Hlavní obsah

Třetí registrační značku má 25 tisíc Čechů

Právo, Martin Procházka

Možnosti pořídit si třetí registrační značku, která je určena primárně pro nosiče kol na zadní části vozu, využilo od loňského roku, kdy se začaly vydávat, už 25 023 Čechů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle dopravního experta Autoklubu ČR Roberta Vacka je to zejména proto, že za špatně viditelnou nebo zakrytou značku hrozí řidičům přísné postihy. „V Česku platí velmi přísné postihy. Když pojedete bez registrační značky nebo značka nebude viditelná, dostanete pokutu ve výši nejméně pět tisíc korun, a navíc nejméně na šest měsíců přijdete o řidičský průkaz,“ řekl Právu Vacek.

Upozornil, že třetí registrační není určena pro přívěs, který má vlastní registrační značku. U nosičů kol mají tak řidiči možnost volby: buď stávající značku vyjmou a umístí ji na nosič, nebo použijí značku třetí. Zacloní-li nosič nebo jízdní kolo zadní registrační značku, musíte ji umístit tak, aby byla viditelná a osvětlená.

Třetí registrační značku si můžete vyžádat na registru vozidel hlavně kvůli tomu, abyste nemuseli stále přehazovat zadní registrační značku a nedošlo k poškození značky nebo držáku. Výroba a distribuce třetích registračních značek začala v polovině února 2016. Loni jich úředníci vydali 21 849, letos je to už 3175 kusů. Řidiči za ně celkem zaplatili zhruba 15 miliónů korun.

Největší zájem v Praze

Nejvíce vydaných registračních značek eviduje Praha, nejméně Karlovarský kraj. „Třetí registrační značka na nosné zařízení stojí 600 korun a svými rozměry, provedením i typem písma je stejná, jako jsou další dvě na vozidle. Použít ji ale řidič může jenom na nosné zařízení,“ řekl prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček.

„Tempo žádostí zrychluje směrem k blížícím se letním měsícům. Nejvíce žádostí bývá v červnu,“ dodal Šťovíček. Autoklub ČR doporučuje umístit na kola na zadním nosiči i výstražnou desku, která informuje ostatní řidiče, že vzadu vezete zmíněná kola. „V Rakousku je tato deska povinná,“ doplnil Vacek.

Reklama

Výběr článků

Načítám