Hlavní obsah

Byt mladé rodiny je plný pohody

Dřevo, pastelové tóny a měkké světlo. Tři hlavní atributy třípokojového bytu v rezidenční čtvrti na rozhraní pražských Jinonic a Stodůlek, pomocí nichž si mladá rodina vytvořila bez velkých nákladů skutečný domov.

Foto: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

Článek

Byt s centrálním obývacím prostorem s kuchyňským koutem, ložnicí, dětským pokojem, koupelnou s WC, druhým samostatným WC a nevelkou vstupní halou, která tvoří komunikační křižovatku a současně byt rozděluje na společenskou a soukromou zónu, si majitelé vybrali před pěti lety přímo z nabídky developerské společnosti, a to v kategorii standard.

Povrchová úprava interiérových dveří

Menší úpravy pouze zohlednily konkrétní potřeby rodiny, kdy prostor vzniklý zrušením komory umožnil zvětšit dětský pokoj pro dvě malé slečny a vytvořit praktickou šatnu.

Další, již pouze kosmetickou změnou, byla povrchová úprava interiérových dveří. Dýha ve středně hnědém odstínu působí luxusněji a zároveň ladí s vybavením kuchyňského pracoviště, které je ústředním bodem rodinného života.

Ukotvující prvek celého interiéru

Dřevo, zejména ve své přírodní podobě, ale použité i ve formě dekoru na plovoucí podlaze a nábytku působí jako ukotvující prvek celého interiéru. Tomu pak radostnou jarní atmosféru dodávají květinové vzory a barvy, jimž vládne zelená a oranžová doplněná neutrální béžovou či bílou.

Foto: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

Uklidňující dojem jemně narušuje příslib ohnivého léta v podobě záplavy pivoněk na paravánu inspirovaném tradičním čínským nábytkovým kusem. Kromě ozdobné funkce je jeho úkolem tlumit případné rušivé světlo z velkého okna při sledování televize z pohodlné rozkládací pohovky.

Foto: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

Ve vlastní režii

Na útulnosti bytu dodávají i květiny, obrázky, drobné dekorace a knihy, které bez jakékoliv okázalosti přirozeně vypovídají o životním stylu rodiny, o tom co má ráda, v jakém prostředí se nejlépe cítí.

Foto: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

To, jak příjemně pozitivně byt působí, není samozřejmě dílem náhody, ale ani výsledkem práce interiérového designéra. Nebo možná ano, pro vytvoření pohodového domova se jím svým způsobem stala sama majitelka, a protože nejlépe zná potřeby své i svých nejbližších, podařilo se jí v maximální míře skloubit praktičnost a estetičnost, a ještě k tomu za rozumnou cenu.

Foto: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

„Velmi nás baví shánět doplňky v různých výprodejích a slevách, naším hlavním zdrojem bývá Ikea,“ prozrazuje s úsměvem.

Na ostrově

Nejčilejší provoz domácnosti se odehrává na ostrově, tedy na pracovním ostrůvku, jenž je součástí kuchyňské linky tradiční české značky Koryna.

Foto: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

Ze strany kuchyňského koutu jej tvoří dva zásuvkové díly, směrem do obývací části přechází v barový pult sloužící nejen jako stolovací plocha, ale jako místo pro nejrůznější aktivity dětí, které má maminka během práce v kuchyni neustále na očích a samozřejmě se tak může účastnit i jejich her, povídat si.

Zóna klidu

I když celkově pozitivní ladění interiéru dává možnost příjemné relaxace v kterékoli části bytu, pro hodnotný odpočinek rodičů je samozřejmě nezbytná ložnice, pro dcerky pak samostatný pokoj.

Foto: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

Rodičovská ložnice je v tomto ohledu na jedničku. Již na první pohled vyvolává uklidňující dojem tolik potřebný jako předstupeň dobrého spánku.

V místnosti je vše, co zde má být, kvalitní lůžko, prádelník, němý sluha, křesílko, naopak jsou zde potlačeny všechny rušivé elementy, jako například televize, jež je zdrojem tzv. elektrosmogu.

Foto: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

Závěsy poskytují potřebnou intimitu a brání všetečnému sluníčku probouzet spící dřív, než je třeba. Místo nočních stolků slouží čelo postele. Na dostatečně širokou rampu se bez problémů vešly i lampičky.

Našlo se tu také místo pro oblíbené květiny. Sada malých zrcadel v robustních rámečcích, umístěná nad čelem, rozehrává hru světla a stínu.

Dětský ráj

Ze všech pokojů vládne dětskému nejvíce dřevěný masiv. Vyrobena je z něho nejen patrová postel, ale i pracovní stolky s rostoucími židličkami, jež na několik let zajistí ergonomické sezení při kreslení, psaní domácích úkolů atd.

Bílý policový díl dětem poskytuje přehled o hračkách a knížkách a umožňuje i jejich snadné ukládání, díky čemuž si malá děvčata mohou sama snadno udržovat pořádek.

Foto: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

Měkký zelený koberec s vyšším vlasem evokující trávník vybízí k usednutí a současně chrání děti před možným chladem při dlouhém hraní na zemi nebo před vážnějším zraněním při náhodném pádu ze žebříčku.

Víc než čtyři stěny

Jako největší nedostatek bytů je obecně vnímána absence kontaktu s přírodou, s okolním světem, ono uzavření „do čtyř stěn“. S touto vadou na kráse se ale mladá rodina trápit nemusí.

Foto: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

Kompletně prosklená delší stěna obývacího pokoje a stejně tak ložnice poskytují permanentní širokoúhlý výhled.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Francouzská okna vedou na prostorné lodžie. První, situovaná po celé délce obývacího pokoje a orientovaná na východ, a druhá kopírující delší stěnu ložnice, na kterou pro změnu dopadají paprsky zapadajícího slunce, dopřávají rodičům a dětem luxus pobytu venku i za méně příznivého počasí. Klidná lokalita tuto možnost ještě podtrhuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám