více útulně, jsou teplé na omak, nestudí. Skvrny z nich se ale hůře likvidují (i když na trhu jsou látky s úpravou, která jejich povrch chrání, kapičky se nevsakují tak rychle, ale drží se na povrchu látky).
  • Látka je obecně levnější materiál než přírodní kůže.

Kůže se udržuje snadno

Ač si to někteří nemyslí, kůže je na údržbu mnohem pohodlnější než látka. Stačí ji od prachu pravidelně čistit lehce navlhčeným hadříkem. Při nečekané katastrofě se tekutina či špína prostě setře a je po problému. Sedačku z kůže stačí jednou za měsíc umýt mýdlovou vodou (třeba přípravkem Dove, který je k ní šetrný). Jinak z výroby je sedačka již naimpregnovaná.

Foto: SCONTO NÁBYTEK , Právo

Kožená sedačka je na údržbu méně náročná než látková. Skvrnu jednoduše setřeme vlhkým hadříkem, jednou za měsíc ji vyčistíme mýdlovou vodou.

Dobrý vzhled si kožená sedačka udrží při správném zacházení. Dodržujeme tedy několik zásad:

  • Sedáky zatěžujeme rovnoměrně, aby byl zachován jejich souměrný vzhled.
  • Kůži nikdy nepřirozeně nevysušujeme (třeba fénem).
  • Sedačku stavíme minimálně 50 cm od zdroje tepla (radiátor, krb). Jinak dojde k vysušení a popraskání kůže. Pohovku také nevystavujeme přímému slunci, protože může dojít k vyblednutí barev. V případě kůže protecta neváháme investovat do čisticí sady na kůži (balíček stojí cca 900 Kč a obsahuje odstraňovač inkoustu, čistič kůže a prostředek k ochraně kůže).
  • Pamatujme, že pro rodiny s dětmi jsou vhodnější přírodní kůže, ale uměle ražené (jsou pevnější, odolnější).

Látka vyžaduje větší péči

Čalounění je náročnější na údržbu, na celkovou renovaci a na kompletní čištění sedačky je moudré pozvat si specializovanou firmu. K dispozici má lepší čisticí stroje i prostředky, své hrají i zkušenosti.

Foto: NATUZZI , Právo

Sedačka, kde je kombinace látky s kůží. Textilii někteří zákazníci preferují, protože jim v interiéru připadá útulnější, měkčí a teplejší na omak.

V případě lokálního čištění si vystačíme sami, ale měli bychom si pamatovat určité zásady.

  • Potahové látky ošetřujeme prostředky běžně rozpustnými ve vodě. Pro čištění používáme měkkou houbu, látku nenamáčíme, pouze nanášíme pěnu. Pod tkaninou je totiž čalouněná výplň, kterou bychom mohli čištěním porušit. Když vlastníme látku alcantaru (jemný sametový vzhled), stíráme pěnu jedním směrem po vlasu, a to dobře vyždímaným hadříkem.
  • Při nehodě (polití kávou, vínem atd.) zasáhneme hned a čištění neodkládáme. Skvrny naštvaně netřeme, chce to šetrné zacházení. Nejdříve na ně přikládáme čisté bílé hadříky nebo papírové ubrousky. Poté jemně čistíme směrem od kraje skvrny do středu, abychom flek ještě více nezvětšili.
  • Nikdy na tkaninu nepoužíváme ropné chemické produkty (čističe skvrn, benzín na čištění, chloretylen) nebo líh, lihové čističe. Látku nečistíme kartáči s drsným povrchem.

Čalouněná sedačka podobně jako kožená vydrží déle při správném zacházení. Nepříznivě na ni působí vysoká prašnost (vysáváme ji tedy hubicí s odpovídajícím kartáčem), zapomeneme na silné vysavače určené na čištění koberců. Stejně tak nemá ráda přímé sluneční světlo. I když současné materiály lépe odolávají sluníčku, zatím neexistuje žádná látka, která by trvale snesla přímé sluneční světlo, aniž by trochu nevybledla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na tkaninu při čištění nikdy nepoužíváme ropné chemické produkty (benzín na čištění) ani líh, lihové čističe. Látku pravidelně zbavujeme prachu hubicí s příslušným kartáčem.

Minislovníček

Kůže protecta - jde o kůži pokrytou a chráněnou tenkou vrstvou, která ji bezpečně chrání před skvrnami od nápojů, jídla, kosmetiky. Zhruba po dvou letech je dobré ochrannou vrstvu obnovit (odborníkem, nebo svépomocí čisticí sadou na kůži).

Kůže natural - označuje kožené sedačky přírodní, které ochrannou vrstvu nemají. Patří mezi ně typy s hladkým sametovým vzhledem (kůže nabuk), což je získáno velmi jemným leštěním povrchu. Tyto sedačky nejsou až tak praktické pro rodiny s dětmi. Lidé je ale mají rádi pro přirozenější vzhled (jsou žilnaté, mají patinu, rozdíly v barvě).

Reklama

Související témata:

Související články

Jak udržet pořádek v garáži po celý rok

Garáž je primárně vyhrazené místo pro auto, ale potřebujeme do ní uložit a uskladnit ještě spoustu dalších věcí. Jízdní kola, lyže, kutilské a zahradnické...

Vyrobte si polštářky podle ročního období

Polštářky jako obrázky, které lze obměňovat podle ročního období, barevnosti, nálady, v souladu s ostatními doplňky, ušijeme celkem snadno. Základ tvoří potah...

Výběr článků

Načítám